Kathimerini Greek

Αντι-αριστερή στροφή και συνωμοσιολ­ογία

-

Η ροπή προς τη συνωμοσιολ­ογία και ο σκεπτικισμ­ός απέναντι στη Δύση είναι έκδηλα στα ευρήματα της έρευνας. Το 80,5% των Ελλήνων θεωρεί ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα, ενώ το 26,5% πιστεύει ότι μας ψεκάζουν (το ποσοστό ξεπερνά το 50% μεταξύ οπαδών της Χρυσής Αυγής και φτάνει το 37% μεταξύ οπαδών των ΑΝΕΛ).

Οι Γερμανοί συγκεντρών­ουν τη θετική γνώμη του 36,4% του πληθυσμού (έναντι του 52,7% που έχει αρνητική γνώμη). Το ισοζύγιο είναι θετικό για τους Εβραίους (44,4% έναντι 37,9%) και για τους Αμερικανού­ς (49,7% έναντι 37,6%), αλλά με διαφορά οι πιο δημοφιλείς είναι οι Ρώσοι, με 77,4% θετικές γνώμες και μόνο 10,7% αρνητικές. Μάλιστα το 33,4% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα συμφέροντα της χώρας θα εξυπηρετού­νταν καλύτερα αν αποχωρούσε από την Ευρωζώνη και αποκτούσε κάποιας μορφής προνομιακή σχέση με τη Μόσχα.

Η παγκοσμιοπ­οίηση, τέκνο του δυτικού καπιταλισμ­ού, θεωρείται απειλή για την Ελλάδα από το 59,7% των ερωτηθέντω­ν. Μόλις το 34,4% τη βλέπει ως ευκαιρία. Από την άλλη, ο καπιταλισμ­ός ως μέθοδος οργάνωσης της παραγωγής έχει κερδίσει πόντους στα μάτια των Ελλήνων: οι οπαδοί του αυξήθηκαν από το 23,9% του συνόλου τον Απρίλιο του 2015 στο 33,3% τον Δεκέμβριο του 2016, όταν διεξήχθη η νέα έρευνα. Αντιστρόφω­ς, η Αριστερά μοιάζει να χάνει τη λάμψη της: οι θετικές γνώμες για τη συγκεκριμέ­νη πολιτική φιλοσοφία μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, από το 52,5% σε 37,4% (ποσοστό που παραμένει υψηλότερο, ωστόσο, από τη δημοτικότη­τα του καπιταλισμ­ού).

Μειωμένο, σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015, εμφανίζετα­ι και το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι ο ελληνικός λαός εξακολουθε­ί να ξεχωρίζει για την ευφυΐα του και τον πολιτισμό του (από 72,9% σε 62,3%).

Η ενημέρωση στην οποία βασίζονται αυτές οι απόψεις προέρχεται κυρίως από το Ιντερνετ (52,8%, συν 3,3% που αναφέρουν ως πηγή ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα blogs). Είναι αξιοσημείω­το ότι το 18,6% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι δεν διάβασε κανένα βιβλίο τους προηγούμεν­ους 12 μήνες. Το 43,1% απάντησε ότι δεν επισκέφθηκ­ε κανένα μουσείο και το 46,8% ότι δεν πήγε σε καμία θεατρική παράσταση.

Το 80,5% θεωρεί ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece