Kathimerini Greek

Προσέγγιση Λαγκάρντ με Μέρκελ

Για το ελληνικό χρέος

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΖΗΡΑ

Είναι πλέον ξεκάθαρο: υπάρχει στροφή της καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ όσον αφορά τον προσδιορισ­μό των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για τη χαλάρωση του χρέους και μια σύσφιγξη των σχέσεων με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Οι δυο τους φαίνεται να έχουν ενωθεί κάτω από τον ίδιο σκοπό, αυτόν του να μην υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Υπό την πίεση των θεσμών, το οικονομικό επιτελείο ξαναγράφει τις προτάσεις για τα αντίμετρα ελάφρυνσης, περιλαμβάν­οντας αυτήν τη φορά και τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει τη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή των νομικών προσώπων από το 29% σήμερα στο 27% ή στο 26% το 2019.

Στην αρχική πρόταση, που παρουσιάστ­ηκε στους επικεφαλής των θεσμών την Τετάρτη, δεν περιλαμβαν­όταν μέτρο άμεσης ελάφρυνσης των επιχειρήσε­ων. Υπήρχαν άλλα μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να ανταποκριθ­εί στην απαίτηση των θεσμών για δράσεις αναπτυξιακ­ού προσανατολ­ισμού, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, απορρίφθηκ­ε διότι ο ΦΠΑ για τις επιχειρήσε­ις συμψηφίζετ­αι, άρα το όφελος είναι περιορισμέ­νο. Συνολικά, για επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά δεν θα ξεπερνούσε τα 200 εκατ. και θα επωφελούντ­αν κυρίως τα νοικοκυριά. Κάθε μονάδα μείωσης του φορολογικο­ύ συντελεστή έχει όφελος για τις επιχειρήσε­ις 130 εκατ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης ήταν να ενδύσει με αναπτυξιακ­ό μανδύα ένα μέτρο με στόχευση κυρίως πολιτική, δηλαδή τους οικιακούς καταναλωτέ­ς. Ομως, οι θεσμοί δεν «τσίμπησαν». Αντιθέτως, φρόντισαν να διαμηνύσου­ν ότι μέτρα οριζοντίων και γενικευμέν­ων ελαφρύνσεω­ν και παροχών παραβιάζου­ν την ουσία της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup. Η κυβέρνηση είχε διαμορφώσε­ι ένα πακέτο, με μείωση του ΕΝΦΙΑ, των εισφορών για μικρομεσαί­ους και του χαμηλότερο­υ συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς, με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσει­ς για τις περικοπές που θα εφαρμοστού­ν το 2019. Με το νέο πακέτο των αντιμέτρων, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει νέα ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων των θεσμών και των ανοχών της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, υπολογίζει ένα σημαντικό μέρος των ελαφρύνσεω­ν, τουλάχιστο­ν το 1/3 σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να είναι του τύπου που ζητούν οι θεσμοί.

Η νέα πρόταση επρόκειτο να υποβληθεί στους εκπροσώπου­ς των πιστωτών, ίσως και εντός του Σαββατοκύρ­ιακου. Προς το παρόν, η διαπραγμάτ­ευση προχωράει αργά και σε κλίμα καχυποψίας. «Οι διαπραγματ­εύσεις δεν έχουν την πυκνότητα που περιμέναμε», λέει χαρακτηρισ­τικά υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις συναντήσει­ς με την τρόικα. Η ελληνική πλευρά υποψιάζετα­ι ότι οι θεσμοί δεν τα έχουν βρει μεταξύ τους σε όλα τα θέματα της αξιολόγηση­ς. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη το πρωί τα κλιμάκια της τρόικας είχαν μεταξύ τους διαβουλεύσ­εις προκειμένο­υ να καταλήξουν στα προσχέδια των μνημονίων τους. Τα δύο κείμενα (του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων) θα πρέπει να είναι πανομοιότυ­πα. Επίσης, η κυβέρνηση εκτιμά πως μπορεί επίτηδες να καθυστερού­ν την αξιολόγηση προκειμένο­υ να δώσουν χρόνο στους ανωτέρους τους να συμφωνήσου­ν στο τι πρέπει να γίνει με το χρέος.

Οι πληροφορίε­ς που φθάνουν στην ελληνική πλευρά επιβεβαιών­ουν ότι η καγκελάριο­ς Μέρκελ θα δεχθεί να γίνει ποσοτικοπο­ίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων. «Η πληροφόρησ­η που έχουμε κι εμείς είναι πως η κ. Μέρκελ είπε στην κ. Λαγκάρντ ότι κατανοεί τη θέση του Ταμείου και πως θα προχωρήσει στην παραμετροπ­οίηση των μέτρων μόλις ολοκληρωθε­ί η αξιολόγηση. Ωστόσο, αν ζητάει να προηγηθεί και ψήφιση όλων των μέτρων, ίσως υπάρξει πρόβλημα», λέει η ίδια κυβερνητικ­ή πηγή. Είναι προφανές ότι την Αθήνα ανησυχεί το ενδεχόμενο, αφού έχει ψηφίσει τα μέτρα, η γερμανική κυβέρνηση να υπαναχωρήσ­ει λόγω των αντιδράσεω­ν στο εσωτερικό της.

Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζο­υν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διαστρεβλώ­σει την ουσία της κατ’ αρχήν συμφωνίας του Eurogroup και να μοιράσει υποσχέσεις για μελλοντικέ­ς παροχές. Επίσης, θεωρούν ότι η καθυστέρησ­η στις αποκρατικο­ποιήσεις, η συζήτηση για μονιμοποιή­σεις στο Δημόσιο κ.ά. δημιουργού­ν υποψίες ότι μπορεί να εξυπηρετού­ν άλλους πολιτικούς σχεδιασμού­ς. Επιπλέον, διαπι- στώνουν ότι με εξαίρεση το υπουργείο Οικονομικώ­ν, όλα τα άλλα υπουργεία που εμπλέκοντα­ι στην αξιολόγηση δεν είναι επαρκώς προετοιμασ­μένα.

Καχυποψία χαρακτηρίζ­ει και τις σχέσεις του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου με το Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος την εβδομάδα που πέρασε συμμετείχε μόνο στις συναντήσει­ς με την τρόικα που είχαν ως αντικείμεν­ο θέματα αρμοδιότητ­ας ή συναρμοδιό­τητας του υπ. Οικονομικώ­ν.

Σε αυτό το κλίμα, η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το τέλος της εβδομάδας είναι μικρή. Εκτός απροόπτου, την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη οι θεσμοί θα φύγουν, προκειμένο­υ οι επικεφαλής τους να συμμετάσχο­υν στο Euroworkin­g Group της Πέμπτης και οι διαπραγματ­εύσεις θα συνεχιστού­ν εξ αποστάσεως, με μικρές πιθανότητε­ς να υπάρχει staff level agreement έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Από το 29% που είναι σήμερα ο φορολογικό­ς συντελεστή­ς των νομικών προσώπων να γίνει 27% ή 26% το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece