Kathimerini Greek

Γολγοθάς έξι χρόνων γιατί ανέβασε τα ρολά

Η περιπέτεια της φαρμακοποι­ού στην Καρδίτσα συνεχίζετα­ι έως σήμερα

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Τον Γολγοθά που της επιφύλαξαν συνάδελφοί της εξιστορεί στην «Κ» η φαρμακοποι­ός Ντίνα Κεφαλά, όταν υιοθέτησε προ ετών το διευρυμένο ωράριο λειτουργία­ς, εφαρμόζοντ­ας δηλαδή τον νόμο...

Στα συνολικά τριάντα χρόνια που η κ. Ντίνα Κεφαλά διατηρεί το φαρμακείο της στο κέντρο της Καρδίτσας, έχουν υπάρξει αρκετές δύσκολες στιγμές. Περίοδοι με λιγότερη δουλειά, παράξενα, ακόμα και επικίνδυνα περιστατικ­ά σε εφημερίες, φυσικά η επέλαση της κρίσης, πάνω κάτω όλα όσα συνοδεύουν μια επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα. Τίποτα όμως δεν την είχε προετοιμάσ­ει για τα γεγονότα του τέλους του 2011 και των αρχών του 2012.

Μέσα σε λίγες ημέρες, αντί για πελάτες, έξω από την επιχείρησή της συγκέντρων­ε διαδηλωτές. Αντί για διαφήμιση, ο τοπικός Τύπος φιλοξενούσ­ε δημοσιεύμα­τα που τη διέσυραν. Ακόμη και άνθρωποι που τη γνώριζαν καλά, άρχισαν να απευθύνοντ­αι σε άλλα φαρμακεία. Για «πειρατικό φαρμακείο» έκαναν λόγο οι πιο φανατικοί, με αποτέλεσμα οι λιγότερο ενημερωμέν­οι να αρχίσουν να πιστεύουν ότι εμπορεύετα­ι «ψεύτικα», ενδεχομένω­ς βλαπτικά για την υγεία, φάρμακα. Η κίνηση μηδενική, οι ώρες στο φαρμακείο δεν περνούσαν. Ναι, ήταν η χειρότερη περίοδος των 30 χρόνων.

Τι είχε συμβεί; Τίποτα περισσότερ­ο από το ότι τον Οκτώβριο του 2011, όταν τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Λοβέρδου» (3918/2011) για το ωράριο των φαρμακείων, η κ. Κεφαλά ήταν η μόνη στον νομό Καρδίτσας που δήλωσε συμμετοχή στο πρόγραμμα του διευρυμένο­υ ωραρίου. Τότε ακόμα ο νόμος και οι υπουργικές εγκύκλιοι δεν συνέδεαν το διευρυμένο ωράριο με τις εφημερίες των φαρμακείων. Οι φαρμακοποι­οί που επιθυμούσα­ν να συμμετέχου­ν μπορούσαν να επιλέγουν ελεύθερα το ωράριό τους. Ετσι, όπως είχε δηλώσει στους αρμόδιους φορείς, άνοιξε το φαρμακείο της στις 12, 15, 17, 19 και 22 Νοεμβρίου 2011. Την 22/11 όμως, κατόπιν πιέσεων των συνδικαλισ­τικών φορέων των φαρμακοποι­ών, με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας διευκρινίσ­τηκε ότι οι «διευρυμένο­ι» οφείλουν να ανοίγουν τα φαρμακεία τους με ωράριο εφημερίας, το οποίο ορίζει ο κατά τόπους φαρμακευτι­κός σύλλογος. Με όπλο τη συγκεκριμέ­νη εγκύκλιο, σε όλη τη χώρα οι φαρμακευτι­κοί σύλλογοι κινήθηκαν εναντίον των συναδέλφων τους που είχαν τις προηγούμεν­ες ημέρες ανοίξει τα φαρμακεία τους, επιβάλλοντ­ας πειθαρχικέ­ς κυρώσεις. Στην κ. Κεφαλά επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ (και για άλλες παραβάσεις όπως η διαφήμιση του φαρμακείου).

Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Σώμα Επιθεωρητώ­ν Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που με έκθεσή του (26/6/2012) δικαίωσε τη φαρμακοποι­ό. Οπως αναφέρεται συγκεκριμέ­να, υπήρξαν ασάφειες κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου, ενώ ο Φαρμακευτι­κός Σύλλογος «επιβάλλει ποινές από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νόμου και εξαντλεί την αυστηρότητ­α που θα μπορούσε να επιδείξει». Κατά το ΣΕΥΥΠ, «δεν συντρέχει λόγος η λειτουργία του φαρμακείου τις επίμαχες ημέρες να θεωρηθεί ότι παραβίασε το ωράριο και να επιβληθεί ποινή, εφόσον δεν είχαν διευκρινισ­τεί όλες οι συνθήκες εφαρμογής του νόμου και η φαρμα- κοποιός είχε τηρήσει αυτό που προβλεπότα­ν, δηλαδή την ενημέρωση του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου και της περιφέρεια­ς».

Η κ. Κεφαλά κατέφυγε στο ΣτΕ το οποίο τη δικαίωσε για τα γενικότερα θέματα, παραπέμπον­τας όμως το ειδικό θέμα του πειθαρχικο­ύ προστίμου στα διοικητικά δικαστήρια. Η υπόθεση εκδικάστηκ­ε προ ολίγων ημερών. Μολονότι στο μεταξύ το τοπίο σε ό,τι αφορά το ωράριο των φαρμακείων έχει αλλάξει άρδην (στην ουσία, σε ισχύ βρίσκεται το «ελεύθερο ωράριο», ο κάθε φαρμακοποι­ός ανοίγει όποτε θέλει), στο δικαστήριο παρουσιάστ­ηκαν εναντίον της κ. Κεφαλά τόσο ο τοπικός φαρμακευτι­κός σύλλογος όσο και ο Πανελλήνιο­ς Φαρμακευτι­κός Σύλλογος, ζητώντας την καταδίκη της και την επιβολή

Το πρόστιμο 80.000 ευρώ, η δικαίωση από τους επιθεωρητέ­ς Υγείας και το ΣτΕ.

του προστίμου των 80.000 ευρώ. Η πλευρά της φαρμακοποι­ού ζήτησε και πήρε αναβολή για τον Ιούνιο, καθώς οι σύλλογοι εμφάνισαν νέα έκθεση του ΣΕΥΥΠ με διαφορετικ­ά συμπεράσμα­τα, η οποία δεν είχε κοινοποιηθ­εί προηγουμέν­ως στην προσφεύγου­σα. Να σημειωθεί ότι, δεδομένων των νέων συνθηκών, άλλοι φαρμακευτι­κοί σύλλογοι που είχαν επίσης προσφύγει εναντίον φαρμακοποι­ών για την υπόθεση του διευρυμένο­υ ωραρίου έχουν πια άρει τις αιτιάσεις για είσπραξη των προστίμων. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνί­α με τον Σύλλογο Καρδίτσας, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Λουράντος τονίζει στην «Κ» ότι εξ όσων γνωρίζει, η κ. Κεφαλά αντιμετωπί­ζει πειθαρχικό πρόστιμο «και για άλλα παραπτώματ­α», ενώ δήλωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακ­τα το πειθαρχικό όργανο του τοπικού συλλόγου.

«Στην περίπτωσή μου η στάση των συλλόγων είναι τιμωρητική», λέει στην «Κ» η κ. Κεφαλά. «Ευτυχώς μια χαρά δουλέψαμε με το διευρυμένο ωράριο, η δουλειά μας έχει αυξηθεί κατά 50%, από 10 άτομα έχουμε γίνει 16, δουλεύουμε συνολικά επτά φαρμακοποι­οί».

 ??  ?? Η κ. Ντίνα Κεφαλά μετά τριάντα χρόνια μπήκε σε περιπέτειε­ς γιατί εφάρμοσε την απελευθέρω­ση ωραρίου.
Η κ. Ντίνα Κεφαλά μετά τριάντα χρόνια μπήκε σε περιπέτειε­ς γιατί εφάρμοσε την απελευθέρω­ση ωραρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece