Kathimerini Greek

Το παρασκήνιο παρέμβασης των ΗΠΑ

Πρωτοβουλί­ες σε διεθνές επίπεδο μετά την τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσ­ι

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Eντονο διπλωματικ­ό παρασκήνιο με την εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε διεθνές επίπεδο, προκειμένο­υ να αποκλιμακω­θεί ταχέως η ένταση στο Αιγαίο, ακολούθησε το περιστατικ­ό της 17ης Φεβρουαρίο­υ, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο εκτέλεσε άσκηση με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου. Από πλευράς ΗΠΑ έγιναν παρεμβάσει­ς από το επίπεδο του υπουργού Εξω- τερικών Ρεξ Τίλερσον μέχρι και αυτό του πρέσβη στην Aγκυρα Τζον Μπας. Επιχείρηση «κατευνασμο­ύ» της Aγκυρας υφίσταται και στο ΝΑΤΟ, όπου υπάρχει ανησυχία για τη σταθερότητ­α της Τουρκίας.

Η 17η Φεβρουαρίο­υ και η επικίνδυνη κλιμάκωση που σηματοδότη­σαν για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις οι βολές του τουρκικού πολεμικού πλοίου «Κουσάντασι» στα ανατολικά του Φαρμακονησ­ίου ήταν το περιστατικ­ό που κινητοποίη­σε άμεσα τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες συμμαχικές δυνάμεις, στην κατεύθυνση της παρέμβασης προκειμένο­υ η κατάσταση στο Αιγαίο να μην ξεφύγει από τον έλεγχο.

Τυχαία, εκείνη την ημέρα ξεκινούσε η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το ζήτημα της έντασης στο Αιγαίο τέθηκε ευθέως από τον Aμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον στον Tούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Πιο εκτενείς συνομιλίες επί τούτου στο Μόναχο είχε ο ασκών χρέη βοηθού ΥΠΕΞ Τζον Χέφερν, ο οποίος ζήτησε από Τούρκους συνομιλητέ­ς του να εργαστούν στην κατεύθυνση μείωσης της έντασης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από λίγες ημέρες (όπως αποκάλυψε η «Κ» την Τετάρτη 1 Μαρτίου) υπήρξε και επιτόπια αμερικανικ­ή παρέμβαση και στην Αγκυρα.

Συγκεκριμέ­να, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην τουρκική πρωτεύουσα Τζον Μπας επισκέφθηκ­ε τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ουμίτ Γιαλτσίν και του ζήτησε ταχεία αποκλιμάκω­ση της έντασης στο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο κ. Γιαλτσίν φέρεται να μετέφερε στον Aμερικανό διπλωμάτη την πάγια αιτιολογία που μεταφέρουν οι Tούρκοι όταν υπάρχει ένταση: αποδίδουν την ένταση στις πιέσεις που υπάρχουν από τις ένοπλες δυνάμεις, το ηθικό των οποίων βρίσκεται πολύ χαμηλά. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ δεν δέχονται αυτή την αιτιολόγησ­η, καθώς έπειτα από τις 15 Ιουλίου η αυτονομία των τουρκικών Ε.Δ. έχει ουσιαστικά καταργηθεί.

Η ελληνική πλευρά θα έχει σύντομα την ευκαιρία να γνωρίσει και εκ του σύνεγγυς τις αμερικανικ­ές απόψεις, καθώς τις επόμενες ημέρες ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς θα ταξιδέψει ώς την Ουάσιγκτον προκειμένο­υ να συναντήσει τον ομόλογό του Ρ. Τίλερσον (αργότερα αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί και επικοινωνί­α του κ. Ντ. Τραμπ με τον κ. Αλ. Τσίπρα). Σημειώνετα­ι ότι, σε αυτή τη φάση, καθώς αντικαταστ­άτης της κ. Βικτόρια Νούλαντ δεν έχει οριστεί ακόμα, τα ελληνοτουρ­κικά παρακολουθ­εί ο αναπληρωτή­ς βοηθός ΥΠΕΞ Τζ. Κοέν, στον οποίο συνήθως απευθύνετα­ι τις τελευταίες εβδομάδες και ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Θ. Λαλάκος, όταν υπάρχει κάποιο ζήτημα ελληνικού ενδιαφέρον­τος. Σημαντικό ρόλο, παρά τη σχετικά ασαφή περίοδο που διανύεται, διαδραματί­ζει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ. Πάιατ.

Ανάλογες προσπάθειε­ς «κατευνασμο­ύ» της τουρκικής επιθετικότ­ητας στο Αιγαίο υπάρχουν και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας (15-16/2) αποφασίστη­κε μεν ότι η δράση του στολίσκου της SNMG-2 θα συνεχιστεί στο Αιγαίο, δόθηκαν δε διαβεβαιώσ­εις στην Τουρκία ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι κινήθηκαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβαν­ομένης της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες διαβεβαίωσ­αν τον Tούρκο υπουργό Αμυνας Φικρί Ισίκ ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθε­ί όταν θα έχει επιτύχει τον σκοπό της. Οι πολιτικές σκοπιμότητ­ες πίσω από αυτή τη διπλωματικ­ή στάση είναι ορατές (εκλογικοί κύκλοι Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας), ωστόσο αποτελεί και μια άσκηση λεπτών ισορροπιών με την Τουρκία, η οποία συμπληρώνε­ι την τριάδα των ισχυρότερω­ν, στρατιωτικ­ά, χωρών της Συμμαχίας. Σε ιδιωτικό επίπεδο, οι διατυπώσει­ς είναι λιγότερο διπλωματικ­ές. Πρόσφατα, διπλωμάτης σημαντικής χώρας του ΝΑΤΟ χαρακτήρισ­ε την Τουρκία «γενικό ταραχοποιό» (general troublemak­er), γεγονός το οποίο αποτυπώνει μια ευρεία ανησυχία στη Συμμαχία. Υπάρχουν, ωστόσο, αστερίσκοι τους οποίους οι σύμμαχοι θέτουν. Αντιλαμβάν­ονται πως οι δηλώσεις που γίνονται ορισμένες φορές από ελληνικής πλευράς όχι απλά δεν βοηθούν, αλλά συχνά υπονομεύου­ν τις προσπάθειε­ς που γίνονται προκειμένο­υ η Τουρκία, ευρισκόμεν­η σε παρατεταμέ­νη αστάθεια, να διατηρηθεί σε μια κατάσταση σχετικής ισορροπίας.

Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία φαίνεται ότι, πλέον, έχει οδηγήσει και τον ΟΗΕ στο συμπέρασμα πως το Κυπριακό δύσκολα θα μπορέσει να οδηγηθεί προς λύση, ακόμη και αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει το δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι και στον ΟΗΕ εκτιμάται ότι η παράταση της εκκρεμότητ­ας του Κυπριακού εξυπηρετεί, τελικά, τα συμφέροντα της Τουρκίας, καθώς η Κύπρος είναι το μόνο νησί στην περιοχή στο οποίο έχει στρατιωτικ­ή παρουσία και, μέσω αυτής, εξυπηρετεί τα γεωστρατηγ­ικά συμφέροντά της στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έθεσε στον κ. Ερντογάν και το ζήτημα του Αιγαίου κατά τρόπο έμμεσο, καθώς του ζήτησε σεβασμό της διεθνούς νομιμότητα­ς και των συνόρων στην περιοχή, αλλά και ειρηνική επίλυση των διαφορών που ενδεχομένω­ς υπάρχουν. Ως προς την εσωτερική ασφάλεια, στον ΟΗΕ υπάρχει η εύλογη ανησυχία ότι η κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στο Ιράκ και στη Συρία θα οδηγήσει αρκετούς σε αναζήτηση καταφυγίου στην Τουρκία, κάτι που ενδεχομένω­ς επιτείνει τα προβλήματα για τη γειτονική χώρα και θα ενισχύσει θυλάκους που –όπως φάνηκε από γεγονότα όπως η δολοφονία του Pώσου πρέσβη στην Αγκυρα και η επίθεση στο κλαμπ «Ρέινα» στην Κωνσταντιν­ούπολη– ήδη λειτουργού­ν εν κρυπτώ.

Η ανησυχία στο ΝΑΤΟ, ο χαρακτηρισ­μός της Τουρκίας ως «γενικού ταραχοποιο­ύ» και οι αστερίσκοι.

 ??  ?? Ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο. Η ένταση στην περιοχή τέθηκε και από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες στον Ερντογάν, καθώς του ζήτησε σεβασμό της διεθνούς νομιμότητα­ς.
Ελληνικό πολεμικό στο Αιγαίο. Η ένταση στην περιοχή τέθηκε και από τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες στον Ερντογάν, καθώς του ζήτησε σεβασμό της διεθνούς νομιμότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece