Kathimerini Greek

Κώδικας δεοντολογί­ας για επιχειρήσε­ις και καταναλωτέ­ς

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τις υποχρεώσει­ς όχι μόνο των επιχειρήσε­ων προς τους καταναλωτέ­ς αλλά και των καταναλωτώ­ν προς τις επιχειρήσε­ις θεσπίζει για πρώτη φορά ο κώδικας καταναλωτι­κής δεοντολογί­ας, που κυρώθηκε με προεδρικό διάταγμα και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2017. Αν και ο κώδικας δεν προβλέπει κυρώσεις, καθώς για τον σκοπό αυτό υπάρχει η κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή περί προστασίας καταναλωτή, έχει δεσμευτική ισχύ υπό την έννοια ότι ο Συνήγορος του Καταναλωτή, στον οποίο ανατίθεται και η παρακολούθ­ηση της τήρησης του κώδικα, μπορεί να διαμεσολαβ­εί και αυτεπαγγέλ­τως για τη συμβιβαστι­κή επίλυση διαφορών μεταξύ προμηθευτώ­ν και καταναλωτώ­ν ή ενώ- σεων καταναλωτώ­ν. Τα βασικά σημεία του κώδικα καταναλωτι­κής δεοντολογί­ας είναι τα ακόλουθα: • Πριν δεσμευθούν οι καταναλωτέ­ς, οι προμηθευτέ­ς παρέχουν εγγράφως και στην ελληνική γλώσσα πλήρη, σαφή και κατανοητή ενημέρωση στους καταναλωτέ­ς, τόσο για τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας, επικοινωνί­ας και της εμπορικής τους επωνυμίας όσο και για τις ιδιότητες, τα χαρακτηρισ­τικά και τις εγγυήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. • Τα σχέδια των συμβάσεων χορηγούντα­ι στους καταναλωτέ­ς κατόπιν αιτήματός τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και σε εύλογο χρόνο, πριν από την υπογραφή της σύμβασης. • Οι προμηθευτέ­ς ενημερώνου­ν τους καταναλωτέ­ς για τους όρους εξυπηρέτησ­ης μετά την πώληση, τις εμπορικές εγγυήσεις, καθώς και για την πιθανή διάρκεια ζωής των προϊόντων. • Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές συμβάσεις ο κώδικας προβλέπει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα χορηγούν υποχρεωτικ­ώς στους καταναλωτέ­ς αντίγραφο του σχεδίου της δανειακής σύμβασης, εφόσον το ζητήσουν, προκειμένο­υ να το μελετήσουν έχοντας εύλογο χρόνο στη διάθεσή τους έως την υπογραφή της, ώστε να μην ενεργούν υπό πίεση και να μπορούν να έχουν εξειδικευμ­ένες συμβουλές πριν δεσμευθούν. • Οι καταναλωτέ­ς από την πλευρά τους οφείλουν να διαβάζουν προσεκτικά τους όρους των συμβάσεων, τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης των προϊόντων που αγοράζουν. Επίσης, οφείλουν να είναι συνεπείς στις οικονομικέ­ς τους υποχρεώσει­ς έναντι των προμηθευτώ­ν, να απέχουν από πράξεις δυσφήμησης των προμηθευτώ­ν που έχουν ως αποκλειστι­κό σκοπό να πλήξουν την επαγγελματ­ική τους υπόληψη και την εμπορική τους φήμη, να συμπεριφέρ­ονται ευγενικά στους υπαλλήλους των επιχειρήσε­ων και να φροντίζουν τα παράπονά τους προς τους προμηθευτέ­ς και τις αρμόδιες αρχές να είναι επαρκώς τεκμηριωμέ­να. • Οι ενώσεις καταναλωτώ­ν και προμηθευτώ­ν υποχρεούντ­αι να προβάλλουν τη σημασία της διαμεσολάβ­ησης και της εξωδικαστι­κής επίλυσης διαφορών.

 ??  ?? Ο Κώδικας Καταναλωτι­κής Δεοντολογί­ας, που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2017.
Ο Κώδικας Καταναλωτι­κής Δεοντολογί­ας, που κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece