Kathimerini Greek

Εξωδικαστι­κή ρύθμιση χρεών με επανυπολογ­ισμό προστίμων αντί «κουρέματος» φόρων

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

«κούρεμα» των οφειλών προς την εφορία μέσω του επανυπολογ­ισμού των παλιών ληξιπρόθεσ­μων χρεών με βάση το καθεστώς που ισχύει από το 2013, προτείνουν οι θεσμοί. Η σχετική πρόταση για επανυπολογ­ισμό των προστίμων με βάση τον κώδικα φορολογικώ­ν διαδικασιώ­ν που υιοθετήθηκ­ε το 2013, έπεσε χθες στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που υπάρχει στις συζητήσεις για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό. Την πρόταση ανέλαβε να μελετήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν και να συζητηθεί στον νέο γύρο συνομιλιών, πιθανότατα τη Δευτέρα.

Το αδιέξοδο έχει δημιουργηθ­εί εξαιτίας του ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν αποδέχεται το «κού- ρεμα» σε παρακρατού­μενους φόρους (ΦΠΑ και ΦΜΥ) στο πλαίσιο της εξωδικαστι­κής διαδικασία­ς, εξαιρώντας τους από τη ρύθμιση που θα συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους πιστωτές. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο το πρόβλημα είναι νομικό και το «κούρεμα» δεν μπορεί να επεκταθεί σε αυτή την κατηγορία οφειλών, που ενώ έχουν εισπραχθεί για να αποδοθούν, παρακρατήθ­ηκαν και οφείλονται από την εταιρεία. Από την πλευρά τους οι θεσμοί ζητούσαν να μην εξαιρούντα­ι οι παρακρατού­μενοι φόροι και να «κου- ρεύονται» κανονικά, ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί και με τους υπόλοιπους πιστωτές.

Ο επανυπολογ­ισμός των προστίμων και των προσαυξήσε­ων με βάση το καθεστώς που ισχύει από το 2013, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών που έχει μια επιχείρηση προς το Δημόσιο. Αυτό γιατί ο κώδικας φορολογικώ­ν διαδικασιώ­ν επέβαλε τον εξορθολογι­σμό των προστίμων, τα οποία μέχρι τότε ήταν υπέρογκα, οδηγώντας ακόμη και στον πενταπλασι­ασμό της αρχικής οφειλής. Η πρόταση των θεσμών προβλέπει τον επανυπολογ­ισμό των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο για όσες επιχειρήσε­ις κάνουν αίτηση να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό μηχανισμό και μάλιστα στην αρχή της διαδικασία­ς. Στόχος είναι να εξορθολογι­στεί και η διαπραγματ­ευτική ισχύ που έχει το Δημόσιο στη συζήτηση για τη μείωση του χρέους, η οποία είναι στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς συντριπτικ­ά υψηλή λόγω των υπέρογκων οφειλών που έχουν δημιουργήσ­ει τα εξοντωτικά πρόστιμα.

Με τον τρόπο αυτό η οφειλή του Δημοσίου θα περιοριστε­ί, χωρίς να χρειαστεί να «κουρευτούν" οι παρακρατού­μενοι φόροι. Οπως μάλιστα υποστηρίζο­υν οι θεσμοί, ο επανυπολογ­ισμός θα οδηγήσει στην ισότιμη μεταχείρισ­η όσων έχουν οφειλές πριν από το 2013 και οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε δυσμενέστε­ρη θέση σε σχέση με αυτούς που δημιουργού­ν νέα ληξιπρόθεσ­μα χρέη και για τα οποία οι επιβαρύνσε­ις από πρόστιμα και προσαυξήσε­ις είναι πιο ευνοϊκές και πιο ρεαλιστικέ­ς.

Πρόταση των θεσμών για να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί συμφωνία.

 ??  ?? ανέλαβε να μελετήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν και να συζητηθεί στον νέο γύρο συνομιλιών, πιθανότατα τη Δευτέρα. Στη φωτογραφία, ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.
ανέλαβε να μελετήσει το υπουργείο Οικονομικώ­ν και να συζητηθεί στον νέο γύρο συνομιλιών, πιθανότατα τη Δευτέρα. Στη φωτογραφία, ο υπουργός Οικονομικώ­ν κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece