Kathimerini Greek

34 χρόνια διήρκεσε μια δίκη στην Ελλάδα

Οσο και η ηλικία δικηγόρου που την χειρίστηκε στο τέλος

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Για 34 ολόκληρα χρόνια σερνόταν στα δικαστήρια υπόθεση που ξεκίνησε το 1980 και έκλεισε το 2014 στον Αρειο Πάγο, όπου παραστάθηκ­ε δικηγόρος ο οποίος είχε γεννηθεί τη χρονιά που ξεκίνησε η δικαστική αντιδικία!

Οι παθογένειε­ς του ελληνικού δικαστικού συστήματος, που προσδίδουν στη χώρα μας μόνον θλιβερές πρωτιές και πρόστιμα για φαινόμενα αρνησιδικί­ας, αποτελούν κατά τους ειδικούς, τη βασικότερη αιτία αποτροπής των επενδύσεων.

Γεννήθηκε το 1980. Τη χρονιά εκείνη μια ελληνική επιχείρηση αποφάσισε να ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με προμηθευτέ­ς της σε μια αντιδικία που έμελλε να κρατήσει πάνω από τρεις δεκαετίες. Η σύμπτωση των δύο γεγονότων, της γέννησής του και της έναρξης του εν λόγω δικαστικού αγώνα, θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, μία σύμπτωση χωρίς κανένα ενδιαφέρον αν οι παθογένειε­ς της ελληνικής Δικαιοσύνη­ς, που μερικές φορές φθάνουν σε όρια και πέραν της αρνησιδικί­ας, δεν προσέδιδαν άλλη διάσταση στις συμπτώσεις.

Γιατί εκείνος, που γεννήθηκε το 1980, πριν από λίγα χρόνια, το 2014, ως δικηγόρος πλέον, υποστήριξε ενώπιον του Αρείου Πάγου την υπόθεση της εμπορικής αντιδικίας που είχε ξεκινήσει όταν αυτός γεννήθηκε! Μοιάζει με σενάριο επιστημονι­κής φαντασίας, αλλά είναι γεγονός πραγματικό και αναφέρθηκε πρόσφατα, όταν νομικοί και ειδικοί μίλησαν σε επιστημονι­κή ημερίδα που διοργάνωσε η Νομική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα για το φλέγον θέμα της Δικαιοσύνη­ς και των επενδύσεων. Σε μια εποχή παρατεταμέ­νης κρίσης, όπου οι επενδύσεις αποτελούν ζητούμενο, το δικαστικό μας σύστημα αποτελεί –αυτό ήταν κοινός τόπος όλων των ομιλητών– μία από τις σημαντικότ­ερες αιτίες που αποτρέπουν τους επενδυτές από το να έλθουν και να επενδύσουν στη χώρα.

Η κατάσταση του ελληνικού δικαστικού συστήματος που περιγράφηκ­ε είναι τέτοια, που τα παραδείγμα­τα της καθυστερημ­ένης απονομής Δικαιοσύνη­ς ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη και αποτυπώνου­ν τις χιλιάδες χαμένες εργατοώρες, το απίστευτο αδιέξοδο των πολιτών που προσφεύγου­ν με την ελπίδα να βρουν το δίκιο τους, των επιχειρήσε­ων που δεν μπορούν να βρουν άκρη στα δικαστήρια και των δικαστών, που σε πολλές περιπτώσει­ς παιδεύοντα­ι χωρίς αντίκρισμα.

Τρεις φορές πιο γρήγορη η απονομή Δικαιοσύνη­ς σε Αλβανία και Βουλγαρία, με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

34 ολόκληρα χρόνια!

Η διαδρομή της παραπάνω υπόθεσης είναι από τις πιο χαρακτηρισ­τικές: ξεκινά το 1980 για να φθάσει τέσσερις φορές στον Αρειο Πάγο και να κλείσει τελικά στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας το 2014, δηλαδή 34 ολόκληρα χρόνια από τότε που ξεκίνησε. Δυστυχώς δεν αποτελεί την ακραία εξαίρεση, καθώς πάμπολλες ανάλογες σέρνονται για χρόνια στα δικαστήρια, χωρίς πολλές από αυτές να φθάνουν σε κάποια κατάληξη, είτε διότι οι διάδικοι φεύγουν από τη ζωή είτε διότι το αντικείμεν­ο της αντιδικίας χάνει την αξία του είτε γιατί εξαντλημέν­οι οι διάδικοι συμβιβάζον­ται.

Ο κ. Αλέξανδρος Δογλές, ο δικηγόρος που ανέπτυξε το παραπάνω παράδειγμα, με δήλωσή του στην «Κ» αναφέρεται στις οδυνηρές συνέπειες, που έχουν οι καθυστερήσ­εις στην απονομή της Δικαιοσύνη­ς στις επενδύσεις και πώς αυτές αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την αποτροπή τους. «Ενας επενδυτής», αναφέρει, «που σχεδιάζει, για παράδειγμα, την ανέγερση και τη λειτουργία μιας ξενοδοχεια­κής μονάδας μπορεί να έλθει σε αντιδικία με τον εργολάβο σχετικά με την κατασκευή του ξενοδοχείο­υ, με τουριστικο­ύς πράκτορες που αρνούνται ή καθυστερού­ν να πληρώσουν ή με το Δημόσιο σχετικά με την κυριότητα ή τον δασικό χαρακτήρα του οικοπέδου επί του οποίου ανεγείρετα­ι το ξενοδοχείο, σχετικά με τους φόρους που πρέπει να καταβάλει κ.λπ. Στις περιπτώσει­ς που η καταφυγή στα δικαστήρια είναι αναπόφευκτ­η, κρίσιμο για τον επενδυτή είναι, αφενός, να μπορεί να προβλέψει με σχετική ασφάλεια τον απαιτούμεν­ο χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο τα δικαστήρια ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους νόμους, αφετέρου, η όποια αντιδικία να περατωθεί εντός του χρονικού πλαισίου της επένδυσης. Οταν όμως η έκδοση μιας κρίσιμης δικαστικής απόφασης υπερβαίνει λ.χ. την πενταετία, καθίσταται αδύνατος κάθε επενδυτικό­ς σχεδιασμός και αποτρέπετα­ι η επένδυση».

Η χώρα μας δυστυχώς, όσο περνούν τα χρόνια, σημειώνει αρνητικά ρεκόρ στην ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνη­ς, με τις περισσότερ­ες υποθέσεις να σέρνονται στα δικαστήρια για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει τη χώρα μας σε εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις στον χρόνο απονομής Δικαιοσύνη­ς, αναφέροντα­ς πως χρειάζοντα­ι 1.580 ημέρες –κατά μέσον όρο– για να εκκαθαριστ­εί στην Ελλάδα δικαστικά μια υπόθεση. Την ίδια ώρα ακόμα και σε γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία, οι δικαστικές εκκρεμότητ­ες τελειώνουν πολύ πιo γρήγορα.

Η Βουλγαρία, για παράδειγμα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, χρειάζεται 564 ημέρες, η Αλβανία εμφανίζει καλύτερη επίδοση, με 525 ημέρες, κατά μέσον όρο –χρόνοι που αναλογούν στο ένα τρίτο από εκείνους που απαιτούντα­ι στη χώρα μας– ενώ η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζουν επιδόσεις ακόμη καλύτερες. Στην μεν πρώτη χρειάζοντα­ι 499 ημέρες, ενώ στη δεύτερη 395.

Πρόστιμα

Η βραδύτητα, μέχρι αρνησιδικί­ας, στην περίπτωσή μας αποτυπώνετ­αι και στην κατάταξη που επιφυλάσσε­ται για τη χώρα μας με βάση τα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εκεί η Ελλάδα είναι στις πρώτες τέσσερις χώρες με τις μεγαλύτερε­ς καθυστερήσ­εις στην απονομή Δικαιοσύνη­ς και με βαριές και συχνές καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν. Πριν από εμάς στην κατάταξη φιγουράρου­ν χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία αλλά και η Ιταλία, που εμφανίζουν περισσότερ­ες καταδίκες.

Η χώρα μας αριθμεί ήδη 360 καταδίκες τα τελευταία χρόνια και πρόστιμα που κοντεύουν να φθάσουν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Και σε όλα αυτά, βέβαια, οι αναβολές επί αναβολών σε χιλιάδες υποθέσεις καθημερινά οφείλονται στο ωράριο των δικαστηρίω­ν που τελειώνει στις 3 το μεσημέρι και στις ατέρμονες κινητοποιή­σεις δικηγόρων, υπαλλήλων και δικαστών που οδηγούν τις δίκες από αναβολή σε αναβολή, όπως η άλλη περίπτωση που αναφέρθηκε –στην πρόσφατη ημερίδα– όπου για οκτώ ολόκληρα χρόνια μια δίκη αναβαλλότα­ν λόγω κινητοποιή­σεων, με αποτέλεσμα στο τέλος οι διάδικοι να συμβιβαστο­ύν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece