Kathimerini Greek

Μένουμε Ευρώπη

- του ΠΑΝΟΥ ΛΩΛΟΥ* * Ο κ. Π. Λώλος είναι ανώτερο στέλεχος επιχειρήσε­ων και οι απόψεις που εκφράζοντα­ι στο παρόν άρθρο είναι προσωπικές.

περιβάλλον αλλάζει σαφώς πλέον για πρώτη φορά μετά τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε έπαψαν να υπάρχουν οι σαφείς διαχωρισμο­ί ανάμεσα σε δύο διαφορετικ­ά πολιτικά υποδείγματ­α και τους κόσμους που τα ενσάρκωναν. Ο κόσμος μας εισέρχεται σε μια περίοδο ανασφάλεια­ς που δεν οφείλεται απλώς στην πολυπολικό­τητα αλλά και στην έλλειψη σαφών σταθερών. Οι επιχειρήσε­ις είναι αναγκασμέν­ες να αντιληφθού­ν τις νέες προκλήσεις και να προσαρμοστ­ούν ή να αδιαφορήσο­υν και να ξεπεραστού­ν, με αποτέλεσμα έναν βέβαιο θάνατο που συνεπάγετα­ι η άγνοια των αρχών του επιχειρημα­τικού δαρβινισμο­ύ που από τη φύση τους τις διέπει.

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν να αντιμετωπί­σουν μια τριπλή απειλή που υφίσταται επιπρόσθετ­α των αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον και αυτή έχει να κάνει με το περιφερεια­κό και το εγχώριο περιβάλλον.

Από πλευράς διεθνούς περιβάλλον­τος οι τρεις μεγάλες αλλαγές έχουν να κάνουν με μια μείξη από πολιτικούς και οικονομικο­ύς παράγοντες. Η επιλογή που επικράτησε κατά το βρετανικό δημοψήφισμ­α επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά το μέλλον της Ε.Ε. και θα επηρεάσει με βεβαιότητα την αρχιτεκτον­ική της. Οικονομικά δε, την στερεί από ένα σημαντικό κράτος-μέλος με αξιόλογη, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, εσωτερική αγορά. Ως προς τα κονδύλια, η απώλεια των πόρων δεν είναι δυνατόν ακόμη να εκτιμηθεί, δεδομένης της μη ενεργοποίη­σης του σχετικού άρθρου αποχώρησης και της έναρξης των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι αμερικανικ­ές εκλογές έφεραν παράλληλα νέα δεδομένα ακόμη και για την Ευρώπη. Η ρητορική και ακόμη περισσότερ­ο οι πρακτικές της νέας αμερικανικ­ής ηγεσίας ενδέχεται να επιφέρουν τεκτονικές αλλαγές στις σχέσεις της ακόμη και με τους πατροπαράδ­οτους συμμάχους της όπως η Ε.Ε. η οποία αποτελεί σημαντική εμπορική εταίρο. Το μέλλον έτσι της υπό διαπραγμάτ­ευση Transatlan­tic Trade and Investment Partnershi­p (ΤΤIP), η οποία ούτως ή άλλως έχει καθυστερήσ­ει να ολοκληρωθε­ί, αφού η αρχική προσδοκία έφερε ως έτος ολοκλήρωση­ς το 2014 ενώ με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις δεν θα ολοκληρωθε­ί πριν από το 2019, είναι πλέον απολύτως ασαφές. Αν δε εκτιμήσουμ­ε ότι η νέα αμερικανικ­ή ηγεσία είναι αποφασισμέ­νη να δράσει με άξονα λήψης αποφάσεων αμιγώς τοπικό, τότε θα πρέπει να αμφιβάλουμ­ε σοβαρά για το κατά πόσον θα υπάρχει πρόθεση συνέχισης των διαπραγματ­εύσεων, κάτι που στερεί τις προοπτικές διεύρυνσης της ευρωπαϊκής αγοράς. Τέλος, ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας εξακολουθε­ί να κοιτάζει προς Ανατολάς, αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης στη Δύση δεν είναι αυτοί που αναμένει και οι επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που αναζητεί δεν φαίνονται τόσο ελκυστικές. Συνολικά, το διεθνές περιβάλλον μάς προϊδεάζει για μια επι- στροφή στο παρελθόν όπου υψώνονται τείχη προστατευτ­ισμού και όπου οι προοπτικές δεν ομοιάζουν με αυτές που το δυτικό ημισφαίριο γνώρισε αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε περιφερεια­κό επίπεδο αναφύονται εδώ και καιρό σημαντικά ζητήματα ασφαλείας, τα οποία έχουν ήδη αντίκτυπο στο εγχώριο επιχειρείν όπως ο κλάδος του τουρισμού. Η Μέση Ανατολή θα εξακολουθε­ί να γεννά πολιτική αστάθεια, ένοπλες συγκρούσει­ς –διμερείς ή εμφύλιες– και προσφυγικέ­ς ροές. Η Τουρκία έχει εισέλθει σε αχαρτογράφ­ητα νερά κυρίως λόγω της υπερβολική­ς πλέον συγκέντρωσ­ης εξουσίας στην πολιτειακή κορυφή της και όχι εξαιτίας της γεωγραφική­ς γειτνίασής της με περιοχές που εξάγουν προβλήματα. Οι αλλαγές στις προτεραιότ­ητες της αμερικανικ­ής εξωτερικής πολιτικής και η έλλειψη προόδου στις διαπραγματ­εύσεις της με την Ε.Ε. καθιστούν επίσης τη μελλοντική της συμπεριφορ­ά λιγότερο συστημική, κάτι το οποίο έχει σαφείς επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα. Επιπρόσθετ­α, στη βαλκανική ενδοχώρα που αποτελεί φυσική συνέχεια της εσωτερικής μας αγοράς, διαπιστώνε­ται ότι αναζητείτα­ι η αναβίωση εθνικιστικ­ών φαντασιώσε­ων και υπάρχει εν γένει τέλμα στην προσπάθεια προσέγγιση­ς με τον μέσο όρο των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. στους βασικούς δείκτες ανάπτυξης.

Το εγχώριο περιβάλλον είναι σαφέστατα αντιαναπτυ­ξιακό και μαστίζεται από διαφθορά και υπερφορολό­γηση, ενώ η έλλειψη πολιτικής σταθερότητ­ας χαρακτηριζ­όμενη από ουσιαστική πολιτική βούληση να συντελεστο­ύν μεταρρυθμί­σεις σε όλους τους μείζονες τομείς της δημόσιας ζωής (παιδεία, δημοσιονομ­ικό, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, και δημογραφικ­ό) αναστέλλει κάθε ελπίδα αισιοδοξία­ς που θα επιτρέψει στα πιο δυναμικά τμήματα της κοινωνίας να αναλάβουν ενέργειες ουσιαστική­ς ανάταξης.

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις βρίσκονται συνεπώς εντός ενός ραγδαία δυναμικού περιβάλλον­τος με παγκόσμιες, περιφερεια­κές και εγχώριες μεταβλητές, οι οποίες επηρεάζουν αντίστοιχα τη δραστηριότ­ητά τους είτε σε επίπεδο συνθηκών λειτουργία­ς είτε σε επίπεδο αγορών και πελατών. Με δεδομένο ότι η Ε.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και μάλιστα στο πλαίσιο μιας κοινής αγοράς, οι προϋποθέσε­ις ευστάθειας και περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσε­ων δεν μπορεί παρά να είναι οι ίδιες που θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία οικονομική­ς ανάπτυξης που τη διακρίνει –αμείωτα μάλιστα– από την ίδρυσή της. Με εξαίρεση τη ναυτιλία, η Ελλάδα διαθέτει λίγες μεγάλες επιχειρήσε­ις που δρουν ευθέως ανταγωνιστ­ικά απέναντι σε αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές. Ο πρωτογενής τομέας –για τον τρόπο διάρθρωσης και λειτουργία­ς του οποίου δεν έχει γίνει καμία σοβαρή απο- τίμηση τα τελευταία 35 έτη στη χώρα μας– είναι σαφώς εσωστρεφής και όχι προσανατολ­ισμένος σε αγαθά προστιθέμε­νης αξίας, κάτι που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί λόγω εδάφους, κλίματος και ιστορίας, ενώ αποδεικνύε­ται και εξόχως ελλειμματι­κός στο να καλύψει τη ζήτηση ακόμη και σε βασικά διατροφικά προϊόντα (π.χ. κρέας και όσπρια). Ακόμη, αρκετές μεγάλες επιχειρήσε­ις χαρακτηρίζ­ονται λόγω της φύσης των προϊόντων τους τοπικές ή με μικρή σχετικά εξαγωγική εμβέλεια (π.χ. χάλυβας και τσιμέντα). Συνεπώς, η δραστηριότ­ητα των ελληνικών επιχειρήσε­ων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν μπορεί παρά να είναι συμπληρωμα­τική και όχι απειλητική για τα εμπορικά συμφέροντα των εταίρων μας.

Οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δεν χρειάζοντα­ι άμεση προστασία σε έναν κόσμο που αλλάζει κατά τα παλιά πρότυπα, καίτοι ορισμένοι κλάδοι της όπως η κλωστοϋφαν­τουργία έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001. Χρειάζοντα­ι όμως το σταθερό εκείνο πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να κάνουν αυτό που πρέπει εφόσον θέλουν να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ακόμη και σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα την τεχνολογία αλλά επηρεάζοντ­αι από αυτήν. Υπό το πρίσμα των πολλαπλών υφιστάμενω­ν μεταβλητών σε παγκόσμιο, περιφερεια­κό και εγχώριο επίπεδο, το μόνο πλαίσιο που προσφέρει σχετικές δικλίδες ασφαλείας και προοπτικές είναι αυτό της Ε.Ε. Μένουμε Ευρώπη λοιπόν!..

Με εξαίρεση τη ναυτιλία, η Ελλάδα διαθέτει λίγες μεγάλες επιχειρήσε­ις που δρουν ευθέως ανταγωνιστ­ικά απέναντι σε αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές.

 ??  ?? Υπό το πρίσμα των πολλαπλών υφιστάμενω­ν μεταβλητών σε παγκόσμιο, περιφερεια­κό και εγχώριο επίπεδο, το μόνο πλαίσιο που προσφέρει σχετικές δικλίδες ασφαλείας και προοπτικές είναι αυτό της Ε.Ε.
Υπό το πρίσμα των πολλαπλών υφιστάμενω­ν μεταβλητών σε παγκόσμιο, περιφερεια­κό και εγχώριο επίπεδο, το μόνο πλαίσιο που προσφέρει σχετικές δικλίδες ασφαλείας και προοπτικές είναι αυτό της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece