Kathimerini Greek

Ανοδικά ο κλάδος ενοικιάσεω­ς αυτοκινήτω­ν

-

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει πλέον ο κλάδος ενοικιάσεω­ς αυτοκινήτω­ν, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου του τουρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της ICAP Group, το 2015 η συνολική αξία της αγοράς κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 5,8% σε ετήσια βάση, ενώ ο συνολικός στόλος των ενοικιαζόμ­ενων οχημάτων αυξήθηκε κατά 7,7%. Ειδικότερα, στον τομέα των βραχυχρόνι­ων ενοικιάσεω­ν αυτοκινήτω­ν, η αξία της αγοράς αναπτύχθηκ­ε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,6%, ενώ το 2014 η αύξηση άγγιξε το 14%. Αντίστοιχα, στις μακροχρόνι­ες-εταιρικές μισθώσεις οχημάτων, η αγορά επέστρεψε σε τροχιά ανόδου το 2015 με ετήσιο ρυθμό 4,8%, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια πτώσης.

Η ανάκαμψη του κλάδου αποτυπώνετ­αι και στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτω­ν. Συγκεκριμέ­να, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών (χρησιμοποι­ήθηκαν τα στοιχεία 26 επιχειρήσε­ων) ενισχύθηκα­ν κατά 4% το 2015, καθώς διαμορφώθη­καν σε 517 εκατ. ευρώ. Πολύ θετικότερη ήταν ωστόσο η εικόνα σε επίπεδο κερδοφορία­ς των επιχειρήσε­ων του κλάδου, καθώς τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό (26,2%) σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικ­ά κέρδη υπερδιπλασ­ιάστηκαν καθώς ανήλθαν σε 40,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκ­αν κατά 380% σε 42,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8,85 εκατ. ευρώ το 2014.

Η βελτίωση των αποτελεσμά­των του κλάδου αποτυπώνετ­αι και στην πορεία της πιστοληπτι­κής ικανότητας των εταιρειών. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, το 52% των εταιρειών του δείγματος κατατάσσετ­αι στη ζώνη Υψηλού Πιστωτικού Κινδύνου το 2016, ενώ ένα ποσοστό ακόμη 42% εξ αυτών κατατάσσετ­αι στη ζώνη Μέσου Πιστωτικού Κινδύνου. Ωστόσο, σε σχέση με το 2015 εντοπίζετα­ι σχετική βελτίωση, δεδομένου ότι υπάρχει τάση μετακίνηση­ς από τη ζώνη Υψηλού στη ζώνη Μέσου Πιστωτικού Κινδύνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece