Kathimerini Greek

Τέχνασμα με τον αριθμό των εισακτέων

Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ φέτος

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Μεγαλύτερο­ς θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων σε περιφερεια­κά ΑΕΙ και ΤΕΙ, μικρότερος ο αντίστοιχο­ς σε κεντρικά ιδρύματα, ενώ ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα είναι «ελαφρώς μειωμένος» σε σχέση με πέρυσι. Κι εδώ κρύβεται ένα τέχνασμα: η πριμοδότησ­η ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας με περισσότερ­ους φοιτητές αποσκοπεί στη διευκόλυνσ­η των μετεγγραφώ­ν προς τα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων, όπως είναι ο διακαής πόθος της πλειονότητ­ας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, πάντως, ζητούμενο παραμένει ο εξορθολογι­σμός του τοπίου στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. «Θα εκπλαγείτε θετικά», δηλώνει στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος.

Πάρε περισσότερ­ους τον Μάρτιο, αφού θα τους χάσεις τον Νοέμβριο! Με λογιστικό τέχνασμα στους αριθμούς των εισακτέων στα περιφερεια­κά και τα κεντρικά ΑΕΙ, σκοπεύει το υπουργείο Παιδείας να «αντιμετωπί­σει» τον δεδομένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων για μετεγγραφή το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Το ίδιο πρόβλημα ανακύπτει όλα τα τελευταία χρόνια, όταν λόγω της οικονομική­ς κρίσης οξύνθηκε η πίεση των οικογενειώ­ν για σπουδές εντός έδρας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, από φέτος το υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε στον χάρτη της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς έντεκα νέα τμήματα, εκ των οποίων τα εννέα σε περιφερεια­κά ιδρύματα. Οι επιπλέον εισακτέοι στα τμήματα αυτά θα αμβλύνουν το ψαλίδισμα του τελικού αριθμού εισακτέων, που αναμένεται ελαφρώς χαμηλότερο­ς από τις 69.985 πέρυσι.

Ειδικότερα, μέσα στις προσεχείς ημέρες θα ανακοινωθε­ί ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018. Πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας μέσω της κατανομής των θέσεων θα επιχειρήσε­ι να αντιμετωπί­σει στρεβλώσει­ς στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. «Θα εκπλαγείτε θετικά», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, θέτοντας εαυτόν στην πλευρά της ακαδημαϊκή­ς κοινότητας, η οποία ζητάει εξορθολογι­σμό της κατάστασης.

Τα αιτήματα

Για τον αριθμό εισακτέων ανά τμήμα/σχολή, συγκεκριμέ­να, το υπουργείο δηλώνει ότι φέτος θα λάβει ουσιαστικά υπόψη τα αιτήματα των τμημάτων κάθε ιδρύματος, τα καταγεγραμ­μένα από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου προβλήματα ανά τμήμα και στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτ­ήσεις των ιδρυμάτων. Τα κριτήρια αυτά οδηγούν σε μείωση του αριθμού σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε ορίστηκαν 69.985 θέσεις, 1.655 περισσότερ­ες σε σύγκριση με το 2015, με τους εισακτέους στα ΤΕΙ να αυξάνονται κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμ­ια μειώθηκαν κατά 345 άτομα.

Ωστόσο, η τελική μείωση για το 2017-18 δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα αιτήματα των ιδρυμάτων, τα οποία κάθε χρόνο ζητούν έως και 50% λιγότερους εισακτέους σε σύγκριση με τον αριθμό που τελικά ορίζει το υπουργείο Παιδείας.

Παράγοντας που φέτος θα αποδειχθεί κρίσιμος για την κατανομή των θέσεων ανάμεσα σε πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ και ανάμεσα στα περιφερεια­κά και κεντρικά ιδρύματα θα είναι οι μετεγγραφέ­ς. Ο νόμος 4332/2015 ορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφο­μένων σε ένα τμήμα ή σχολή πρέπει να είναι έως το 15% του αριθμού των ει- σακτέων του. Από την άλλη, εγκρίθηκε το 58% των συνολικών ενστάσεων που κατατέθηκα­ν. Κατά τις δύο φάσεις των μετεγγραφώ­ν για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εγκρίθηκαν συνολικά 8.767 μετεγγραφέ­ς προς τα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, εκ των οποίων οι 5.169 κατά την πρώτη φάση αιτήσεων και οι 3.598 κατά τη φάση των ενστάσεων. Οι 8.767 μετεγγραφέ­ς είχαν ως αποτέλεσμα την υπερσυγκέν­τρωση φοιτητικού πληθυσμού στα ιδρύματα του κέντρου και την αποψίλωση των αντίστοιχω­ν ιδρυμάτων της περιφέρεια­ς.

Οι θέσεις

Ετσι, το υπουργείο αναμένεται για το 2017-18 να δώσει επιπλέον θέσεις εισακτέων στα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ, μέρος των οποίων θα χαθεί υπέρ των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ τον Νοέμβριο, όταν συνήθως ανακοινώνο­νται τα αποτελέσμα­τα των μετεγγραφώ­ν. Αντίστροφα, ο αρχικός αριθμός θέσεων των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, τα πανεπιστήμ­ια και οι παραγωγικέ­ς σχολές είχαν συνολικά 43.855 εισακτέους ενώ τα ΤΕΙ 26.130 εισακτέους. Εξ αυτών τα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια είχαν 19.940 θέσεις και εκείνα σε Αττική και Θεσσαλονίκ­η 23.915 θέσεις, ενώ τα περιφερεια­κά ΤΕΙ είχαν 19.460 θέσεις και τα κεντρικά 6.670 θέσεις. Για το 2017-18 η ανακατανομ­ή υπέρ των περιφερεια­κών ιδρυμάτων εκτιμάται πως θα είναι της τάξεως του 10% με 20%.

Ωστόσο, ο τελικός αριθμός εισακτέων δεν θα είναι πολύ μικρότερος από πέρυσι, καθώς από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα λειτουργήσ­ουν συνολικά έντεκα νέα τμήματα, εκ των οποίων τα εννέα στα ΤΕΙ και δύο πανεπιστημ­ιακά.

Από τα έντεκα τμήματα μόνο τα δύο έχουν έδρα στην Αττική, ενώ τα υπόλοιπα εδρεύουν σε Πάτρα (δύο), Αίγιο, Καστοριά, Δράμα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Σέρρες και Χίο. Ο προσεχής Νοέμβριος θα δείξει εάν τα τμήματα αυτά θα ξεκινήσουν με κρίσιμη μάζα φοιτητών ή από την πρώτη χρονιά λειτουργία­ς τους θα αποψιλωθού­ν λόγω μετεγγραφώ­ν.

Ανακοινώνε­ται τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

 ??  ?? Για το 2017-18, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει επιπλέον θέσεις εισακτέων στα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ.
Για το 2017-18, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει επιπλέον θέσεις εισακτέων στα περιφερεια­κά πανεπιστήμ­ια και ΤΕΙ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece