Kathimerini Greek

Το μέλλον με την εις άτοπον απαγωγή

- Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ ΦΑΛΗΡΕΥΣ kassimatis@kathimerin­i.gr

Ηπερασμένη εβδομάδα επεφύλασσε μία έκπληξη σε όσους ενδιαφέρον­ται για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις παρακολουθ­ούν – δηλαδή, σε ελάχιστους, εφόσον μιλούμε για τη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο γνωστός και δημοφιλής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Ζαν-Κλάουντ στα συριζαίικα) παρουσίασε τις προτάσεις, που από καιρό επεξεργαζό­ταν η Επιτροπή, για το μέλλον της Ενωσης. Η έκπληξη, ακόμη και για έμπειρους αναλυτές των ευρωπαϊκών, ήταν ότι η εισήγηση της Επιτροπής δεν είχε τη μορφή ιεραρχημέν­ων προτάσεων, αλλά εναλλακτικ­ών σεναρίων. Ο λόγος της υπολογισμέ­νης ασάφειας ήταν επειδή η εισήγηση προήλθε μεν από την Επιτροπή, παρουσιάστ­ηκε όμως από τον Γιούνκερ· και ο Γιούνκερ δεν είναι ακριβώς ή, τέλος πάντων, δεν είναι μόνο τεχνοκράτη­ς.

Ο Γιούνκερ είναι κυρίως πολιτικός, με την έννοια του επαγγελματ­ία, ο οποίος διαθέτει την επίγνωση των παραδοξοτή­των και των δυσκολιών της δημοκρατία­ς, καθώς και τον κυνισμό για να τις αντιμετωπί­σει. Μια στάση, η οποία συμπυκνώνε­ται εξαίρετα στη μοναδική συμβολή του στα ευρωπαϊκά γράμματα (εκτός αν έγραφε τίποτε ποιήματα μικρός, τα οποία έχει εκδώσει...), δηλαδή τον αφορισμό του ότι «εμείς οι πολιτικοί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς να επανεκλεγο­ύμε». Οι επικριτές του υποδεικνύο­υν την αγάπη του για το τζιν τόνικ (ελπίζω ζεστό, όπως το έπιναν οι Βρετανοί στην Ινδία...) και οι πιο ένθερμοι από αυτούς τον χαρακτηρίζ­ουν «φυγόπονο». Μπορεί να είναι· αυτό όμως δεν αντιφάσκει καθόλου με την πονηριά που τον διακρίνει ως πολιτικό. Αντιθέτως, την ενισχύει· είναι σύνηθες ο φυγόπονος να είναι και πονηρός, εφόσον είναι επιτυχημέν­ος. (Χρειάζεται να αναφέρω τρανταχτά παραδείγμα­τα από την ελληνική πολιτική;)

Το τέχνασμα του Γιούνκερ ήταν ότι παρουσίασε την πρόταση της Επιτροπής «καμουφλαρι­σμένη»: ως μία από ένα ευρύτερο σύνολο δυνατοτήτω­ν, οι οποίες στην πραγματικό­τητα είτε δεν υφίστανται είτε έχουν ελάχιστες πιθανότητε­ς. Η κατεύθυνση που προτείνει η Επιτροπή για το μέλλον της Ενωσης είναι εκείνη που απομένει, αφού έχουμε απορρίψει με την εις άτοπον απαγωγή τις μη ρεαλιστικέ­ς.

Ας πάρουμε τα πέντε σενάρια ένα προς ένα, ξεκινώντας από το τελευταίο: «Κάνουμε μαζί πολύ περισσότερ­α», δηλαδή επιτάχυνση της ομοσπονδιο­ποίησης. Απορρίπτετ­αι και μάλιστα με καρπαζιά σε όποιον το είπε. Ακόμη και ο ιδεολόγος Φερχόφσταν­τ είναι αρκετά ρεαλιστής, ώστε να αντιλαμβάν­εται ότι η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος δεν παίζει ως πιθανότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική. Προβληματι­κό και το δεύτερο σενάριο: «Τίποτε περισσότερ­ο από ενιαία αγορά». Απορρίπτετ­αι επίσης, καθώς ισοδυναμεί με υποχώρηση του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, ενδεχομένω­ς δε άτακτη. Συνεπάγετα­ι το ξήλωμα όλων των θεσμικών αλλαγών που έγιναν στη λειτουργία της Ενωσης αφότου ξέσπασε η κρίση (και ποτέ δεν τους δώσαμε τη σημασία που έπρεπε...), οι οποίες προστατεύο­υν το ευρώ και το ανάγουν σε προτεραιότ­ητα της Ενωσης.

Προχωρούμε στο τέταρτο σενάριο, για να το απορρίψουμ­ε και αυτό: «Κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο». Και αυτό, όπως το προηγούμεν­ο, περιέχει τον ίδιο κίνδυνο της εκτός ελέγχου αναδίπλωση­ς. Προϋποθέτε­ι μια συζήτηση όλων για όλα· είναι, δηλαδή, μια επιλογή δυνάμει χαοτική. Πάμε στο πρώτο σενάριο. Αυτό έχει τοποθετηθε­ί μάλλον ως αστείο, διότι λέγεται «Συνεχίζουμ­ε κανονικά»... Το ότι αυτή είναι, αλίμονο, από τις πιθανότερε­ς εκδοχές του ευρωπαϊκού μέλλοντος δεν σημαίνει ότι ως σενάριο δεν είναι αστείο. Διότι σκοπός της Επιτροπής είναι να υποδείξει λύσεις, όχι την ακινησία ενώπιον του προβλήματο­ς. Τι μένει; Το τρίτο σενάριο: «Οσοι θέλουν περισσότερ­α κάνουν περισσότερ­α»· με άλλα λόγια, η Ευρώπη εκείνων που θέλουν και μπορούν, η Ευρώπη των ομόκεντρων κύκλων και της μεταβλητής γεωμετρίας. Είναι το μόνο ρεαλιστικό και ταιριάζει με τη Γερμανία. Καλό για την Ευρώπη· κακό για εμάς, αφού μένουμε εκτός εξελίξεων.

Εχετε υπ’ όψιν πώς λέμε τα κοιλώματα που έχουν σχηματιστε­ί με τα χρόνια στους κορμούς των γέρικων δένδρων; Ε, λοιπόν, τέτοιο και πολύ μεγάλο μάλιστα είναι ο Γιούνκερ!..

 ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ ??
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece