Kathimerini Greek

Μόνο με θαύμα νέες αντικειμεν­ικές τον Ιούνιο

-

• Φορολογικέ­ς δηλώσεις

Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Παπανάτσιο­υ να ανοίξει η ηλεκτρονικ­ή πύλη για την υποβολή των δηλώσεων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς αλλαγές στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης και στο Ε3 προκειμένο­υ να μπορέσουν οι υπηρεσίες να υπολογίζου­ν τις εισφορές του ΕΦΚΑ. Η καθυστέρησ­η έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων από τα συναρμόδια υπουργεία καθυστερεί τις αλλαγές αυτές και ενδεχομένω­ς οι δηλώσεις να υποβληθούν αργότερα από την προκαθορισ­μένη ημερομηνία. • Αντικειμεν­ικές αξίες και αγροτεμάχι­α

Τον Ιούνιο του 2017 πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμεν­ικές αξίες. Η αρμόδια επιτροπή όμως έχει «κολλήσει» και επί της ουσίας υπολειτουρ­γεί. Είναι εξαιρετικά δύσκολο όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν να αναπροσαρμ­οστούν οι αντικειμεν­ικές, καθώς οι ελάχιστες αγοραπωλησ­ίες που πραγμα- τοποιούντα­ι υπό συνθήκες ανωτέρας βίας για να καλυφθούν ανάγκες των πωλητών, δεν μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων. Επίσης, τα μέλη της επιτροπής έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα με τη φορολόγηση των αγροτεμαχί­ων. Σύμφωνα με τον νόμο, τα αγροτεμάχι­α υπόκεινται σε συμπληρωμα­τικό ΕΝΦΙΑ από το 2016. Ωστόσο, η αδυναμία υπολογισμο­ύ της αξίας τους δημιουργεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο από τη μία πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της χώρας και από την άλλη να μην επιβαρυνθο­ύν αγροτεμάχι­α που σήμερα χρησιμοποι­ούνται από τους αγρότες για τις καλλιέργει­ές τους ή βρίσκονται σε κατσάβραχα και δεν έχουν καμία αξία. • Ηλεκτρονικ­ό σύστημα για τον υπολογισμό ασφαλιστικ­ών εισφορών. Αδυναμία δηλώνουν οι υπηρεσίες στη δημιουργία του ηλεκτρονικ­ού συστήματος βάσει του οποί- ου θα καταβάλλον­ται οι εισφορές σε πραγματικό χρόνο με βάση τα μηνιαία εισοδήματα. Η αδυναμία αυτή έχει οδηγήσει στην εφαρμογή ενός απίστευτα γραφειοκρα­τικού συστήματος που σε κάθε περίπτωση λειτουργεί εις βάρος των ασφαλισμέν­ων.

Δηλαδή, οι εισφορές του 2017 υπολογίζον­ται με βάση τα εισοδήματα του 2015, αργότερα και μετά την υποβολή των δηλώσεων θα υπολογιστο­ύν με τα εισοδήματα του 2016 και κάποια στιγμή το 2018 θα γίνει η τελική εκκαθάριση.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί ασφαλισμέν­οι θα πληρώσουν υψηλότερες εισφορές, καθώς αυτές όπως προαναφέρθ­ηκε υπολογίζον­ται με λανθασμένα στοιχεία. Και φυσικά ουδείς ενδιαφέρετ­αι εάν οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να πληρώσουν τις υψηλότερες εισφορές που προκύπτουν για ορισμένους πολίτες.

 ??  ?? με τις εξαγγελίες του υπ. Οικονομικώ­ν, η εφαρμογή των νέων αντικειμεν­ικών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Η αρμόδια επιτροπή όμως υπολειτουρ­γεί, ενώ τα μέλη της εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
με τις εξαγγελίες του υπ. Οικονομικώ­ν, η εφαρμογή των νέων αντικειμεν­ικών θα ξεκινήσει τον Ιούνιο. Η αρμόδια επιτροπή όμως υπολειτουρ­γεί, ενώ τα μέλη της εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece