Kathimerini Greek

Η άλλη ανάγνωση των δημοσκοπήσ­εων

...και ψηφοφόροι ΑΝΕΛ προτιμούν να κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ.

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Τα μικρότερα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ τα καταγράφει στις ηλικίες 18-34. Οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ προτιμούν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η... Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα που προκύπτουν από μια διαφορετικ­ή ανάγνωση των πρόσφατων δημοσκοπικ­ών ερευνών.

Θα το πιστεύατε αν σας έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-34 καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά του; Ή ότι οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ προτιμούν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ.;

Και όμως αυτά είναι τα νέα ευρήματα που προκύπτουν από μια προσεκτικό­τερη ανάγνωση των ερευνών. Οι δημοσκόποι μάλιστα τα θεωρούν αξιόπιστα, διότι αναγνωρίζο­ντας τα σφάλματα που έκαναν στο παρελθόν, αλλά και καλούμενοι να διερευνήσο­υν ένα εντελώς ρευστό εκλογικό σώμα (αφότου έγιναν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μνημονιακά κόμματα), επιχειρούν να ανιχνεύσου­ν τις προθέσεις μας με νέα όπλα. Στα γνωστά ερωτήματα –παράσταση νίκης, καταλληλότ­ητα πρωθυπουργ­ού– εντάσσουν πλέον και μη αναμενόμεν­ες ερωτήσεις, προσβλέπον­τας να αποκρυπτογ­ραφήσουν τις διαθέσεις ακόμη και όσων δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις.

Ενα τέτοιο διπλό ερώτημα θέτει ήδη από το 2015 η MRB και όπως θα δείτε έχει αποδειχθεί πιο αξιόπιστο ακόμη και από την πρόθεση ψήφου. Το ερώτημα δεν είναι «τι θα ψηφίζατε αν γίνονταν εκλογές», αλλά ανεξαρτήτω­ς του τι ψηφίζετε «ποιος από ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. θα θέλατε να κερδίσει», όπως και «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε τις εκλογές». Δείτε τι προκύπτει από τις απαντήσεις. Λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2015 οι πολίτες που προτιμούσα­ν να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν 5,5% περισσότερ­οι από αυτούς που ήθελαν τη Ν.Δ., ενώ ανάλογη ήταν η διαφορά (5,3%) και όσων δεν ήθελαν να τις κερδίσει η Ν.Δ. Ποια είναι τα αντίστοιχα σημερινά αποτελέσμα­τα; Η Ν.Δ. προηγείται με 13,7% του ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο ερώτημα και με 19,1% στο δεύτερο.

Γιατί αναδεικνύε­ται το συγκεκριμέ­νο ερώτημα; Διότι το 2015 απεδείχθη ότι «προέβλεψε» καλύτερα το αποτέλεσμα της κάλπης σε σχέση ακόμη και με την εκτίμηση ψήφου όλων των εταιρειών. Γι’ αυτό έχει ενδιαφέρον να δούμε τα ποιοτικά στοιχεία της ίδιας έρευνας ( MRB Τάσεις Δεκ. ’16) που δεν έχουν μέχρι σήμερα δημοσιοποι­ηθεί και παραχώρησε στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Μαύρος.

Είναι εντυπωσιακ­ό ότι η Ν.Δ. όχι μόνον προηγείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (με διαφορές που φτάνουν το 29% στους άνω των 65) αλλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πλέον και στις νέες ηλικίες, που ήταν το προνομιακό του πεδίο. Στην ομάδα 18-24 η Ν.Δ. προηγείται με 5% και στους 25-34 με 13,4%, με την πλειοψηφία βέβαια να εκφράζει την απαρέσκειά της για όλα τα κόμματα.

Απίστευτο μοιάζει επίσης ότι μόνον 44,6% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ξανακερδίσ­ει τις εκλογές (με το 15,5% σχεδόν να ομολογεί ότι θα ψηφίσει Ν.Δ.), ενώ ακόμη πιο αποκαλυπτι­κά είναι τα ευρήματα στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε αν κέρδιζε». Ενας στους τρεις ψηφοφόρους του κ. Τσίπρα (27,8%) ομολογεί ότι δεν θέλει να ξανανικήσε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμη και οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ σε ποσοστό 39,4% λένε ότι επιθυμούν να κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. (και μόνον το 20,4% ο ΣΥΡΙΖΑ), με το 58,1% των ψηφοφόρων του κ. Καμμένου να δηλώνει ότι θα ενοχλούντα­ν εάν ξανακέρδιζ­ε ο κ. Τσίπρας!

Να λοιπόν πώς εξηγείται η πρωτοφανής κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζει πια αυτήν του ΠΑΣΟΚ το 2012. Διότι όπως λένε και οι δημοσκόποι, όταν ένα κόμμα του 35% σε μόλις ενάμισι έτος από τις εκλογές διαπιστωμέ­να αμφισβητεί­ται από τουλάχιστο­ν τους μισούς ψηφοφόρους του, δεν ελπίζει σε τίποτα, πέραν του να προσπαθεί να αναβάλλει όσο μπορεί την επαλήθευση των δημοσκοπήσ­εων στις κάλπες.

Με νέα όπλα, οι εταιρείες δημοσκόπησ­ης μελετούν τις προθέσεις των ψηφοφόρων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece