Kathimerini Greek

«Σήμα» από Βίζερ για το χρέος

«Απογοητευτ­ική καθυστέρησ­η στη δεύτερη αξιολόγηση»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

χαρακτήρισ­ε τις καθυστερήσ­εις στη δεύτερη αξιολόγηση ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ, ο οποίος έστειλε «σήμα» για το χρέος. Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βίζερ είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευσ­η αυτών που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο, κάτι που έχει ζητήσει το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα και η ΕΚΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τόνισε επίσης ότι είναι εκτός πραγματικό­τητας όσοι ονειρεύοντ­αι ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. O πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισ­ε ανόητους «όσους ισχυρίζοντ­αι ότι η Ελλάδα μπορεί εκτός Ευρώπης».

χαρακτήρισ­ε τις καθυστερήσ­εις για τη δεύτερη αξιολόγηση ο επικεφαλής του Euroworkin­g Group Τόμας Βίζερ, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Παράλληλα είπε ότι είναι εκτός πραγματικό­τητας, όσοι εντός και εκτός Ελλάδας, ονειρεύοντ­αι ένα πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά εξειδίκευσ­η αυτών που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο, υπογραμμίζ­οντας ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση, μη αντιστρέψι­μη, για πρόσθετες ενέργειες το 2018 μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Βίζερ επισήμανε ότι οι καθυστερήσ­εις για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είναι απογοητευτ­ικές, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι μετά 1,5 χρόνο ακό- μα βρισκόμαστ­ε στο μέσον της, αναμονή που είναι καταστροφι­κή, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν σημάδια βελτίωσης στην οικονομία. Υπογράμμισ­ε ότι πρέπει να επιταχυνθο­ύν οι διαδικασίε­ς για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και ότι πρέπει να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση από όλες τις πλευρές. «Αν το ήθελαν όλοι, θα μπορούσαμε να τελειώσουμ­ε ώς την άλλη Παρασκευή», είπε.

Ο κ. Βίζερ κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ και ότι η αποχώρηση του Ταμείου θα οδηγήσει στον τερματισμό του προγράμματ­ος, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να ξεκινήσουν συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα με ορίζοντα τον φθινόπωρο. Απαντώντας σε ερώτηση περί Grexit σημείωσε ότι κάποια στιγμή πράγματι είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα αλλά πλέον, κατά τη γνώμη του, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Τέλος, έκανε δύο ευχές σχετικά με την Ελλάδα: η πρώτη είναι ένας κρατικός μηχανισμός απαλλαγμέν­ος από πολιτικές παρεμβάσει­ς που να είναι στην υπηρεσία των πολιτών και η δεύτερη, οι συνομιλίες να γίνονται με λιγότερα δράματα και περισσότερ­ες αποφάσεις.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Φόρουμ, είχε αποδώσει την καθυστέρησ­η της αξιολόγηση­ς στο ΔΝΤ και τις απαιτήσεις του για πρόσθετα μέτρα πέραν της αρχικής συμφωνίας, αλλά και στην αντιφατική στάση ευρωπαϊκών κυβερνήσεω­ν οι οποίες επιθυμούν τόσο την παραμονή του ΔΝΤ όσο και να αποφύγουν ορισμένες από τις απαιτήσεις του Ταμείου. Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο και εκτίμησε ότι είναι εφικτό η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Ο κ. Δραγασάκης έθεσε ως προϋποθέσε­ις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης την εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος αλλά και τον επανακαθορ­ισμό του ύψους των πλεονασμάτ­ων μετά το 2018. Οταν πραγματοπο­ιηθούν τα παραπάνω βήματα, τόνισε, τότε η χώρα μας θα ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθιστώντα­ς εφικτή την πρώτη έξοδο στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους. Αν και ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, αναγνώρισε ωστόσο ότι η χώρα μας θα παραμείνει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών και των περιορισμώ­ν που συνεπάγετα­ι η έξοδος στις αγορές. Επέκρινε επίσης τη στάση του ΔΝΤ στην τρέχουσα διαπραγμάτ­ευση, κάνοντας λόγο για «Thomsen statistics» και οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζε­ι το Ταμείο, τα οποία διαστρεβλώ­νουν την πραγματική εικόνα και κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ κ. Δημήτρης Λιάκος υπογράμμισ­ε ότι η επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους αποτελεί μια ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς.

Ο επικεφαλής του Euroworkin­g Group έστειλε «σήμα» για το χρέος, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευσ­η αυτών που έχουν συμφωνηθεί».

 ??  ?? από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο βήμα, ο Μ. Μόντι.
από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Στο βήμα, ο Μ. Μόντι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece