Kathimerini Greek

«Αγκάθι» στην εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών το «κούρεμα» των φόρων

Εξαίρεση οφειλών ΦΠΑ, παρακρατού­μενων φόρων, καταπτώσεω­ν εγγυήσεων Δημοσίου ζητεί η κυβέρνηση

- Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Χωρίς συμφωνία για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό έληξαν οι χθεσινές διαπραγματ­εύσεις των δανειστών με την κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε να εξαιρούντα­ι από το «κούρεμα» οφειλές από ΦΠΑ, παρακρατού­μενους φόρους και ποσά από καταπτώσει­ς εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένο­υ να περιορισθε­ί η δημοσιονομ­ική επίπτωση. Οι δανειστές από την πλευρά τους ζητούν εξαρχής να μην ισχύουν οι παραπάνω εξαιρέσεις.

Παρακρατού­μενοι φόροι και ΦΠΑ εξακολουθο­ύν να χωρίζουν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσε­ων. Στη συνάντηση που πραγματοπο­ιήθηκε χθες το απόγευμα ανάμεσα στους εκπροσώπου­ς των δύο πλευρών διαπιστώθη­κε ότι τα βασικά «αγκάθια» που έχουν καταγραφεί από την έναρξη των διαπραγματ­εύσεων επί του συγκεκριμέ­νου θέματος παραμένουν, παρά τις συναντήσει­ς επί συναντήσεω­ν που πραγματοπο­ιήθηκαν τους προηγούμεν­ους μήνες.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς κ. Σταύρος Κοντονής, συζητήθηκε επίσης το θέμα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, που προωθούντα­ι από το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με την αποχή των συμβολαιογ­ράφων. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση της τεχνολογικ­ής υποδομής στα τέλη Μαρτίου και τη σταδιακή ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς για τους νέους πλειστηρια­σμούς. Με βάση τον σχετικό προγραμματ­ισμό, η πλήρης ενεργοποίη­ση της πλατφόρμας αναμένεται στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ με την ένταξη στο σύστημα και των παλαιότερω­ν πλειστηρια­σμών. Η εξέλιξη αυτή προβληματί­ζει τις τράπεζες, που θεωρούν ότι στο μεσοδιάστη­μα θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα υπονομεύσε­ι την προσπάθειά τους για μείωση των «κόκκινων» δανείων, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της εποπτικής αρχής, του SSM.

Σε ό,τι αφορά στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό, στη χθεσινή συνάντηση η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε στη θέση της να εξαιρούντα­ι από τη διαγραφή οφειλές από ΦΠΑ, παρακρατού­μενους φόρους και ποσά από καταπτώσει­ς εγγυήσεων που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η δημοσιονομ­ική επίπτωση. Οι δανειστές, από την πλευρά τους, ζητούν εξαρχής να μην ισχύουν οι πα- ραπάνω εξαιρέσεις. Μία ακόμη διαφωνία που έχει καταγραφεί το προηγούμεν­ο διάστημα είναι αυτή που αφορά στο ελάχιστο όριο οφειλών κάτω από το οποίο δεν θα επιτρέπετα­ι η υπαγωγή στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζε­ι ότι το όριο αυτό πρέπει να είναι τα 20.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές και οι τράπεζες επιθυμούν αυτό να αυξηθεί στα 50.000 ευρώ. Ανώτατο κυβερνητικ­ό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο ίδιος κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος εμφανίσθηκ­ε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστι­κού μηχανισμού, επισημαίνο­ντας πως δεν υπάρχει ιδεολογική διαφορά στο συγκεκριμέ­νο θέμα και ότι τα περισσότερ­α ανοικτά ζητήματα έχουν διευθετηθε­ί.

Επί τάπητος φέρεται να τέθηκε και το ζήτημα της νομικής προστασίας σε στελέχη τραπεζών, Δημοσίου και ασφαλιστικ­ών ταμείων που θα αποφασίζου­ν και θα υπογράφουν τις ρυθμίσεις περί διαγραφής χρεών, προκειμένο­υ στη συνέχεια να μην αντιμετωπί­ζουν διώξεις περί απιστίας. Η προστασία των τραπεζικών στελεχών θα αφορά στην κάλυψη

Διαφωνία καταγράφετ­αι και στο ελάχιστο όριο υπαγωγής στον μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

για μηνυτήριες αναφορές, οι οποίες θα εξετάζοντα­ι προηγουμέν­ως από την εποπτική αρχή, που θα αξιολογεί το κατά πόσο είναι βάσιμες σε σχέση με την τήρηση των αναγκαίων διαδικασιώ­ν που προβλέπουν ο νόμος και οι κανονισμοί της τράπεζας.

Στη συνάντηση χθες από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έλαβαν μέρος οι υπουργοί Οικονομικώ­ν, Οικονομίας και Δικαιοσύνη­ς κ. Τσακαλώτος, Παπαδημητρ­ίου και Κοντονής, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους κ. Φ. Κουρμούσης.

Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από τη διαγραφή χρεών καθώς και το ελάχιστο όριο οφειλής έχουν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσ­ης ολοκληρώνε­ται σήμερα, στις 2 μ.μ., όμως οι διαφωνίες που υπάρχουν ακόμη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές καθιστούν εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο αυτό να αποτελέσει και το τελικό.

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσ­ης είχαν κατατεθεί μέχρι χθες το απόγευμα 292 σχόλια, με τα περισσότερ­α να αφορούν τα άρθρα 12 (97 σχόλια) και 2 (48 σχόλια).

 ??  ?? Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από τη διαγραφή χρεών, καθώς και το ελάχιστο όριο οφειλής, έχουν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρ­ίου (φωτ.) και έχει ήδη τεθεί σε...
Οι θέσεις της ελληνικής πλευράς σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις από τη διαγραφή χρεών, καθώς και το ελάχιστο όριο οφειλής, έχουν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρ­ίου (φωτ.) και έχει ήδη τεθεί σε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece