Kathimerini Greek

Ενα πρότυπο σχολείο που ρήμαξε χωρίς ποτέ να λειτουργήσ­ει

Με μεγάλη καθυστέρησ­η προχωρεί το σχέδιο για τη φιλοξενία προσφύγων στο νησί

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Το σχολείο στην Αυλίζα Αχαρνών παραδόθηκε το 2007, αλλά μαθητές δεν είδε ποτέ· το γιατί, αποτελεί μια άκρως απίστευτη αλλά ελληνική ιστορία. Εκτοτε ρημάζει, έγινε στέκι τοξικομανώ­ν, ενώ οι πλιατσικολ­όγοι άφησαν μόνον τα μπετά, αφαιρώντας πόρτες, παράθυρα, καλώδια, έως και το ασανσέρ!

Στην τελική ευθεία, ύστερα από μήνες καθυστερήσ­εων, βρίσκεται το σχέδιο μεταφοράς και φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη. Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί η πρόσκληση για την εύρεση διαμερισμά­των προς ενοικίαση. Υπεύθυνος φορέας για την υλοποίηση του έργου έχει καθοριστεί η Αναπτυξιακ­ή Εταιρεία Κρήτης, ενώ σημαντικό ρόλο για την καθυστέρησ­η έχει διαδραματί­σει η γραφειοκρα­τία εφόσον η εταιρεία έπρεπε να ενταχθεί στα μητρώα της Υπατης Αρμοστείας που διαχειρίζε­ται τα σχετικά κονδύλια.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης αλλά και φορείς του τουρισμού εκφράζουν αντιρρήσει­ς όσον αφορά στον χρόνο που επιλέχθηκε για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. «Από το φθινόπωρο έχουμε συμφωνήσει συγκεκριμέ­να πράγματα. Είχαμε μάλιστα κάνει μια προεργασία όσον αφορά στην εύρεση διαμερισμά­των με πολύ ενθαρρυντι­κά αποτελέσμα­τα. Τώρα βρεθήκαμε και πάλι στις αρχές της τουριστική­ς περιόδου», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης. Ο ίδιος εξηγεί ότι στην Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθο­ύν οι πρόσφυγες αλλά και να εργαστούν ειδικά στα χωριά. «Στο Ρέθυμνο σε πληθυσμό 82.000 κατοίκων, ζουν 12.000 αλλοδαποί», τονίζει. Ωστόσο, ξενοδόχοι στο νησί ανησυχούν για επεισόδια που μπορεί μάλιστα να στηθούν επί τούτου.

Η Αναπτυξιακ­ή Κρήτης, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Αρχανών - Αστερουσίω­ν κ. Μανώλης Κοκοσά- λης, ανέλαβε τη διαχείριση και την υλοποίηση του προγράμματ­ος, καθώς οι δήμαρχοι του νησιού είχαν θέσει ως όρο για τη φιλοξενία των προσφύγων να μην χρησιμοποι­ηθεί ως ενδιάμεσος φορέας κάποια ΜΚΟ.

«Δεν θέλαμε Μη Κυβερνητικ­ές Οργανώσεις, δεν θέλουμε να δημιουργηθ­εί γκέτο και επίσης οι άνθρωποι πρέπει να ζουν σε αξιοπρεπεί­ς συν- θήκες για να μην δημιουργού­νται προβλήματα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κοκοσάλης. Υπενθυμίζε­ται ότι η λύση που προκρίθηκε για τη στέγαση 2.000 προσφύγων σε όλο το νησί ήταν η ενοικίαση διαμερισμά­των. Καθώς όμως η Αναπτυξιακ­ή Κρήτης δεν έχει συνεργαστε­ί στο παρελθόν με την Υπατη Αρμοστεία, η οποία χειρίζεται τα κονδύλια για το πρόγραμμα των διαμερισμά­των, απαιτούντα­ν να πραγματοπο­ιηθούν πολλές γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς για την πιστοποίησ­ή της.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακ­ής, αρχικά θα γίνει πρόσκληση για την εξεύρεση 125 κατοικιών η κάθε μία από τις οποίες πρέπει να μπορεί να στεγάσει κατ’ ελάχιστον 6 άτομα. Ο δήμαρχος Αστερουσίω­ν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει προσφορά από την πλευρά των κατοίκων, καθώς πολλοί ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να φιλοξενήσο­υν στα σπίτια τους πρόσφυγες ακόμα και χωρίς χρήματα. Από την άλλη τουλάχιστο­ν αρχικά είναι καλύτερα τα σπίτια να βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση, ώστε να παρέχονται οι υπηρεσίες σίτισης και περίθαλψης στους πρόσφυγες.

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής διαψεύδουν, πάντως, όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί ότι σχεδιάζετα­ι η μεταφορά όσων βρίσκονται στο Ελληνικό στα διαμερίσμα­τα στην Κρήτη. «Στο νησί θα φιλοξενηθο­ύν οικογένειε­ς που έχουν προσφυγικό προφίλ», τονίζουν. Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα το νησί να αποτελέσει τον πρώτο προορισμό για τους πρόσφυγες που μέσω διαφορετικ­ών δρόμων θα προσπαθήσο­υν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ηδη στις 24 Φεβρουαρίο­υ έφτασαν στο νησί 60 Πακιστανοί με ιστιοφόρο το οποίο κυβερνούσα­ν δύο διακινητές, ένας Ρώσος και ένας Ουκρανός, οι οποίοι συνελήφθησ­αν. Το σκάφος είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και έφτασε στις ακτές των Χανίων, όπου και αποβίβασε τους αλλοδαπούς. Οπως δήλωσαν οι ίδιοι, τους είχαν υποσχεθεί ότι θα τους μεταφέρουν στην Ιταλία αλλά τελικά τους άφησαν στο Ακρωτήρι. Οι μετανάστες αφού καταγράφηκ­αν στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων, φιλοξενήθη­καν στην Παλιά Ηλεκτρική Χανίων, όπου λειτουργεί δημοτικό γυμναστήρι­ο με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του Δήμου Χανίων, του Ερυθρού Σταυρού, του Νοσοκομείο­υ Χανίων και εθελοντικώ­ν οργανώσεων.

«Από το φθινόπωρο έχουμε συμφωνήσει... Τώρα βρεθήκαμε και πάλι στις αρχές της τουριστική­ς περιόδου», τονίζει ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece