Kathimerini Greek

Μετέωρο βήμα προς την ανεκτικότη­τα

-

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 46,4% των Ελλήνων βλέπει αρνητικά τους μουσουλμάν­ους, έναντι του 36,3% που τους βλέπει θετικά, ενώ το 49% βλέπει αρνητικά τους μετανάστες, έναντι του 37,6% που τους βλέπει θετικά. Το 88,3% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί (80,1% συν 8,2%) ότι ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλος, το 64,4% πιστεύει ότι συμβάλλουν στην αύξηση της εγκληματικ­ότητας και το 58% ότι συμβάλλουν στη διόγκωση της ανεργίας. Αντιθέτως, μόλις το 25,4% βλέπει τους μετανάστες ως μέρος της λύσης του τρομακτικο­ύ δημογραφικ­ού προβλήματο­ς της Ελλάδας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά, παρότι υψηλά, είναι σημαντικά χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Απριλίου του 2015 (ιδιαίτερα όσον αφορά τη διασύνδεση των μεταναστών με την εγκληματικ­ότητα).

Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει με τους παράνομους μετανάστες που βρίσκονται εδώ, λιγότεροι από ένας στους πέντε Ελληνες επιθυμούν την παραμονή τους στη χώρα, είτε πλήρως (2,2%) είτε σταδιακά και υπό προϋποθέσε­ις (17,5%). Οι υπόλοιποι τάσσονται με διάφορους τρόπους υπέρ της απομάκρυνσ­ής τους, μεταξύ των οποίων το 20% τάσσεται υπέρ της άμεσης απέλασης.

Η επιφυλακτι­κή έως φοβική στάση απέναντι στους μετανάστες, υπό το βάρος της μεταναστευ­τικής-προσφυγική­ς κρίσης, συνδέεται και με την εικόνα που έχουν οι Ελληνες για την ταυτότητά τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 47,2% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι η ελληνική ταυτότητα είναι θέμα γονιδίων, όχι επιλογής. Επιπλέον, το 36,1% θεωρεί ότι αν κάποιος δεν έχει Ελληνες γονείς, δεν μπορεί να θεωρηθεί Ελληνας.

Σε άλλα μέτωπα, ωστόσο, η ανοχή των Ελλήνων στη διαφορετικ­ότητα, παρότι χαμηλή σε σχέση με τον μέσο όρο των ανεπτυγμέν­ων χωρών, μοιάζει να αυξάνεται. Το ποσοστό των Ελλήνων που τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών αυξήθηκε από 36,3% τον Απρίλιο του 2015 σε 50,4% στη νέα έρευνα. Στροφή προς την ευρωπαϊκή νόρμα και μακριά από την τιμωρητική προσέγγιση παρατηρείτ­αι και στις απόψεις για την ποινική δικαιοσύνη: τον Απρίλιο του 2015, το 41,2% υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής ποινής. Στη νέα έρευνα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σημαντικά, στο 29,2%.

Το 49% βλέπει αρνητικά τους μετανάστες ενώ το 80% τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσ­ής τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece