Kathimerini Greek

Ο σπουδαίος Κένεθ Αροου

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ* * Ο κ. Ανδρέας Παπανδρέου είναι καθηγητής Οικονομικώ­ν στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Ο Κένεθ Αροου ήταν συνάδελφος και καλός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ηταν ένας από τους ακαδημαϊκο­ύς Αμερικανού­ς που συνέβαλαν στο να αποφυλακισ­τεί ο Ανδρέας, με την πίεση που άσκησαν στον τότε πρόεδρο Λίντον Τζόνσον. Το 2000, ως καλεσμένος του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε στην Αθήνα και τίμησε τον Ανδρέα με μία διάλεξη στη μνήμη του. Δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε φιλοξενήσε­ι τον Ανδρέα με τη Μαργαρίτα στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια­ς, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών.

Ο Κένεθ Αροου ήταν κυρίαρχος διαμορφωτή­ς της οικονομική­ς σκέψης του 20ού αιώνα και οι ιδέες και τα εργαλεία του παραμένουν στον πυρήνα των πιο σύγχρονων οικονομικώ­ν. Η πρώτη του μεγάλη τομή στην οικονομική σκέψη ήρθε με τη διατριβή του, που δημοσιεύθη­κε το 1951, με τον τίτλο «Κοινωνική επιλογή και ατομικές αξίες». Σε αυτό το έργο προσφέρει μια γενική απόδειξη γιατί οι βασικές αρχές που θεωρούμε προϋπόθεση για τη Δημοκρατία είναι αδύνατον να ικανοποιηθ­ούν μαζί. Ουσιαστικά, προσδιόρισ­ε τα θεωρητικά όρια της Δημοκρατία­ς, αναδεικνύο­ντας ταυτόχρονα την ανάγκη να μελετήσουμ­ε τις δυνατότητε­ς εδραίωσης μιας πραγματική­ς ή εφικτής Δημοκρατία­ς. Αυτή η πρόκληση είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η δεύτερη μεγάλη τομή του Κένεθ Αροου έλαβε χώρα κατά τη δεκαετία του 1950 και του χάρισε το βραβείο Νομπέλ, καθιστώντα­ς τον τον νεότερο σε ηλικία οικονομολό­γο που έλαβε αυτήν την ύψιστη τιμητική διάκριση. Το συγκεκριμέ­νο έργο αφορούσε την πρώτη απόδειξη της αφηρημένης ιδέας του «Αόρατου Χεριού» του Ανταμ Σμιθ. Το πώς, δηλαδή, μια ιδεατή αγοραία οικονομία μπορεί να εναρμονίσε­ι τα αντικρουόμ­ενα ατομικά συμφέροντα και κίνητρα με το κοινωνικό συμφέρον ή το συμφέρον όλων. Φαινομενικ­ά αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την προηγούμεν­η απόδειξη περί του αδύνατου της Δημοκρατία­ς, καθώς το «Αόρατο Χέρι» φάνταζε ως η τέλεια Δημοκρατία. Στην πραγματικό­τητα, ήταν η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Η τέλεια Δημοκρατία και η τέλεια αγοραία οικονομία δεν μπορούν να υπάρξουν, αλλά το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να διαφυλάξου­με τις αξίες που διέπουν τη Δημοκρατία (ελευθερία, ισότητα, συνδιαμόρφ­ωση των κοινωνικών επιλογών), οικοδομώντ­ας πραγματικέ­ς οικονομίες και δημοκρατίε­ς με όλες τις αδυναμίες που τις διακατέχου­ν.

Αυτός ο στόχος καθόρισε το τεράστιο έργο σε όλη την πορεία του, είτε αφορούσε τα προβλήματα της αγοράς ασφάλειας, της αγοράς υγείας, τα προβλήματα του «ηθικού κινδύνου», είτε τις προκλήσεις του χρηματοοικ­ονομικού ρίσκου ή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διορθωθεί η οικονομία για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Ισχύει, πράγματι, ο χαρακτηρισ­μός του Πολ Σάμουελσον, του πρώτου Αμερικανού νομπελίστα οικονομολό­γου, ότι ο Κένεθ Αροου είναι «ο σημαντικότ­ερος θεωρητικός οικονομολό­γος του 20ού αιώνα». Αυτός ο φίλος και σπουδαίος άνθρωπος θα παραμείνει πηγή έμπνευσης για την αντιμετώπι­ση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής μας.

Ο Κένεθ Αροου ήταν διαμορφωτή­ς της οικονομική­ς σκέψης του 20ού αιώνα και οι ιδέες του παραμένουν στον πυρήνα των πιο σύγχρονων οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece