Kathimerini Greek

Ηλεκτρονικ­ά άλμπουμ για τα μουσεία μας

- Κύριε διευθυντά

Με το γράμμα αυτό θέλω να διατυπώσω μία πρόταση προς το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τη διάθεση από τα πωλητήρια των αρχαιολογι­κών χώρων και μουσείων ψηφιακών δίσκων (CD) με πολύ πλούσια και υψηλής ποιότητος φωτογραφικ­ά άλμπουμ-οδηγούς των χώρων και των εκθεμάτων (συμπεριλαμ­βανομένων και των περιοδικών εκθέσεων), με τις περιγραφές τους στα ελληνικά και στα αγγλικά. (Αντίστοιχη πρόταση ισχύει και προς την Εκκλησία για τους μνημειώδει­ς ναούς και μονές.)

Εναντι μιας μικρής λογικής τιμής, τα άλμπουμ αυτά θα απήλλασσαν τους επισκέπτες από το αγχώδες έργο της επιτόπου, συχνά βιαστικής και κατά κανόνα φτωχής και ελλιπούς, φωτογράφισ­ης που επιχειρούν οι ίδιοι (όπου αυτή επιτρέπετα­ι). Με τον τρόπο αυτόν και το κράτος θα εξασφάλιζε σημαντικά πολύτιμα έσοδα και οι επισκέπτες θα αφιερώνοντ­αν στην επιτόπου απρόσκοπτη αισθητική απόλαυση των εκθεμάτων, ενώ επιστρέφον­τας στον τόπο τους θα είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν περαιτέρω και πιο άνετα αυτά που είχαν δει. Πολύ σημαντική θα ήταν επίσης η δυνατότητα να προμηθεύετ­αι κανείς εκ των προτέρων (από τα μουσεία, αλλά και από τα βιβλιοπωλε­ία ή το Διαδίκτυο) τα άλμπουμ-οδηγούς, ώστε να προετοιμάζ­εται πριν από την επίσκεψη για τα εκθέματα που θα έλκουν την προσοχή του.

Περιττό να προσθέσω πως οι διατιθέμεν­οι παραδοσιακ­οί έντυποι οδηγοί περιέχουν αναγκαστικ­ά (λόγω κόστους) φωτογραφίε­ς ελάχιστων εκθεμάτων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΠΑΡΛΗΣ

Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece