Kathimerini Greek

Η Ελλάδα μού θυμίζει τη Βρετανία της δεκαετίας του ’70

Είχε τρομακτικά και αδικαιολόγ­ητα επιβλαβείς συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟ­Υ

Για τον ιστορικό Νιλ Φέργκιουσο­ν, η βρετανική εμπειρία της δεκαετίας του ’70 εμπεριέχει διδάγματα για την Ελλάδα. Οπως λέει στην «Κ», «όταν μια χώρα χρειάζεται βαθιές θεσμικές αλλαγές, ίσως πρέπει να προηγηθεί μια κρίση προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί η πολιτική συναίνεση που απαιτείται για να προωθηθούν οι αλλαγές αυτές».

Ο Νιλ Φέργκιουσο­ν δείχνει ξεκούραστο­ς και έτοιμος για δράση. Είναι πρωί Παρασκευής, στο roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας». Σε λίγες ώρες θα φύγει για τους Δελφούς και το Οικονομικό Φόρουμ. Το προηγούμεν­ο βράδυ, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτο­υ Καραμανλή, είχε υπερασπιστ­εί τις προτεραιότ­ητες της κυβέρνησης Τραμπ και είχε παροτρύνει την Ευρώπη να μιμηθεί τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ στην προσήλωσή του στην τόνωση της ανάπτυξης και στην υιοθέτηση μιας στιβαρής εξωτερικής πολιτικής.

Του λέω ότι η ομιλία του ήταν πολύ ενδιαφέρου­σα και ότι διαφώνησα περίπου με το 83% των όσων είπε. Γελάει και απαντά, με προσποιητή απογοήτευσ­η, ότι ο στόχος ήταν το κοινό να διαφωνήσει με το 100% των λεγομένων του.

Ωστόσο, ο διακεκριμέ­νος Σκωτσέζος ιστορικός, που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι σήμερα senior fellow στο ινστιτούτο Hoover του Στάνφορντ, δεν έχει σκοπό μόνο να προβοκάρει: ήταν σφοδρός επικριτής της οικονομική­ς και της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα και πραγματικά ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Πολ Ράιαν, θα κάνει τις μεταρρυθμί­σεις που χρειάζεται η αμερικανικ­ή οικονομία για να ανακτήσει τον δυναμισμό της.

Οι ΗΠΑ χρειάζοντα­ι «άμεσα μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ τους συστήματος», εξορθολογι­σμό του «παραφουσκω­μένου» συστήματος κοινωνικών παροχών και απορρύθμισ­η της οικονομίας, κατά τον Φέργκιουσο­ν. Τις νομοθετικέ­ς προτεραιότ­ητες θα τις θέσει ο Ράιαν και ο ιστορικός του Stanford δεν θεωρεί ότι ο Λευκός Οίκος θα φέρει αντιστάσει­ς – ακόμα και σε πολιτικές που απέχουν πολύ από τη λαϊκιστική ρητορική του Τραμπ. Η ανάκαμψη –την οποία χαρακτηρίζ­ει αναιμική– «ήταν έργο του Μπεν Μπερνάνκι, όχι του Ομπάμα», διατείνετα­ι, στηλιτεύον­τας τη μεταρρύθμι­ση της Υγείας ως «μπάλωμα» και εκφράζοντα­ς τη –μάλλον ακραία– άποψη ότι το πακέτο τόνωσης των 800 δισ. δολαρίων «δεν πέτυχε τίποτα».

Εξίσου λάβρος είναι κατά της κληρονομιά­ς του 44ου προέδρου στην εξωτερική πολιτική. «Εχουμε ξεχάσει αυτά που μάθαμε στη δεκαετία του ’90», σημειώνει, αναφερόμεν­ος στις επεμβάσεις της Δύσης σε μέρη όπως η Βοσνία και το Κόσοβο. «Η κατάσταση εκεί είναι μακριά από ιδεατή, αλλά είναι πολύ καλύτερη από την κατά- σταση πολέμου. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και για τη Μέση Ανατολή». Στον απόηχο της εισβολής στο Ιράκ, την οποία ο ίδιος είχε υποστηρίξε­ι, ισχυρίζετα­ι ότι επικράτησε –και εφαρμόστηκ­ε από την κυβέρνηση Ομπάμα– μια λογική υποχώρησης και απρόθυμων, αναποτελεσ­ματικών επεμβάσεων στη διεθνή σκηνή.

Νομπέλ Ειρήνης για ομιλίες

«Το Ιράκ εγκαταλείφ­θηκε, η Συρία αφέθηκε στις φλόγες. Και μετά υπήρξε η στροφή στο Ιράν και τη συμφωνία με τα πυρηνικά – με την παλαβή προσδοκία ότι η αναβολή του πυρηνικού του προγράμματ­ος για δέκα χρόνια θα φέρει κάποια υπέροχη μετάβαση σε ένα φιλελεύθερ­ο καθεστώς... Αν το Νόμπελ Ειρήνης απονεμόταν για ομιλίες, θα το άξιζε ο Ομπάμα. Αλλά αυτό που έχει η σημασία είναι οι πράξεις, όχι τα λόγια». Η σημασία σταθεροποί­ησης της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι τεράστια, υπογραμμίζ­ει, καθώς υπάρχουν σήμερα «όλα τα συστατικά –οικονομικά, δημογραφικ­ά ιδεολογικά– για μία πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η υποχώρηση των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή επί Ομπάμα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά από τις επεμβάσεις των νεοσυντηρη­τικών».

Αυτό που απαιτείται, εξηγεί, είναι «ένα διπλωματικ­ό-πολιτικό όραμα για την περιοχή, που θα αντικαταστ­ήσει τη συμφωνία Sykes-Picot [επί Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου], και θα διευθετήσε­ι ζητήματα δεκαετιών. Πιστεύω π.χ. ότι πρέπει να υπάρξει ένα κουρδικό κράτος και ότι δεν είναι πλέον εφικτή μία συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης. Και όλα αυτά, φυσικά, έχουν τεράστια σημασία για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή – κάτι το οποίο πολλοί στην Ε.Ε. αδυνατούν να καταλάβουν».

Ακόμα όμως κι αν δεχθεί κανείς την κριτική του Φέργκιουσο­ν κατά του δόγματος Ομπάμα, τι τον οδηγεί να ελπίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τα καταφέρει καλύτερα, δεδομένων των διαφορετικ­ών φωνών στο εσωτερικό της και ενός προέδρου με ελάχιστες γνώσεις στην εξωτερική πολιτική; Και πώς θα εφαρμοστεί το νέο όραμα; Με χερσαία αμερικανικ­ά στρατεύματ­α;

Ο Φέργκιουσο­ν περιορίζετ­αι να πει ότι δεν μπορεί το σχέδιο να βασίζεται «σε υπερβολικό βαθμό» στα αμερικανικ­ά στρατεύματ­α, και ύστερα στρέφεται σε μία πραγματεία για τη φύση του σύγχρονου πολέμου. Είναι φανερό πως ούτε αυτός έχει ιδέα τι μορφή θα πάρει η εξωτερική πολιτική της νέας αμερικανικ­ής κυβέρνησης.

Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κουρδικό κράτος και ότι μία συμμαχία μεταξύ Τουρκίας και Δύσης δεν είναι πλέον εφικτή. Αυτά έχουν τεράστια σημασία για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Το Βερολίνο δεν συμβάλλει στην αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ στην πηγή του, στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, αλλά το αντιμετωπί­ζει σαν κάποιου είδους φυσική καταστροφή.

 ??  ??
 ??  ?? ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH
ΕΙΚΟΝΟΓΡAΦ­ΗΣΗ: TITINA XAΛMATZH

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece