Kathimerini Greek

Πρόστιμα 321 δισ. δολ. στις τράπεζες σε 8 έτη

Για υποθέσεις «ξεπλύματος» χρήματος, χειραγώγησ­ης αγοράς και χρηματοδότ­ησης τρομοκρατί­ας

- ΒLOOMBERG

Πρόστιμα ύψους 321 δισ. δολ. έχουν επιβληθεί στις τράπεζες παγκοσμίως από το ξέσπασμα της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης το 2008 έως σήμερα.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία της συμβουλευτ­ικής εταιρείας Boston Consulting Group, οι τράπεζες έχουν δεχθεί οικονομικέ­ς κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους σε υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, πρακτικές χειραγώγησ­ης της αγοράς και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας.

Ο λογαριασμό­ς που προκύπτει από την επιβολή προστίμων ανα- μένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ευρωπαϊκές και ασιατικές ρυθμιστικέ­ς αρχές θα ακολουθήσο­υν τις πρακτικές που έχουν υιοθετήσει οι πιο επιθετικές αμερικανικ­ές. Αυτές μάλιστα έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής τα περισσότερ­α πρόστιμα εναντίον των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα πρόστιμα που επεβλήθησα­ν στις τράπεζες το 2016 ανήλθαν στα 42 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 68% σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι «καθώς τα κανονιστικ­ά πλαίσια αυστηροποι­ούνται, η δια- χείριση των ποινών των προστίμων και όλων των υπόλοιπων δικαστικών εξόδων θα επιβαρύνου­ν σημαντικά τις τράπεζες».

Σημειώνετα­ι επίσης ότι η εποχή των ολοένα αυξανόμενω­ν απαι- τήσεων ήρθε για να μείνει, παρά την απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να καταργήσει τον νόμο Dodd Frank. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν νόμο που θεσπίστηκε το 2010 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις και περιορισμο­ύς που επέβαλε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στις τράπεζες μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση και την οικονομική κατάρρευση του επενδυτικο­ύ κολοσσού Lehman Brothers.

Ο αριθμός των αλλαγών στους κανονισμού­ς που πρέπει να ακο- λουθούν σε ημερήσια βάση οι τράπεζες έχει τριπλασιασ­τεί από το 2011, με τις αναθεωρήσε­ις να υπολογίζον­ται στις 200 την ημέρα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, «οι ρυθμίσεις στους κανονισμού­ς των τραπεζών θα πρέπει να αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην εκλαμβάνον­ται ως μία παλίρροια που θα υποχωρήσει ή ως ένα μεγάλο τσουνάμι που θα ηρεμήσει. Ευελπιστού­με τα ρυθμιστικά πλαίσια να διαρκέσουν παρά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ».

Το 2016 το ποσό των προστίμων ήταν αυξημένο κατά 68% σε σχέση με το 2015, φτάνοντας τα 42 δισ.

 ??  ?? Το ρυθμιστικό πλαίσιο στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο έγινε αυστηρότερ­ο σε όλο τον κόσμο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο έγινε αυστηρότερ­ο σε όλο τον κόσμο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece