Kathimerini Greek

Οι Ελληνες θέλουν λιγότερο Δημόσιο και μείωση φόρων

Σύμφωνα με έρευνα της «διαΝΕΟσις», το 62,1% αποδίδει την κρίση «στις δικές μας αδυναμίες»

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Μια νέα πραγματικό­τητα, σε ό,τι αφορά τους Ελληνες και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται, αναδεικνύε­ται μέσα από την τρίτη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του οργανισμού «διαΝΕΟσις», την οποία παρουσιάζε­ι σήμερα η «Κ». Πρόκειται για μια εντυπωσιακ­ού εύρους και βάθους προσπάθεια, οι 305 σελίδες της οποίας αποτελούν μια ακτινογραφ­ία υψηλής ευκρίνειας της ελληνικής κοινής γνώμης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει, μεταξύ άλλων, το μέρος εκείνο που εστιάζεται στην κρίση, στα αίτιά της και στις πιθανές οδούς διαφυγής. Εδώ δείχνει να επικρατεί πλέον μεγαλύτερο­ς ρεαλισμός (για παράδειγμα, το 62,1% θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται «κυρίως στις δικές μας αδυναμίες») και μια διάθεση να δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, πιο ανοιχτό και λιγότερο εξαρτημένο από το κράτος. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι οι Ελληνες πιστεύουν στη συρρίκνωση του Δημοσίου και προτιμούν μείωση της φορολογίας, ακόμη και αν σημαίνει περικοπή κοινωνικών παροχών.

Ο ευρωσκεπτι­κισμός εξακολουθε­ί να κερδίζει έδαφος, ενώ η εχθρότητα προς τους μετανάστες παραμένει σε υψηλά επίπεδα – σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες βλέπει αρνητικά τους μουσουλμάν­ους.

Μια επιφανειακ­ά αντιφατική εικόνα, που όμως δείχνει πιο εσωτερικά συνεπής όσο βαθύτερα εξετάζεται, προκύπτει από την τρίτη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες» του ερευνητικο­ύ οργανισμού «διαΝΕΟσις», την οποία παρουσιάζε­ι αποκλειστι­κά σήμερα η «Κ». Πρόκειται για μια εντυπωσιακ­ού εύρους και βάθους προσπάθεια, οι 305 σελίδες της οποίας αποτελούν μια ακτινογραφ­ία υψηλής ευκρίνειας της ελληνικής κοινής γνώμης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει κατ’ αρ- χήν το μέρος εκείνο της έρευνας («Οικονομία, κράτος, ιδιωτική πρωτοβουλί­α») που εστιάζει στην κρίση, στα αίτιά της και στις πιθανές οδούς διαφυγής. Εδώ δείχνει να επικρατεί πλέον ένας μεγαλύτερο­ς ρεαλισμός (για παράδειγμα, το 62,1% θεωρεί ότι η κρίση οφείλεται «κυρίως στις δικές μας αδυναμίες») και μια διάθεση να δοκιμαστεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, πιο ανοιχτό και λιγότερο εξαρτημένο από το κράτος. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι οι Ελληνες πιστεύουν στη συρρίκνωση του Δημοσίου, προτιμούν μείωση της φορολογίας, ακόμα κι αν σημαίνει περι- κοπή κοινωνικών παροχών, και βλέπουν την ανάκαμψη να προέρχεται από ξένες επενδύσεις και εξαγωγές, όχι από την εισοδηματι­κή πολιτική μιας «φιλολαϊκής κυβέρνησης». Η παγκοσμιοπ­οίηση, την οποία τρεις στους πέντε θεωρούν απειλή για την Ελλάδα σε αφηρημένο επίπεδο, θεωρείται η μοναδική ευκαιρία για την επιστροφή στην ευημερία.

Ενα άλλο μέρος των ευρημάτων που παρουσιάζε­ι η «Κ» συνθέτει το πορτρέτο μιας κοινωνίας κλειστής, φοβικής προς τον κόσμο και την αλλαγή, εθισμένης σε ανεδαφικές θεωρίες που δεν αντέχουν στην επαφή με την πραγματικό­τητα. Ο ευρωσκεπτι­κισμός εξακολουθε­ί να κερδίζει έδαφος, με την πεποίθηση να παγιώνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί ιδιαιτέρως από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή κοινότητα – και σίγουρα λιγότερο από ό,τι έχει ωφεληθεί η Ε.Ε. από την παρουσία της Ελλάδας στις τάξεις της. Ενας στους τρεις Ελληνες πιστεύει ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας θα εξυπηρετού­νταν καλύτερα υπό την αιγίδα της Ρωσίας παρά εντός της Ευρωζώνης, ενώ τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι σκοτεινές παρασκηνια­κές δυνάμεις κινούν τα νήματα της Ιστορίας. Η εχθρότητα προς τους μετανάστες παραμένει σε υψηλά επίπεδα – σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες βλέπει αρνητικά τους μουσουλμάν­ους και δύο στους πέντε δηλώνουν ότι θα ενοχλούντα­ν από την ανέγερση τζαμιού στην Ελλάδα.

Αυτά τα συμπεράσμα­τα προκύπτουν από το πρώτο μέρος της έρευνας, με τίτλο «Ελληνες, Ευρώπη, κόσμος και εθνική ταυτότητα».

Η τρίτη έρευνα της «διαΝΕΟσις» για τις πεποιθήσει­ς των Ελλήνων (οι δύο πρώτες έλαβαν χώρα τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του 2015), με ανανεωμένο, διευρυμένο ερωτηματολ­όγιο και σε συνεργασία με το εργαστήριο του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας, διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο. Το πανελλαδικ­ό δείγμα για το Α΄ μέρος ήταν 1.294 άτομα. Το Β΄ μέρος βασίστηκε σε πανελλαδικ­ό δείγμα 1.263 ατόμων.

Μια ακτινογραφ­ία υψηλής ευκρίνειας της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από την τρίτη έκδοση της έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece