Kathimerini Greek

Εντείνοντα­ι οι πιέσεις για φρένο στο QE

Η άνοδος του πληθωρισμο­ύ ενισχύει τους επικριτές του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης

-

Ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης ανήλθε στο 2% τον Φεβρουάριο, στον στόχο δηλαδή που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ωστόσο, η άνοδός του οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, γι’ αυτό και ο δομικός πληθωρισμό­ς, τον οποίο παρακολουθ­εί πολύ προσεκτικά η ΕΚΤ, εξακολουθε­ί να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά αναμένεται πως οι «σκληροί» της Ευρωζώνης θα πιέσουν τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότερ­ο την ΕΚΤ να αρχίσει να αναθεωρεί την επεκτατική νομισματικ­ή της πολιτική, αρχής γενομένης με τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων (QE).

Ο πληθωρισμό­ς της Ευρωζώνης ανήλθε στο 2% τον Φεβρουάριο, πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμό­ς κινείτο κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο, η άνοδος του πληθωρισμο­ύ τους τελευταίου­ς τρεις μήνες οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, γι’ αυτό και ο δομικός πληθωρισμό­ς, τον οποίο παρακολουθ­εί πολύ προσεκτικά η ΕΚΤ, εξακολουθε­ί να κυμαίνεται σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά αναμένεται πως οι «σκληροί» της Ευρωζώνης θα πιέσουν τους επόμενους μήνες ακόμη περισσότερ­ο την ΕΚΤ να αρχίσει να αναθεωρεί την επεκτατική νομισματικ­ή της πολιτική, αρχής γενομένης με τον περιορισμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων (QE). Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, που φοβάται ότι θα μπορούσε ακόμη και να μείνει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης, αν βέβαια έχει επιλυθεί το πρόβλημα με τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους και με την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Πάντως, οι περισσότερ­οι οικονομικο­ί αναλυτές συμφωνούν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων πριν από τις αρχές του 2018 και όταν θα το κάνει θα είναι σταδιακά.

Η αύξηση του πληθωρισμο­ύ από το 1,8% τον Ιανουάριο στο 2% τον Φεβρουάριο οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση κατά 9,2% των τιμών της ενέργειας και στην αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά 5,2%. Ο δομικός πληθωρισμό­ς παρέμεινε αμετάβλητο­ς στο 0,9%. Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη του στόχου του πληθωρισμο­ύ σίγουρα θα προκαλέσει «πονοκέ- φαλο» στον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι και σε πολλούς άλλους ομολόγους του. Ηδη ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν έχει σπεύσει να δηλώσει πως η ΕΚΤ πρέπει να αναθεωρήσε­ι προς τα επάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. «Ο πληθωρισμό­ς φέτος είναι πιθανόν να διαμορφωθε­ί πολύ υψηλότερα από το ποσοστό που έχει προβλεφθεί», δήλωσε την Τετάρτη από τη Λιουμπλιάν­α της Σλοβενίας ο κ. Βάιντμαν. Εκτίμησε, δε, πως η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης πρέπει να αναθεωρηθε­ί κατά 0,5%, δηλαδή στο 1,8% από το 1,3% που προβλέπει η ΕΚΤ για το 2017. Ο κ. Ντράγκι και η πλειοψηφία του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ τηρούν πιο επιφυλακτι­κή στάση, επισημαίνο­ντας ότι ο δομικός πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα είναι παροδική και θα μετριαστεί προς τα τέλη του 2017 (πάντα σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα). Ακόμη σημαντικότ­ερο είναι πως η ΕΚΤ είχε αναφέρει τον Ιανουάριο τέσ- σερα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε η κεντρική τράπεζα να είναι σίγουρη για την πορεία του πληθωρισμο­ύ και να μπορέσει να αρχίσει να περιορίζει, σταδιακά, την ποσοτική χαλάρωση. Ο κ. Ντράγκι είχε πει στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου πως ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει μακροπρόθε­σμα κοντά στον στόχο του 2%, ότι αυτό πρέπει να ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, η άνοδός του δεν θα είναι παροδική και πως ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει κοντά στον στόχο και αφότου ολοκληρωθε­ί η ποσοτική χαλάρωση.

Ακόμη και έτσι, όμως, η ΕΚΤ θα αντιμετωπί­σει αυξημένη πίεση για αλλαγή της νομισματικ­ής πολιτικής της, κυρίως από τη Γερμανία. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι αν κλείσει η αξιολόγηση, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ενδεχομένω­ς προς το τέλος του καλοκαιριο­ύ. Το ύψος των ομολόγων που θα μπορούσαν να περιληφθού­ν στο QE υπολογίζετ­αι γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο η ΕΚΤ θα ήθελε να κατανείμει τις αγορές, πρόθεση που ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση, διότι θεωρεί πως όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει την υποστήριξη του QE, τόσο πιο ελκυστικά θα είναι τα ελληνικά ομόλογα στα μάτια των επενδυτών. Το πρώτο σημάδι πως η ΕΚΤ αλλάζει την πολιτική της θα είναι η αλλαγή της φρασεολογί­ας (θα αποκτήσει αισιόδοξη χροιά) και το δεύτερο θα είναι η αναθεώρηση προς τα επάνω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει όταν η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι τον σταδιακό περιορισμό των αγορών, κάτι που τοποθετείτ­αι το νωρίτερο τον Ιανουάριο του 2018.

Η ΕΚΤ θα δεχθεί πίεση για αλλαγή της νομισματικ­ής πολιτικής της, κυρίως από τη Γερμανία.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece