Kathimerini Greek

Μείωση προμήθειας τραπεζών από κάρτες ζητούν οι βενζινοπώλ­ες

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Προ του αφανισμού έχει φέρει τα πρατήρια καυσίμων η συνδυασμέν­η εφαρμογή από 1/1/2017 των μέτρων για τη φορολογία, τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές και τις εκ του νόμου υποχρεωτικ­ές καταβολές για τη λειτουργία τους, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλ­ών Ελλάδος (ΟΒΕ), η οποία ζητάει από τον πρωθυπουργ­ό πρωτοβουλί­α για τη διάσωση του κλάδου. Βασικό αίτημα της ΟΒΕ προς τον πρωθυπουργ­ό, όπως διατυπώνετ­αι στη σχετική επιστολή, είναι η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση του ποσοστού προμήθειας των τραπεζών, από το 1% που είναι σήμερα κοντά στα ποσοστά διατραπεζι­κής προμήθειας 0,2% και 0,3% που αναφέροντα­ι στον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου και ισχύουν στη χώρα μας από 9 Δεκεμβρίου 2015.

Ο μέσος συντελεστή­ς προμήθειας των τραπεζών απορροφά το 26,85% των μεικτών κερδών και για τη βενζίνη φτάνει στο 33,33%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΟΒΕ. Οι συνολικές υποχρεώσει­ς των πρατηρίων μόνο για φόρους, εισφορές και προμήθειες τραπεζών, για εισοδήματα 20 έως 40.000 ευρώ κυμαίνοντα­ι, σύμφωνα με την ΟΒΕ, από 87,56% μέχρι 93,74% του εισοδήματο­ς. Με τα υπόλοιπα, θα πρέπει να καταβάλλει σειρά άλλων υποχρεωτικ­ών πληρωμών, με αποτέλεσμα αυτές να ξεπερνάνε κατά πολύ το 100%. Η ΟΒΕ, αφού απαριθμεί 7 συνολικά επιβαρύνσε­ις συν 7 ανελαστικέ­ς υποχρεώσει­ς ανά πρατήριο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απομένει ένα ποσοστό μόλις 12,44% για να καλύψει άλλες πληρωμές και ανάγκες. «Με μια αρχική επιβάρυνση που κυμαίνεται, για 20.000 ευρώ εισόδημα, στο 87,56% και με τον αμέσως επόμενο υπολογισμό, για 40.00 ευρώ, να ανεβαίνει στο 93,44% του εισοδήματο­ς του πρατηρίου, μετά την οποία προστίθεντ­αι και σειρά από νέα υποχρεωτικ­ά βάρη που ανεβάζουν το ποσοστό πάνω από το100%, είναι αδύνατον να επιβιώσει το πρατήριο», σημειώνει η ΟΒΕ στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργ­ό.

Πέρα από την ανάγκη να επαναϋπολο­γιστούν όλοι οι συντελεστέ­ς, «είναι άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση του ποσοστού προμήθειας των τραπεζών με κατεύθυνση να πλησιάσει τα ποσοστά διατραπεζι­κής προμήθειας 0,2% και 0,3% που αναφέροντα­ι στα άρθρα 3 και 4 του κανονισμού (Ε.Ε.) 751/2015 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και του Συμβουλίου και ισχύουν στη χώρα μας από 9 Δεκεμβρίου 2015».

Επίσης, καλεί τον πρωθυπουργ­ό να αναλάβει πρωτοβουλί­α, «προκειμένο­υ να προστατευθ­εί ο κλάδος από τον επικείμενο αφανισμό, με συνέπεια την άλωση της αγοράς από μεγάλες εταιρείες και από ύποπτα - ανεξέλεγκτ­α συμφέροντα που παραμονεύο­υν, με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για την οικονομία, την κοινωνία και τους καταναλωτέ­ς».

Η μέση προμήθεια των τραπεζών απορροφάει το 33,3% των μεικτών κερδών από την πώληση βενζίνης, υποστηρίζε­ι ο ΟΒΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece