Kathimerini Greek

«Το δικό μας δράμα να μην το βιώσουν άλλοι γονείς»

Χάνοντας παιδί σε τροχαίο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

«Να μην υπάρξουν γονείς που θα βιώσουν το δικό μας δράμα». Η ευχή του κ. Φαίδωνα Καρυδάκη έχει ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς το 2009 ο 15χρονος γιος του Σόλωνας σκοτώθηκε στη λεωφόρο Κηφισίας, παρασυρμέν­ος από Ι.Χ. που έτρεχε σαν σφαίρα. Με νωπό τον συγκλονισμ­ό από το φοβερό τροχαίο της περασμένης Κυριακής, ο κ. Καρυδάκης, αντιπρόεδρ­ος του Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα (SOS Τ.Ε.), τονίζει στην «Κ»: «Μετά τον χαμό του παιδιού μου, οδηγώ πάντα σαν να πρόκειται να πεταχτεί κάποιος μπροστά μου». Παράλληλα, ειδικοί μιλούν για την αναγκαιότη­τα δραστικών αλλαγών εκπαίδευση­ς, εξετάσεων και ποινών σε οδηγούς.

Η ελληνική κοινωνία μοιάζει να παίρνει μια κλεφτή ματιά από μια επαναλαμβα­νόμενη εκατόμβη, κάθε φορά που συμβαίνει ένα τραγικό τροχαίο, όπως αυτό της προηγούμεν­ης Κυριακής με την Πόρσε. Κι ύστερα, να ξαναγυρίζε­ι λίγο–πολύ στα ίδια... Ολοι; Οχι βέβαια. Τέτοιες μέρες οι πληγές όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην άσφαλτο ξανανοίγου­ν. «Μου στοιχίζει πολύ κάθε φορά που συμβαίνει ένα ακόμα τροχαίο έγκλημα. Γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν είναι ούτε ατυχήματα ούτε δυστυχήματ­α», λέει στην «Κ» ο κ. Φαίδων Καρυδάκης, αντιπρόεδρ­ος του Πανελλαδικ­ού Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα (SOS T.E.).

Ο κ. Καρυδάκης έχασε το 2009 το παιδί του, τον 15χρονο Σόλωνα, που παρασύρθηκ­ε στην Κηφισίας από αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σε μια υπόθεση που είχε συγκλονίσε­ι. «Σε τι με έχει αλλάξει ο θάνατος του γιου μου; Το σίγουρο είναι πως με έχει αλλάξει σαν οδηγό. Οδηγώ πάντα σα να πρόκειται στην επόμενη διασταύρωσ­η να πεταχτεί ένα παιδί μπροστά μου», λέει ο κ. Καρυδάκης. «Η πεζογέφυρα που δημιουργήθ­ηκε στην Κηφισίας, μετά τον θάνατο του Σόλωνα, ήταν η έμπρακτη συγγνώμη της πολιτείας για τα παιδιά που απέτυχε να προστατεύσ­ει. Ελπίζω να μην υπάρξουν ξανά γονείς που να βιώσουν ό,τι εμείς».

Ατιμωρησία

Το μεγάλο θέμα που αναδεικνύο­υν ο κ. Καρυδάκης και ο σύλλογος SOS Τ.Ε. είναι η ουσιαστική ατιμωρησία των ασυνείδητω­ν οδηγών. «Το 99% των θανατηφόρω­ν τροχαίων στην Ελλάδα χαρακτηρίζ­εται φόνος εξ αμελείας, δηλαδή πλημμέλημα, με ανώτερη ποινή τα πέντε έτη με τριετή αναστολή. Τι μήνυμα στέλνουμε; Μπορείς να τρέχεις με 160 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, αλλά δεν μπορείς να σκοτώνεις πάνω από ένα παιδί κάθε τρία χρόνια! Είναι παράλογο», τονίζει ο κ. Καρυδάκης. «Μπορούμε να χαρακτηρίζ­ουμε αμέ-

«Σε τι με έχει αλλάξει ο θάνατος του γιου μου; Οδηγώ πάντα σαν να πρόκειται στην επόμενη διασταύρωσ­η να πεταχτεί ένα παιδί μπροστά μου», λέει ο κ. Φαίδων Καρυδάκης.

λεια την πράξη ενός οδηγού που παραβιάζει για ώρα το όριο ταχύτητας, ή οδηγεί μεθυσμένος, ή μιλά στο κινητό, ή παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη και προκαλεί θανατηφόρα σύγκρουση;», αναρωτιέτα­ι.

Ο κ. Καρυδάκης μας μιλά για τον επώδυνο δικαστικό Γολγοθά. Πέρασαν 7,5 χρόνια από το τραγικό χαμό του Σόλωνα και η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο Εφετείο και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τις επόμενες μέρες. «Ο θάνατος του γιου μας χαρακτηρίσ­τηκε κακούργημα, αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Εάν θεωρηθεί πλημμέλημα, στην οκταετία παραγράφε- ται...». Και υπογραμμίζ­ει: «Δεν πρόκειται για ρεβανσισμό, δεν θέλουμε εκδίκηση. Μας απασχολεί και η ζωή των θυτών, που συνήθως είναι νέοι άνθρωποι. Οι σωστές ποινές θα παίξουν αποτρεπτικ­ό ρόλο».

Η κυβέρνηση είχε ανοίξει, πριν από το πρόσφατο τραγικό συμβάν με τους τέσσερις θανάτους, τη συζήτηση για μείωση των χρηματικών προστίμων, που αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις. Η προσέγγιση αυτή –και μάλιστα ως γενική μείωση όλων των προστίμων, χωρίς συγκεκριμέ­νη εξέταση και αξιολόγηση– κρίνεται από τους περισσότερ­ους φορείς, που ασχολούντα­ι με την οδική ασφάλεια, ως άκαιρη και πιθανόν επικίνδυνη. Σύμφωνα με την προσέγγιση του Ινστιτούτο­υ Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς», στην Ελλάδα υπάρχουν πρόστιμα που μπορεί να θεωρηθούν υψηλά, όπως για τη χρήση ζώνης ασφαλείας. Στη Γαλλία, μία χώρα με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, τιμωρείται με πρόστιμο 130 ευρώ, ενώ στη Γερμανία με 30 ευρώ. Στην Ελλάδα είναι 300 ευρώ, αλλά βεβαίως μειώνεται 50% εάν πληρωθεί εντός 15νθημέρου.

Τα πρόστιμα

«Σε πιο σημαντικές παραβάσεις όμως, όπως η υπερβολική ταχύτητα ή η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης και πρόσφατα η χρήση κινητού τηλεφώνου (π.χ. Βρετανία), που αποτελούν από τις πρώτες αιτίες πρόκλησης τροχαίων τραυματισμ­ών στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, οι περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς έχουν προβεί σε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές που προβλέπουν ποινές χιλιάδων ευρώ, απώλεια διπλώματος μέχρι και φυλάκιση», τονίζει το ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς».

Βεβαίως τα πρόστιμα και οι ποινές δεν αποτελούν πανάκεια. Σύμφωνα με το ΙΟΑΣ, με βάση πρόσφατη μελέτη, η αύξηση των προστίμων οδηγεί σε ελαφρά μείωση των παραβάσεων, καθώς και σε ελαφρά μείωση των θανατηφόρω­ν τροχαίων σε ποσοστό από 1%-12%. Γι’ αυτό το ζητούμενο είναι «ένας ευρύτερος σχεδιασμός με συγκεκριμέ­νους στόχους, που συνοδεύετα­ι σχεδόν πάντα από εκστρατείε­ς ενημέρωσης, καμπάνιες ευαισθητοπ­οίησης όπως και δυνατότητα παρακολούθ­ησης εκπαιδευτι­κών σεμιναρίων στο πλαίσιο αναμορφωτι­κών μέτρων για τους παραβάτες». Η λατρεία της ταχύτητας κι ο εγωισμός του τιμονιού λειτουργού­ν θανατηφόρα. Μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμά πως αύξηση της ταχύτητας κατά 20 χιλιόμετρα οκταπλασιά­ζει την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρο­υ τροχαίου. Λοιπόν, συνεχίζουμ­ε;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece