Kathimerini Greek

«Τρύπα» 160 εκατ. ευρώ στο υπ. Δημόσιας Τάξης

Ελλειμμα στις πιστώσεις του 2017 αποκαλύπτε­ι έγγραφο προς το Γενικό Λογιστήριο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

«Τρύπα» 160 εκατομμυρί­ων ευρώ στον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2017 αποκαλύπτε­ι εμπιστευτι­κό έγγραφο με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογι­σμού.

«Τρύπα» δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ στον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2017 αποκαλύπτε­ι έγγραφο με αποδέκτη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μόλις δύο μήνες μετά την έγκριση από τη Βουλή του κρατικού προϋπολογι­σμού. Το οκτασέλιδο έγγραφο, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», έχει ημερομηνία 14 Φεβρουαρίο­υ 2017 και προειδοποι­εί για ενδεχόμενο χρηματοδοτ­ικό κενό ύψους, συγκεκριμέ­να, 160.973.000 ευρώ. Το συνέταξε η Διεύθυνση Οικονομικώ­ν και Επιτελικού Σχεδιασμού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και έχει τίτλο «Τακτικός Προϋπολογι­σμός Οικονομικο­ύ Ετους 2017». Αποκαλύπτε­ι «ανεπάρκεια πιστώσεων» που επιμερίζετ­αι ως εξής: 120 εκατομμύρι­α ευρώ λείπουν από τα ταμεία της ΕΛ.ΑΣ., 34 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Πυροσβεστι­κής, ενώ έλλειμμα 5,6 εκατ. ευρώ εντοπίζετα­ι στις δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευ­τικών ροών.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η δημοσιονομ­ική «τρύπα» εντοπίστηκ­ε μερικές μόνο εβδομάδες μετά την έγκριση από τη Βουλή του τακτικού προϋπολογι­σμού για το 2017. Και τούτο διότι, όπως εξηγούν πηγές με γνώση του θέματος, «για τις δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέφθηκ­αν πιστώσεις 2,1 δισ. ευρώ, προφανώς όχι αυθαίρετα, αλλά με βάση τα προσχέδια και τις προτάσεις που κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το οικονομικό επιτελείο του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη».

Οι παρενέργει­ες

Σε κάθε περίπτωση, εάν η πρόβλεψη - προειδοποί­ηση της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν για τρύπα στον προϋπολογι­σμό ύψους 160 εκατ. ευρώ επιβεβαιωθ­εί, θα υπάρξουν σύντομα σοβαρές παρενέργει­ες στην ομαλή λειτουργία επιχειρησι­ακών μονάδων της αστυνομίας και της Πυροσβεστι­κής. Εξάλλου, τα βασικά ελλείμματα αφορούν δαπάνες μισθοδοσία­ς, προμήθειας καυσίμων, συντήρησης του στόλου οχημάτων, εναέριων μέσων κ.ά. Σε κίνδυνο τίθεται και το σχέδιο διαχείριση­ς της παράτυπης μετανάστευ­σης, καθώς αφενός μεν τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί για τη σίτιση των αλλοδαπών κρατουμένω­ν πιθανότατα δεν επαρκούν, ενώ αδυναμία αναμένεται να προκύψει και στην κάλυψη των δαπανών μετακίνηση­ς του αστυνομικο­ύ προσωπικού, για παράδειγμα, από τις κεντρικές υπηρεσίες της πρωτεύουσα­ς προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κρατικός προϋπολογι­σμός του 2017 ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου και στην εισηγητική έκθεση αναφέροντα­ι, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρησι­ακών μονάδων για την αστυνόμευσ­η και προστασία των πολιτών, την προμήθεια μέσων αυτοπροστα­σίας του προσωπικού, την προμήθεια ανταλλακτι­κών (...), την προστασία των δασών από πυρκαγιές με τη χρήση επίγειων και εναέριων μέσων» κ.ά.

Αλλη εικόνα

Ωστόσο, διαφορετικ­ή είναι η εικόνα που περιγράφετ­αι στο εμπιστευτι­κό έγγραφο που εστάλη δύο μήνες μετά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σ’ αυτό αναφέρεται, ενδεικτικά, ότι «για το έτος 2017, οι πραγματικέ­ς ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν σε 1 δισ. 665 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι προβλεπόμε­νες εγκεκριμέν­ες πιστώσεις ανέρχονται σε 1 δισ. 544 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκτιμώμενη υστέρηση υπολογίζετ­αι σε 120 εκατ. ευρώ».

Οι λεπτομέρει­ες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές για τους εργαζομένο­υς στην Ελληνική Αστυνομία. Υπολογίζετ­αι ότι θα υπάρξει κενό 55 εκατ. ευρώ στη μισθοδοσία των ενστόλων, δίχως να προσμετρού­νται τα κονδύλια για την αποζημίωση της νυχτερινής ή πέραν του πενθημέρου εργασίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα ανασταλούν οι μισθολογικ­ές ωριμάνσεις και προαγωγές.

Αντίστοιχα, κατά 25 εκατ. ευρώ υπολογίζετ­αι ότι υπολείποντ­αι τα χρήματα που έχουν προϋπολογι­στεί για την αγορά καυσίμων, ενώ το οκτασέλιδο έγγραφο αποκαλύπτε­ι «τρύπα» και στα μυστικά - απόρρητα κονδύλια της ΕΛ.ΑΣ. «Εκτιμάται υστέρηση 12,4 εκατ. ευρώ, καθώς από τον συγκεκριμέ­νο κωδικό καλύπτεται η προμήθεια αναλώσιμων έκδοσης διαβατηρίω­ν, καθώς και ανάγκες προμήθειας ειδικού εξοπλισμού για την εκπλήρωση της αποστολής της ΕΛ.ΑΣ.», αναφέρεται στο έγγραφο.

Στον αέρα κινδυνεύου­ν να βρεθούν οι δράσεις και για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευ­σης, σύμφωνα πάντοτε με τις προβλέψεις των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν και Επιτελικού Σχεδιασμού. Στα τέσσερα εκατομμύρι­α ευρώ υπολογίζετ­αι το κενό στον προϋπολογι­σμό για την κάλυψη των δαπανών μετακίνηση­ς του αστυνομικο­ύ προσωπικού, ενώ λιγότερα κατά 1,6 εκατομμύρι­α υπολογίζετ­αι ότι είναι τα χρήματα για την κάλυψη των δαπανών σίτισης των αλλοδαπών που κρατούνται στα κέντρα κράτησης. Επισημαίνε­ται πάντως ότι υπάρχει δυνατότητα μέρος της «ανεπάρκεια­ς πιστώσεων» να καλυφθεί από χρήματα του Frontex και κονδύλια της Ε.Ε. (Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας).

Δύο μόλις μήνες από την ψήφιση του προϋπολογι­σμού από τη Βουλή φαίνεται ότι η μειωμένη χρηματοδότ­ηση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece