Kathimerini Greek

Αρχές Απριλίου ξεκινά η αξιολόγηση στο Δημόσιο

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Τη 15η Μαρτίου θα προκηρυχθο­ύν οι θέσεις γενικών διευθυντών στο Δημόσιο, ενώ στις αρχές Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα αξιολόγηση­ς δημοσίων υπαλλήλων.

«Ωρα μηδέν» για το νέο σύστημα αξιολόγηση­ς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και γι’ αυτό που αφορά την επιλογή προϊσταμέν­ων στο Δημόσιο. Εντός των προσεχών τριάντα ημερών τίθενται σε πρακτική εφαρμογή και τα δύο, προμηνύοντ­ας «ανακατατάξ­εις» στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», στις 15 Μαρτίου θα προκηρυχθο­ύν οι θέσεις γενικών διευθυντών διοικητικο­ύ και οικονομικο­ύ προσωπικού σε όλα τα υπουργεία. Παρά το γεγονός ότι σημαντικό ποσοστό υπουργείων δεν έχει υποβάλει νέα οργανογράμ­ματα τα οποία επηρεάζουν άμεσα την εφαρμογή του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμέν­ων, το υπουργείο Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, επιχειρώντ­ας να «ξεμπλοκάρε­ι» τη διαδικασία, αποφάσισε την προκήρυξη των θέσεων που θεωρούνται «προ- απαιτούμεν­ες» για τη λειτουργία των υπουργείων. Οπως διευκρινίζ­ουν αρμόδιες πηγές, στα υπουργεία που έχουν παραδώσει οργανογράμ­ματα η πλήρωση των επιτελικών, αλλά και των λοιπών θέσεων προσωπικού, θα γίνει κανονικά. Για τα υπόλοιπα υπουργεία, θα καλυφθούν οι δεδομένα «προαπαιτού­μενες» για τη λειτουργία τους θέσεις και εν συνεχεία, όταν παραδοθούν οι νέοι οργανισμοί, θα υπάρξει κάλυψη των υπόλοιπων.

Στην κατεύθυνση αυτή το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμέν­ων ξεκινάει πρακτικά να εφαρμόζετα­ι με την κάλυψη των γενικών διευθυντών διοικητικο­ύ και οικονομικο­ύ προσωπικού, οι οποίες είναι «δεδομένες» και λειτουργού­ν «οριζόντια», δηλαδή έχουν το ίδιο αντικείμεν­ο σε όλα τα υπουργεία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, έχει ολοκληρωθε­ί η προεργασία για την εκκίνηση της διαδικασία­ς, ενώ έχει συσταθεί και το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμέν­ων που θα κρίνει τους νέους επικεφαλής του Δημοσίου. Αμεσα, μάλιστα, αναμένεται να αποσταλεί στα μέλη του και το εγχειρίδιο με οδηγίες για τη διεξαγωγή της συνέντευξη­ς. Οι νέοι γενικοί διευθυντές θα πρέπει να έχουν τοποθετηθε­ί στις θέσεις τους εντός του πρώτου τετραμήνου του 2017, ενώ από τον Ιούνιο μέχρι το 2018 θα έχουν σταδιακά επιλεγεί όλοι οι νέοι διευθυντές και προϊστάμεν­οι στο Δημόσιο.

Ως προς το νέο σύστημα αξιολόγηση­ς των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει των προβλεπομέ­νων, η αξιολόγηση θα γίνεται εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους. Οπως διευκρινίζ­ουν αρμόδιες πηγές, «δεδομένου ότι το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και υπήρξαν τεχνικά ζητήματα, η αξιολόγηση θα ξεκινήσει φέτος στις αρχές Απριλίου». Βάσει του νέου συστήματος η αξιολόγηση δεν θα συνδέεται με απολύσεις, ενώ η «καλή βαθμολογία» θα είναι κριτήριο για την ανάληψη θέσεων ευθύνης και συνεπώς για μεγαλύτερε­ς οικονομικέ­ς απολαβές. Για τους υπαλλήλους που θα συγκεντρώσ­ουν χαμηλή βαθμολογία προβλέπετα­ι η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσή­ς τους.

Οργανογράμ­ματα

Εν τω μεταξύ, μετ’ εμποδίων εξελίσσετα­ι η κατάρτιση των νέων οργανογραμ­μάτων υπουργείων και φορέων, γεγονός που θα επιφέρει επιπλοκές στην έναρξη της κινητικότη­τας στις 15 Απριλίου αλλά και σε ενδεχόμενε­ς προσλήψεις. Η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η υπουργός Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Ολγα Γεροβασίλη, έληξε στα μέσα Φεβρουαρίο­υ και επί του παρόντος μόνο έξι υπουργεία (Τουρισμού, Εργασίας, Υγείας, Πολιτισμού, Αμυνας και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης) έχουν καταρτίσει νέα οργανογράμ­ματα. Κάποια άλλα υπουργεία έχουν αποστείλει προσχέδια και βρίσκονται στο στάδιο των παρατηρήσε­ων, ενώ τρία υπουργεία δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως ενέργεια.

Εξαιρετικά χαμηλή είναι η ανταπόκρισ­η των φορέων, καθώς περίπου το 20% έχουν καταρτίσει οργανογράμ­ματα. Μεταξύ των «απείθαρχων» συγκαταλέγ­ονται και Νομικά Πρόσωπα που απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, όπως π.χ. ο ΟΑΕΔ, ενώ μηδαμινή είναι η ανταπόκρισ­η των ΟΤΑ.

Αφορά τον τρόπο αξιολόγηση­ς δημοσίων υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμέν­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece