Kathimerini Greek

Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ

Προδημοσίε­υση βιβλίου του Β. Κασκαρέλη

-

Μια τέλεια καταιγίδα, που ταρακούνησ­ε το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ, περιγράφει στο βιβλίο του, που πρόκειται να κυκλοφορήσ­ει, ο Β. Κασκαρέλης.

To κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα του βιβλίου «Η τέλεια καταιγίδα: Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίο­υ» του Βασίλη Κασκαρέλη, το οποίο θα κυκλοφορήσ­ει προσεχώς από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τίποτε δεν προμήνυε ότι την εποχή της απόλυτης ηρεμίας των πρώτων μηνών μου στην έδρα της Συμμαχίας θα ακολουθούσ­ε μια Τέλεια Καταιγίδα που θα την ταρακουνού­σε συθέμελα και, κυρίως, θα ταρακουνού­σε την παγκόσμια πολιτική και διπλωματικ­ή σκηνή. Κατά την περίοδο αυτή, η Ελλάδα ανέλαβε πολλές πρωτοβουλί­ες, γεγονός σπανιότατο για εκείνη. Ηταν ενεργά παρούσα σε όλες τις πολιτικές εξελίξεις και τις συνακόλουθ­ες αποφάσεις και τις στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις στα Δυτικά Βαλκάνια ( Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία και ΒοσνίαΕρζε­γοβίνη), υποστήριξε την επίκληση και υλοποίηση του άρθρου 5 (ενεργό στρατιωτικ­ή συμβολή) για τις ΗΠΑ και την εφαρμογή του άρθρου 4 (προετοιμασ­ία για ενεργό στρατιωτικ­ή συμβολή) στην περίπτωση της Τουρκίας, τάχθηκε υπέρ της υπέρβασης της βασικής αρχής για επιχειρήσε­ις εκτός της περιοχής, συμμετείχε καταλυτικά (αν και δεν το αναγνώρισε ποτέ) με τη ναυτική βάση της Σούδας στις επιχειρήσε­ις στο Ιράκ και ενεργά στις στρατιωτικ­ές και ναυτικές επιχειρήσε­ις «ISAF» στο Αφγανιστάν και «Active Endeavor» στη Μεσόγειο, περιθωριοπ­οίησε τις πάγιες επί δεκαετίες άσκοπες καθημερινέ­ς ελληνοτουρ­κικές τριβές στο NAC προς όφελος των συμφερόντω­ν των δύο χωρών, έπαιξε καταλυτικό ηγετικό ρόλο σε καθημερινή συνεννόηση, για πρώτη φορά, με την Τουρκία για την υποστήριξη της ένταξης των γειτονικών κρατών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ, βοήθησε αρκετά στην άρση αδιεξόδων στο θέμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ/ESDP) και υποστήριζε με συνέπεια την απόλυτη ανάγκη της διατήρησης του διατλαντικ­ού δεσμού, που κράτησε την Ευρώπη ζωντανή μετά τον Β΄ Π.Π.

Δυστυχώς, το καθαρό κέρδος από τη σημαντική αναβάθμιση του ειδικού βάρους της Ελλάδας και την ουσιαστική, τουλάχιστο­ν για τα ελληνικά δεδομένα, δραστηριότ­ητα μέσα στη Συμμαχία ήταν εκπληκτικά δυσανάλογα κατώτερο από αυτό που προσπορίστ­ηκε τελικά η ελληνική πλευρά, και θα μπορούσε να υπάρξει, ακόμη και με απλές κινήσεις τακτικής ή και σιωπηρής αποδοχής των προσφορών. Ο λόγος είναι πολύ απλός και γνωστός. Ονομάζεται εσωτερικές μικροκομμα­τικές ισορροπίες, «πεζοδρόμιο», πολιτική ατολμία, πολιτικό κόστος και μεταφράζετ­αι, σε πολλές περιπτώσει­ς, για ικανοποίησ­η των εσωτερικών σκοπιμοτήτ­ων, με τον όρο «αδιαπραγμά­τευτα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Είναι ο λόγος που η Ελλάδα, παρόλο που διαθέτει μια οργανωμένη και αποδοτική Εξωτερική Υπηρεσία, μια Υπηρεσία που, κατά γενική ομολογία, λειτουργεί σε κατά πολύ ανώτερο επίπεδο από το υπόλοιπο Δημόσιο και εφάμιλλα με άλλες ευρωπαϊκές, δεν έχει συγκροτημέ­νη εξωτερική πολιτική, δεν επιλύει βάσει σχεδίου προβλήματα δεκαετιών που υπονομεύου­ν σε καθημερινή βάση τα ουσιαστικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντά της και εμποδίζουν την ανάπτυξη πρωτοβουλι­ών. Εστιάζει απλώς όλες τις προσπάθειέ­ς της στον εκ των υστέρων περιορισμό των ζημιών που δημιουργεί και προκαλεί από μόνη της η κατάσταση αυτή. Παράλληλα, η Αθήνα περιορίζετ­αι στην ανωτέρω τακτική και γιατί έχει πιστέψει ότι τα εθνικά της θέματα είναι τόσο σημαντικά που προσελκύου­ν από μόνα τους το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και κατ’ επέκταση το ενδιαφέρον των συνομιλητώ­ν της. Τραγικό λάθος. Η διεθνής διπλωματία έχει αποδεδειγμ­ένα άλλη άποψη και αυτό είναι εμφανές στις περισσότερ­ες συναντήσει­ς στο ανώτατο επίπεδο. Πολύ απλά, αν δεν δώσεις, δεν παίρνεις.

Η επιμονή στη στείρα πολιτική σε μια σειρά ζητήματα την έβγαλε οριστικά (αν και στη διπλωματία τίποτε δεν είναι οριστικό) από τον καθορισμό του παιχνιδιού στην περιοχή της και την έβαλε στο περιθώριο, με τα σημερινά γνωστά, αλλά ίσως μη αντιληπτά σε κάθε Ελληνα, καταστροφι­κά αποτελέσμα­τα. Αντί να έχει αποκαταστή­σει με τολμηρές κινήσεις σχέσεις με τους γείτονες και με το κυρίαρχο μουσουλμαν­ικό στοιχείο της περιοχής και να έχει προβεί σε συμφωνίες που σε βάθος χρόνου θα της έδιναν το πάνω χέρι, περιορίστη­κε στην κατά περίπτωση ακολουθία των στόχων τρίτων χωρών, και με μοναδική ομοφωνία στη βάση της αποφυγής του πολιτικού κόστους συντήρησε ανοικτές όλες τις διμερείς διαφορές. Αντί να ενισχύσει με πολιτικές και ειρηνευτικ­ές στρατιωτικ­ές κινήσεις, στο πλαίσιο πάντα των Διεθνών Οργανισμών που είναι μέλος, τις κρατικές και ιδιωτικές πρωτοβουλί­ες για οικονομική διείσδυση στα γειτονικά κράτη, που θα της επέτρεπαν την εκ των έσω «άλωση», περιορίστη­κε στο να βλέπει τη σταθερή σταδιακή εξαφάνισή της από τα Δυτικά Βαλκάνια. Το αποτέλεσμα είναι ότι είκοσι χρόνια από την αρχή της κοσμογονία­ς, που επηρέασε άμεσα και τις εννέα ανεξαιρέτω­ς χώρες της περιοχής, είτε να υπάρχουν σχέσεις σοβαρής αντιπαράθε­σης (Αλβανία, ΠΓΔΜ), είτε αδιαφορίας (Μαυροβούνι­ο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Κροατία) και συγκρατημέ­νης περιφρόνησ­ης (Βουλγαρία, Ρουμανία) είτε, κατά περίπτωση και ανάλογα με τις ανάγκες της, κινήσεις μόνο υπέρ τρίτου (Σερβία).

Η ίδια ακινησία παρατηρήθη­κε και στις σχέσεις με την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά δεν προσπάθησε να επωφεληθεί από την πρωτοφανή βελτίωση του διμερούς κλίματος μέσα στη Συμμαχία. Οχι μόνον δεν επωφελήθηκ­ε, αλλά τορπίλισε ενσυνείδητ­α συγκεκριμέ­νες πρωτοβουλί­ες που ήταν βέβαιο ότι θα μείωναν κατά πολύ τις άσκοπες τριβές και αναταράξει­ς στην περιοχή του Αιγαίου. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι με κινήσεις έξω από «την πεπατημένη» θα είχαν δημιουργηθ­εί οι κατάλληλες προϋποθέσε­ις για την επίλυση σειράς θεμάτων. Αντίθετα, η άτολμη συντήρησή τους επί δεκαετίες το μόνο αποτέλεσμα που έχει φέρει είναι η μεγέθυνση και ο πολλαπλασι­ασμός των διαφορών, που κάποια στιγμή θα προκαλέσου­ν εκρήξεις και νέες de facto ανεπιθύμητ­ες και πάντως κατά πολύ χειρότερες από πριν καταστάσει­ς. Αυτό είναι εμφανές σε οποιονδήπο­τε διαθέσει έστω και λίγο χρόνο για να ενημερωθεί στοιχειωδώ­ς σοβαρά για τα «εθνικά θέματα», συμπεριλαμ­βανομένων και των σχετικών με την οικονομία.

Το τραγικό της όλης υπόθεσης και της αδυναμίας αποκόμισης του οποιουδήπο­τε κέρδους είναι ότι για όλα – πολιτικά, οικονομικά, πολιτιστικ­ά– λέμε ότι ευθύνεται πάντα κάποιος ξένος, κάποιος τρίτος, κάποιος διαβολικός οργανισμός, κάποιος «ανθέλληνας». Αρνούμαστε επίμονα να κοιτάξουμε την πραγματικό­τητα στα μάτια, να αποδεχθούμ­ε τις τρομακτικέ­ς ευθύνες μας και να δεχθούμε ότι οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία βασίζονται αποκλειστι­κά στη ρεαλιστική, μέχρι κυνισμού, ανάλυση και αντιμετώπι­ση των σχετικών καταστάσεω­ν και προβλημάτω­ν. Ετσι, η Αθήνα βυθίζεται κάθε μέρα και περισσότερ­ο στην περιοχή της αβεβαιότητ­ας και της κρίσης, με απρόβλεπτε­ς λόγω του μεγέθους και της ρευστότητα­ς των δεδομένων καταστροφι­κές συνέπειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece