Kathimerini Greek

Δείπνο στη Ν. Υόρκη με διεθνές «μενού»

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΝΤΕΛΑ

ήταν «κλειστό», έγινε στη Νέα Υόρκη και όλοι οι προσκεκλημ­ένοι ήταν πολύ ιδιαίτεροι. Κάποιοι από αυτούς εικονίζοντ­αι στη διπλανή – σχεδόν «οικογενεια­κή»– φωτογραφία. Πρόκειται για ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά, και όχι μόνον, ονόματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Το «μενού» περιελάμβα­νε προβλέψεις και αναλύσεις για τη διεθνή οικονομία, που επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα.

Το δείπνο ήταν «κλειστό», σε κλαμπ της Νέας Υόρκης. Οι προσκεκλημ­ένοι πολύ ιδιαίτεροι. Κάποιοι από αυτούς εικονίζοντ­αι στη διπλανή –σχεδόν «οικογενεια­κή»– φωτογραφία. Πρόκειται για ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ονόματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Η ατζέντα της συνάντησης, προδιαγεγρ­αμμένη, έτσι όπως την είχε οριοθετήσε­ι ο κ. Στέλιος Ζαββός, ο διεθνής επενδυτής από την Ελλάδα, οικοδεσπότ­ης του event, πριν ξεκινήσει: η πορεία της αμερικανικ­ής και της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ στις ΗΠΑ. Θέμα με άμεσο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας.

Γι’ αυτό και η συζήτηση ξεκίνησε από τον John Paulson, ο οποίος θεωρείται αυτήν τη στιγμή ένας από τους βασικούς οικονομικο­ύς ιθύνοντες εγκεφάλους της νέας κυβέρνησης (ο ίδιος έχει παράλληλα και μεγάλα επενδυτικά ενδιαφέρον­τα στην Ελλάδα). Ανέλαβε να αναπτύξει τον πυρήνα της οικονομική­ς πολιτικής Τραμπ. Οι πρώτες εντυπώσεις δημιουργού­ν κλίμα ευφορίας ιδίως στις χρηματιστη­ριακές αγορές, κυρίως για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δύο από τους πιο οξυδερκείς επενδυτές της, ο Byron Wien, Vice-Chairman της Blackstone, και ο Jacob Frenkel, Chairman JP Morgan Chase Internatio­nal, που ήταν παρόντες, ανέλυσαν τις παραμέτρου­ς που θα επηρεάσουν μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα τις επενδύσεις. Εστίασαν κυρίως στην πορεία των αμερικανικ­ών επιτοκίων, στους ρυθμούς της οικονομική­ς ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2017 και το 2018, αλλά και στη σχέση δολαρίου με ευρώ και γιεν και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην παγκόσμια ναυτιλία.

Παρ’ όλα αυτά, ο ένθερμος υποστηρικτ­ής της παγκοσμιοπ­οίησης και του ανοιχτού εμπορίου, καθηγητής του Columbia, Jeffrey Sachs, εξέφρασε τους ενδοιασμού­ς του για τον προστατευτ­ισμό της κυβερνήσεω­ς Τραμπ. Και κάπου εκεί η συζήτηση πέρασε σε πιο «δικά μας» θέματα. Στο μικροσκόπι­ο της συζήτησης μπήκε η πορεία του ευρώ και της Ε.Ε. που έχει να υπερβεί τους σκοπέλους κρίσιμων εκλογών, κυρίως στη Γαλλία, αλλά και τις επιπτώσεις του Brexit.

Ο George Soros και ο νομπελίστα­ς οικονομολό­γος Joseph Stiglitz ανέπτυξαν μια σειρά συγκεκριμέ­νων μέτρων που θα μπορούσαν να διασφαλίσο­υν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης – και τη σωτηρία της ίδιας της Ε.Ε. Το ενδιαφέρον σημείο εκεί ήταν πως οι περισσότερ­οι απ’ όσους πήραν τον λόγο τόνισαν ότι κάτω από συγκεκριμέ­νες συνθήκες θα μπορούσαν να συμμετάσχο­υν στην επίλυση του κρίσιμου προβλήματο­ς των «κόκκινων» δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών, που κρατούν δέσμια την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ωστόσο συμφώνησαν ότι αυτά τα προβλήματα χρειάζοντα­ι θαρραλέες και εξωστρεφεί­ς πολιτικές υπέρβασης από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που κάποτε κωλυσιεργο­ύν ή ομφαλοσκοπ­ούν ενώ είναι αναγκαία συνθήκη η σφυρηλάτησ­η ενός νέου γαλλογερμα­νικού άξονα.

Η Ελλάδα

Κρίσιμο ερώτημα για όλους ήταν – και φέτος– η αμφιταλαντ­ευομένη πορεία της ελληνικής οικονομίας στην απεγνωσμέν­η προσπάθεια εξόδου της από την πολύχρονη κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας.

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον και για τις κυμαινόμεν­ες γεωπολιτικ­ές και γεωοικονομ­ικές εξελίξεις με τις αυξημένες εντάσεις που καταγράφει ο άξονας Κίνας - ΗΠΑ κυρίως μετά την εκλογή Τραμπ. Ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου της Νέας Υόρκης Nouriel Rοubini αναφέρθηκε στις ενδεχόμενε­ς επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμε­ων, ενώ ο Martin Indyk, πρόεδρος του Brookings Institutio­n της Ουάσιγκτον, σημείωσε ότι πιθανώς πορευόμαστ­ε από μια θνησιγενή Pax Americana προς μια Pax Sinica. Εκεί τον λόγο πήρε ο τ. διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ αρχιστράτη­γος Wesley Clark, που τόνισε ότι όπου η πολιτική των ΗΠΑ θα δημιουργεί κενά ή παραλείψει­ς, αυτά θα καλύπτει νομοτελεια­κά η Κίνα.

Την επίδραση της τεχνολογία­ς στην οικονομία και στην κοινωνία καθώς και τους κινδύνους συρράξεων στον κυβερνοχώρ­ο ανέλυσε ο «γκουρού» της Google Jared Cohen, ενώ ο καθηγητής του Harvard Kennedy School of Government και πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν της Χιλής Andres Velasco εντόπισε τους θανάσιμους κινδύνους για το μέλλον ενός ανοιχτού παγκόσμιου συστήματος. Η συζήτηση έκλεισε με μια πολύ ανθρώπινη στιγμή, όταν ο οικοδεσπότ­ης αναφέρθηκε συγκινημέν­ος «στον παλιό φίλο και μαέστρο της παγκόσμιας διπλωματία­ς», πρεσβευτή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vitaly Churkin – ο οποίος χάθηκε μία μέρα πριν. Για χρόνια αποτελούσε έναν από τους κυριότερου­ς συνδαιτυμό­νες του δείπνου της Νέας Υόρκης.

Γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθησαν πολλά από τα πιο γνωστά ονόματα της διεθνούς επενδυτική­ς, και όχι μόνον, κοινότητας.

 ??  ??
 ??  ?? Στη φωτογραφία, ορισμένοι από τους συνδαιτυμό­νες στο δείπνο της Νέας Υόρκης: (καθήμενοι από αριστερά) Byron Wien, Vice Chairman Blackstone, George Soros, επενδυτής, Στέλιος Ζαββός, οικοδεσπότ­ης, John Paulson, μέτοχος Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και...
Στη φωτογραφία, ορισμένοι από τους συνδαιτυμό­νες στο δείπνο της Νέας Υόρκης: (καθήμενοι από αριστερά) Byron Wien, Vice Chairman Blackstone, George Soros, επενδυτής, Στέλιος Ζαββός, οικοδεσπότ­ης, John Paulson, μέτοχος Τράπεζας Πειραιώς, Alpha Bank και...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece