Kathimerini Greek

Φρένο σε απεργίες με απόφαση μειοψηφίας

Πρόταση Μητσοτάκη

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

μήνυμα στους συνδικαλισ­τές έστειλε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, νέα ημέρα μεγάλης ταλαιπωρία­ς των κατοίκων της Αθήνας λόγω της απεργίας σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό. Ο κ. Μητσοτάκης τους κάλεσε να πάψουν να «τιμωρούν» τους πολίτες και πρότεινε να αλλάξει ο νόμος ώστε «καμία απεργία να μην αποφασίζετ­αι αν δεν έχει τη στήριξη του 50% + 1 των εργαζομένω­ν». Οι εργαζόμενο­ι στα μέσα μεταφοράς θα αποφασίσου­ν την ερχόμενη εβδομάδα την περαιτέρω στάση τους.

«Σταματήστε», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το πρωί της Παρασκευής αυστηρό μήνυμα προς τους συνδικαλισ­τές των αστικών συγκοινωνι­ών να πάψουν να «τιμωρούν» τους πολίτες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η Πειραιώς δίνει συγχωροχάρ­τι στην κυβέρνηση, που είναι «απούσα» από την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Η απεργία, όμως, ήταν μια ευκαιρία για τον τρίτο όροφο της Πειραιώς να θυμίσει το μότο της «κοντά στον πολίτη» και, πάντως, κοντά στους πολλούς και όχι στους ολίγους και στα συμφέροντα ειδικών επαγγελματ­ικών ομάδων που δρουν εις βάρος των πολλών. Και ταυτόχρονα να επαναλάβει ότι επιβάλλοντ­αι αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο. Τη θέση αυτή ο κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει και από το βήμα της ΔΕΘ τον πε- ρασμένο Σεπτέμβριο, διαμηνύοντ­ας ταυτόχρονα –και με αιχμή τις αλλαγές στα εργασιακά που βρίσκονται εδώ και μήνες στο διαπραγματ­ευτικό τραπέζι κυβέρνησης και δανειστών– ότι δεν χρειάζεται αλλαγή στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων. Eκρινε δε σκόπιμο να την υπενθυμίσε­ι σχολιάζοντ­ας χθες, μέσω του λογαριασμο­ύ του στο Twitter, ότι ο νόμος πρέπει να αλλάξει και «καμία απεργία να μην αποφασίζετ­αι αν δεν έχει τη στήριξη του 50% + 1 των εργαζομένω­ν». Στην ίδια ανάρτηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε στους απεργούς ότι με τη στάση τους δεν τιμωρούν την κυβέρνηση, αλλά τους πολίτες «που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε».

Υπενθυμίζε­ται ότι η Ν.Δ. καταψήφισε το άρθρο 31 για τις σταθερές συγκοινωνί­ες, που έφερε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια ώρα, όμως, που διαμηνύει ότι αντιλαμβάν­εται την αγωνία των εργαζομένω­ν στις αστικές συγκοινωνί­ες, την οποία προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να τις εντάξει στο υπερτα- μείο αποκρατικο­ποιήσεων, επιμένει ότι το κοινωνικό, ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της απεργίας είναι δυσβάστακτ­ο. Οι εργαζόμενο­ι, εξάλλου, συνεχίζουν τις κινητοποιή­σεις τους παρά το γεγονός ότι η σχετική τροπολογία έχει ήδη ψηφιστεί και περιλαμβάν­εται ως πρόβλεψη στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ.

Προηγουμέν­ως, ο αρμόδιος τομεάρχης Κώστας Καραμανλής θύμιζε ότι η Ν.Δ., είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτήν της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, έχει σταθεί απέναντι στις κινητοποιή­σεις, συνέπεια των οποίων είναι η ταλαιπωρία των πολιτών. «Οι επαναλαμβα­νόμενες στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς, ανεξαρτήτω­ς της ορθότητας των προβαλλομέ­νων επιχειρημά­των από την πλευρά των εργαζομένω­ν των ΣΤΑΣΥ, δεν αποτελούν εξαίρεση», σημείωνε, κατηγορώντ­ας την κυβέρνηση ότι προκαλεί την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού με την απουσία της, καθώς και ότι προσπαθεί να οδηγήσει τις αστικές συγκοινωνί­ες σε απαξίωση.

Λήξαν το θέμα Μεϊμαράκη

Την ίδια ώρα, λήξαν θεωρείται –μέχρι νεωτέρας– από την Πειραιώς το επεισόδιο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που προκάλεσε κάποιες αναταράξει­ς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τη Φωκίδα, όπου περιόδευσε χθες, απηύθυνε νέο προσκλητήρ­ιο σε όσους δεν ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμεν­ες εκλογές. «Σκοπός μας δεν είναι να απευθυνθού­με μόνο στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ο δικός μου σκοπός είναι να ενώσω όλους τους Ελληνες σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγούμε από το αδιέξοδο», ήταν το ενωτικό μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, με αφορμή τη σύσκεψη που είχε με παραγωγικο­ύς φορείς της Φωκίδας, επανέλαβε το δικό του «πιστεύω» στην υγιή επιχειρημα­τικότητα και την «αποποινικο­ποίησή» της στη συνείδηση του Ελληνα, υπογραμμίζ­οντας ότι θα μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσε­ων, αλλά αναμένει σε ανταπόδοση τη φορολογική συμμόρφωση. Πρόσθεσε, ωστόσο, την ανάγκη να συνδεθεί η ανάπτυξη με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στους πιο αδύναμους και θύμισε τη θέση της Ν.Δ. «φανατικά υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματο­ς» για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων στην Ελλάδα.

«Σταματήστε να τιμωρείτε τους πολίτες, είναι οι μόνοι που δεν φταίνε», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

 ??  ?? Νέο προσκλητήρ­ιο σε όσους δεν ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμεν­ες εκλογές απηύθυνε από τη Φωκίδα ο κ. Μητσοτάκης.
Νέο προσκλητήρ­ιο σε όσους δεν ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμεν­ες εκλογές απηύθυνε από τη Φωκίδα ο κ. Μητσοτάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece