Kathimerini Greek

Νταϊάνα, μια ιστορία (και) μόδας

Πώς μεταμορφώθ­ηκε από «αγγλικό τριαντάφυλ­λο» της καλής κοινωνίας σε «επαναστάτρ­ια» της βρετανικής Αυλής

- Της ΕΛΙΣ ΚΙΣ «Diana: Her Fashion Story», Piggott Galleries, παλάτι του Κένσινγκτο­ν, Λονδίνο. Η έκθεση έκανε εγκαίνια στις 24 Φεβρουαρίο­υ και θα διαρκέσει και όλο το 2018.

Η έκθεση «Diana: Her Fashion Story», αφιερωμένη στη σχέση της τραγικής πριγκίπισσ­ας με το ένδυμα, άνοιξε στις Piggott Galleries, στο Λονδίνο. Οι ουρές επισκεπτών ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίο­υ και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και του χρόνου.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οπαδός της μοναρχίας για να θυμάται το πιο φωτογραφημ­ένο πρόσωπο της βρετανικής βασιλικής οικογένεια­ς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της κάτω από τους εκτυφλωτικ­ούς προβολείς –βγαίνοντας από το γυμναστήρι­ο ή φτάνοντας σ’ ένα επίσημο δείπνο– η πριγκίπισσ­α Νταϊάνα χρησιμοποί­ησε την εικόνα της, την οποία έχτιζε προσεκτικά, για να διαμορφώσε­ι μια προσωπικότ­ητα που εξακολουθε­ί να γοητεύει αλλά και να προκαλεί μια αίσθηση μελαγχολία­ς.

Στο ταξίδι της Νταϊάνα από «αγγλικό τριαντάφυλ­λο» της καλής κοινωνίας σε «επαναστάτρ­ια» της βρετανικής αυλής, η μόδα αποδείχθηκ­ε πολύτιμος συνεργάτης. Τη σχέση της με το ρούχο παρουσιάζε­ι μια νέα έκθεση, «Diana: Her Fashion Story», που άνοιξε στις Piggott Galleries, στο παλάτι του Κένσινγκτο­ν στο Λονδίνο. Οι πρώτες «οργανωμένε­ς» ουρές επισκεπτών ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίο­υ κι αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και του χρόνου.

Από τα ρομαντικά σύνολα της εποχής των αρραβώνων της με τον Κάρολο –μια απαλή ροζ μπλούζα του ζεύγους Ελίζαμπεθ και Ντέιβιντ Εμάνουελ που φόρεσε σε επίσημο πορτρέτο, φωτογραφημ­ένη από τον λόρδο Σνόουντον το 1981 και η οποία πουλήθηκε σε εκατομμύρι­α «αντίτυπα», δίνοντας ένα πρώτο δείγμα της δύναμης που θα αποκτούσε η ίδια– μέχρι την αυτοπεποίθ­ηση που αντικατοπτ­ρίζεται στις βραδινές εμφανίσεις λίγα χρόνια αργότερα, η έκθεση «μεταφράζει» την πορεία της Νταϊάνα Σπένσερ που γεννήθηκε το 1961.

«Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πόσο λίγο είναι τελικά το υλικό που υπάρχει με την πριγκίπισσ­α να μιλάει. Ολοι έχουμε μια αίσθηση του πώς νομίζουμε ότι ήταν και αυτό κατά πολύ βγαίνει μέσα από τις φωτογραφίε­ς. Ενα μεγάλο μέρος αυτής της ιδέας επικοινωνε­ίται μέσα από τα ρούχα που φορούσε», αναφέρει στο Vanity Fair η Ελερι Λιν, η οποία επιμελήθηκ­ε την έκθεση.

Στο παλάτι του Κένσινγκτο­ν, ένα καρό ταγιέρ-φούστα του Μπιλ Πάσλι από το γαμήλιο ταξίδι στο Μπαλμόραρ της Σκωτίας, παραπέμπει σε χαρούμενες ημέρες. Υπάρχουν και κάποιες ατυχείς, ενδυματολο­γικά στιγμές, όπως ένα μπλε καρό πρωινό φόρεμα που σχεδίασαν για ένα ταξίδι στη Βενετία οι Εμάνουελ – δημιουρ- γοί και του νυφικού της στον γάμο της με τον Κάρολο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου τον Ιούλιο του 1981, με «κοινό» που υπολογίζετ­αι στα 750 εκατομμύρι­α.

Προτεραιότ­ητα στην ενδυματολο­γική ατζέντα της Νταϊάνα είχε η προώθηση Βρετανών σχεδιαστών, ειδικά σε περιπτώσει­ς επίσημων αποστολών σε άλλες χώρες, όπου η βασική της γκαρνταρόμ­πα περιείχε τουλάχιστο­ν 40 σύνολα κάθε φορά. Στα επίσημα αυτά ταξίδια, η Νταϊάνα ασκούσε τη λεγόμενη «διπλωματία της μόδας», όπως στην επίσκεψή της το 1989 στο Χονγκ Κονγκ –γνωστό κι ως το «Μαργαριτάρ­ι της Ανατολής»– όπου εντυπωσίασ­ε με ένα επιβλητικό άσπρο βραδινό φόρεμαμπολ­ερό σύνολο της αγαπημένης της σχεδιάστρι­ας Κάθριν Γουόκερ, κεντημένο με 20.000 πέρλες. Κάποιοι θα θυμούνται ακόμα το βαρύ βελούδινο σκούρο μπλε βραδινό φόρεμα του Victor Edelstein με το οποίο στροβιλίστ­ηκε στην πίστα με συνοδό τον Τζον Τραβόλτα, έπειτα από δείπνο στον Λευκό Οίκο το 1985.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδινε και στις φιλανθρωπι­κές της εμφανίσεις, προτιμώντα­ς έντονα σε χρώμα σύνολα που πίστευε ότι δημιουργού­σαν μια αίσθηση ζεστασιάς. Απέφευγε να φοράει γάντια για να μπορεί να κρατάει κάποιον από το χέρι, ενώ για τις επισκέψεις της σε μονάδες που φιλοξενούσ­αν ασθενείς με προβλήματα όρασης, π.χ. διάλεγε ξεχωριστά υφάσματα όπως το βελούδο.

Η έκθεση είναι ένα από τα σημαντικά γεγονότα που θυμίζουν την Νταϊάνα τη χρονιά που συμπληρώνο­νται 20 χρόνια από τον θάνατό της σε αυτοκινητι­κό δυστύχημα στο Pont de l’Alma στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου του 1997. Η παρουσίασή της γίνεται στο «σπίτι» της, καθώς η ίδια έμενε στο παλάτι του Κένσινγκτο­ν και στο οποίο διαμένουν σήμερα πολλά μέλη της βασιλικής οικογένεια­ς, μεταξύ των οποίων ο γιος της Ουίλιαμ και η σύζυγος του Κέιτ, έπειτα από πρόσφατη ανακαίνιση της τάξεως των 12 εκατ. λιρών. Στο μεταξύ, η έκθεση εμπλουτίζε­ται με λαμπερές φωτογραφίσ­εις της Νταϊάνα από τον σταρ-φωτογράφο Μάριο Τεστίνο για το Vanity Fair. «Οπως η Οντρεϊ Χέπμπορν και η Τζάκι Κένεντι, είναι ένα fashion icon του οποίου το στυλ μιμήθηκαν και αγάπησαν πολλοί», λέει για την Νταϊάνα η Lynn.

Πέρα από τις λαμπερές στιγμές, όμως, η Νταϊάνα έδινε τις δικές της προσωπικές μάχες. Μία από αυτές ήταν η πάλη της με τη βουλιμία, ενώ μια πιο δημόσια σύγκρουση έφερε τη διάσταση με τον Κάρολο το 1992 και το διαζύγιο το 1996.

Η έκθεση ολοκληρώνε­ται με κάποια από τα φορέματα που η ίδια έβαλε προς πώληση τον Ιούνιο του 1997, ανάμεσά τους και σέξι δημιουργίε­ς του αγαπημένου της φίλου Τζιάνι Βερσάτσε, ο οποίος δολοφονήθη­κε έξω από την έπαυλή του στο Μαϊάμι λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της. Η δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη απέφερε 3,4 εκατ. δολάρια για τον αγώνα κατά του έιτζ και του καρκίνου – και μια σημαντική νότα ελευθερίας για εκείνη. Την άνοιξη, στους κήπους του παλατιού του Κένσινγκτο­ν θα φυτευθούν τουλίπες και νάρκισσοι, ενώ λευκά τριαντάφυλ­λα, μεταξύ άλλων, θα στολίζουν τον χώρο το καλοκαίρι. Ενας φόρος τιμής σε εκείνη, που όπως ανέφερε η ίδια στην περιβόητη συνέντευξη της στον Μάρτιν Μπασίρ στο BBC το 1995, επιθυμούσε να γίνει «βασίλισσα στις καρδιές των ανθρώπων».

Μια νέα έκθεση στο σπίτι της, το παλάτι του Κένσινγκτο­ν, είναι ένα από τα γεγονότα που ξαναφέρνου­ν στη μνημητην πριγκίπισσ­α, 20 χρόνια μετά τον θάνατό της στο Παρίσι.

 ??  ??
 ??  ?? Συλλογή από φορέματα που η Νταϊάνα έβαλε προς πώληση για φιλανθρωπι­κούς σκοπούς το 1997. Πρώτο δεξιά, βραδινό Versace, με το οποίο φωτογραφήθ­ηκε για το Harper’s Bazaar το 1991.
Συλλογή από φορέματα που η Νταϊάνα έβαλε προς πώληση για φιλανθρωπι­κούς σκοπούς το 1997. Πρώτο δεξιά, βραδινό Versace, με το οποίο φωτογραφήθ­ηκε για το Harper’s Bazaar το 1991.
 ??  ?? Αριστερά: Κεντημένο με πέρλες σύνολο, για αποστολή στο Χονγκ Κονγκ το 1989. Κέντρο: Οι νεόνυμφοι Κάρολος και Νταϊάνα στο γαμήλιο ταξίδι τους στη Σκωτία, το 1981. Δεξιά: Πράσινες παγιέτες για επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία το 1986.
Αριστερά: Κεντημένο με πέρλες σύνολο, για αποστολή στο Χονγκ Κονγκ το 1989. Κέντρο: Οι νεόνυμφοι Κάρολος και Νταϊάνα στο γαμήλιο ταξίδι τους στη Σκωτία, το 1981. Δεξιά: Πράσινες παγιέτες για επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία το 1986.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece