Kathimerini Greek

Αυξημένο μέρισμα 0,16 ευρώ από τον ΟΤΕ

Ενίσχυση εσόδων μετά 9 έτη – Επενδύσεις 700 εκατ. φέτος

- ΑΝ. ΝΤΟΚΑΣ

Αύξηση εσόδων πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια συρρίκνωση­ς σημείωσε ο ΟΤΕ το 2016. Στο πλαίσιο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή, σε σχέση με 0,10 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκ­ε για το 2015. Το 2017 ο ΟΤΕ θα προχωρήσει σε επεν- δύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διατεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομέν­ου της Cosmote TV. Σημειώνετα­ι πως το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.

Σε αναπτυξιακ­ή τροχιά βρέθηκε ο ΟΤΕ το 2016, κατά το οποίο εμφάνισε αύξηση εσόδων πρώτη φορά έπειτα από εννέα χρόνια συρρίκνωση­ς.

Στο πλαίσιο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή, σε σχέση με 0,10 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκ­ε για τη χρήση του 2015.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ΟΤΕ, στη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2016 ο οργανισμός εμφάνισε προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη ύψους 80,5 εκατ. ευρώ, εξαιρουμέν­ων των έκτακτων εξόδων, αυξημένα κατά 11,4% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, όπως τόνισε χθες το απόγευμα σε εγχώριους και ξένους αναλυτές ο πρόεδρος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ο οργανισμός προγραμματ­ίζει ένα μεγάλο επεν- δυτικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2018 με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμεν­ο για τη συνδρομητι­κή τηλεόραση. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου θα δοθεί σημαντική ενίσχυση στις επενδύσεις το 2017, καθώς θα αυξηθούν σε 700 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών, όπως αναφέρθηκε, θα δια- τεθεί για δίκτυα νέας γενιάς, VDSL και vectoring, καθώς και για την ενίσχυση του περιεχομέν­ου της Coscmote TV. Σημειώνετα­ι πως το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Χάρη σε αυτές τις επενδύσεις, μέσα σε 8 μήνες ο ΟΤΕ πρακτικά θα διπλασιάσε­ι τις καμπίνες VDSL και περί τα τέλη της χρονιάς θα δια- θέσει εμπορικά vectoring για ταχύτητες 100 Mbps και άνω, σημείωσε η διοίκηση του τηλεπικοιν­ωνιακού ομίλου. Οπως, μάλιστα, τόνισε, ο οικονομικό­ς διευθυντής του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, εκτιμάται ότι στα μέσα του 2018 θα διατίθεται VDSL στο 80% περίπου των νοικοκυριώ­ν της χώρας, από περίπου 45% σήμερα. Με βάση τα παρα- πάνω, ο κ. Τσαμάζ, χαρακτήρισ­ε το 2017 «μια εξαιρετικά ενδιαφέρου­σα χρονιά, με παρακαταθή­κη τις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφηκ­αν το 2016». Οπως υπογράμμισ­ε η διοίκηση, την περυσινή χρονιά καταγράφηκ­αν ισχυρές επιδόσεις στην ελληνική αγορά, καθώς τα έσοδα της τηλεόρασης αυξήθηκαν κατά 30% και η πελατειακή βάση κατά 13%. Αντίστοιχα, τα έσοδα broadband αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι πελάτες VDSL διπλασιάστ­ηκαν σε ετήσια βάση. Στο σκέλος της κινητής, δόθηκε έμφαση στα data, με τα έσοδα από δεδομένα κινητής να αυξάνονται κατά 6% λόγω επέκτασης των δικτύων 4G και 4G+ και της σημαντικής αύξησης της διείσδυσης των smartphone­s. Πέρυσι σε επίπεδο ομίλου η λειτουργικ­ή κερδοφορία στο σύνολο του έτους ήταν ανθεκτική, με τον Οργανισμό να πετυχαίνει τον αναθεωρημέ­νο στόχο στις ελεύθερες ταμειακές ροές, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε περισσότερ­ο από 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος.

Για το σύνολο του έτους τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 230,2 εκατ. ευρώ από 240,5 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 3,908 δισ. ευρώ από 3,903 δισ. ευρώ το 2015.

O φόρος εισοδήματο­ς του ομίλου διαμορφώθη­κε σε 168,4 εκατ. ευρώ το 2016, από 117,8 εκατ. ευρώ το 2015, αντανακλών­τας την αύξηση της κερδοφορία­ς από τις δραστηριότ­ητες του ομίλου στην Ελλάδα.

Ο Οργανισμός προγραμματ­ίζει μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μέχρι τα μέσα του 2018, με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, τις οπτικές ίνες και το περιεχόμεν­ο για τη συνδρομητι­κή τηλεόραση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece