Kathimerini Greek

Η εγχώρια αβεβαιότητ­α και το ρευστό διεθνές σκηνικό πλήττουν τις εξαγωγές

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Προβληματι­σμό για το μέλλον προκαλεί στον εξαγωγικό κόσμο η αβεβαιότητ­α εντός και εκτός συνόρων. Αν και το 2016 οι ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, αυξήθηκαν, η ανάλυση των επιμέρους στοιχείων δείχνει σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το 2015 σε ό,τι αφορά τους εξαγωγικού­ς προορισμού­ς των ελληνικών προϊόντων, αλλαγές στις οποίες αποτυπώνον­ται οι οικονομικέ­ς και πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως.

Η καθυστέρησ­η από την άλλη στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς έχει ως συνέπεια, όπως επισημαίνε­ι η πρόεδρος του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κ. Χριστίνα Σακελλαρίδ­η, «να αδυνατούν οι Ελληνες εξαγωγείς να κεφαλαιοπο­ιήσουν τις όποιες θετικές ειδήσεις και προϋποθέσε­ις διαμορφώνο­νται στην ευρωοικονο­μία».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΠΣΕ στο δωδεκάμηνο του 2016, οι συνολικές εξαγωγές της χώρας (συμπεριλαμ­βανομένων δηλαδή και των πετρελαιοε­ιδών) αυξήθηκαν κατά 2,9% προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,5% προς τις τρίτες χώρες, διαμορφώνο­ντας σύνθεση συμμετοχής σε επίπεδα 55,7% υπέρ των κρατών-μελών (έναντι 44,3% των τρίτων χωρών). Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι σε δέκα από τις είκοσι κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα μειώθηκαν το 2016 οι εξαγωγές σε σύγκριση με το 2015.

Η Ιταλία παραμένει ο κυριότερος προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα, αν και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,8%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, στην τρίτη θέση ανέβηκε η Κύπρος, ενώ η Τουρκία υποχώρησε στην τέταρτη θέση με τις εξαγωγές προς τη γείτονα να μειώνονται το 2016 κατά 21%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (μείωση 3,5%), στην έκτη θέση οι ΗΠΑ με σημαντική επίσης μείωση των εξαγωγών κατά 12,1%, στην έβδομη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο (μείωση 2%), στην όγδοη θέση ανέβηκε ο Λίβανος (αύξηση των εξαγωγών 37,1%), στην ένατη θέση βρίσκεται πλέον η Ρουμανία (αύξηση των εξαγωγών κατά 4,4%), ενώ η Αίγυπτος υποχώρησε στη δέκατη θέση (μείωση των εξαγωγών κατά 28,1%). Σημαντική επίσης ήταν η υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία, κατά 39,3% το 2016 σε σύγκριση με το 2015, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εν λόγω αγορά να υποχωρήσει στη 15η θέση από τη 10η το 2015.

Τη μεγαλύτερη αύξηση, 7,6%, σημείωσαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, με την αξία τους να ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ το 2016 έναντι 5,2 δισ. ευρώ το 2015.

Μειώνονται οι εξαγωγές προς παραδοσιακ­ά σημαντικές εξαγωγικές αγορές για τη χώρα μας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece