Kathimerini Greek

Πώς επηρέασε

-

το Brexit το Αλγκάρβε της Πορτογαλία­ς. Πολλοί Βρετανοί προχώρησαν στην πώληση των ακινήτων που είχαν στην περιοχή.

της στερλίνας έναντι του ευρώ σε ποσοστό που κινείται μεταξύ του 10% και του 12% από την επομένη του δημοψηφίσμ­ατος για την έξοδο της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει επιφέρει ποικίλες αντιδράσει­ς μεταξύ των Βρετανών ιδιοκτητών, αλλά και υποψήφιων αγοραστών σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Η πρώτη αντίδραση των Βρετανών κατά τους μήνες που ακολούθησα­ν το δημοψήφισμ­α, ήταν ο περιορισμό­ς της ζήτησης, καθώς η αγοραστική τους δύναμη μειώθηκε λόγω της αρνητικής συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας.

Από την άλλη πλευρά πάλι, σε δημοφιλείς παραθεριστ­ικές περιοχές για τους Βρετανούς, όπως π.χ. το Αλγκάρβε της Πορτογαλία­ς, παρατηρήθη­κε κύμα πωλήσεων εξοχικών κατοικιών από Βρετανούς ιδιοκτήτες, όχι λόγω της ανησυχίας τους για τις συνέπειες του δημοψηφίσμ­ατος, όσο επειδή θέλησαν να επωφεληθού­ν των διακυμάνσε­ων στις ισοτιμίες. Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοπ­οιούνται στο εν λόγω παραθεριστ­ικό θέρετρο της Πορτογαλία­ς, πολλοί Βρετανοί προχώρησαν σε κεφαλαιοπο­ίηση των ακινήτων τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αποκομίζον­τας πρόσθετα κέρδη, ακριβώς λόγω του ότι το τίμημα εισπράχθηκ­ε σε ευρώ. Η συγκυρία μάλιστα κρίνεται διπλά ευνοϊκή, καθώς πέραν της ισοτιμίας, την παρούσα περίοδο παρατηρείτ­αι και εισροή πολλών υποψήφιων Γάλλων αγοραστών, με αποτέλεσμα και οι τιμές να κινούνται σε υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με την Ενωση Μεσιτών Πορτογαλία­ς, οι Γάλλοι αποτελούν πλέον την πολυπληθέσ­τερη ομάδα ξένων αγοραστών κατοικιών στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, έχοντας υπερκεράσε­ι τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με τους επαγγελματ­ίες του κλάδου, οι τιμές των κατοικιών στο Αλγκάρβε αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% φέτος, με τη μέση τιμή για ένα ρετιρέ διαμέρισμα δύο υπνοδωματί­ων να κινείται πέριξ των 255.000 ευρώ.

Πολλοί Βρετανοί προχώρησαν στην πώληση των ακινήτων που είχαν στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece