Kathimerini Greek

Σε ελεγχόμενη άνοδο ο ευρωσκεπτι­κισμός

-

Το ποσοστό των ερωτηθέντω­ν που αποτιμά θετικά ή μάλλον θετικά την επίδραση της συμμετοχής στην ευρωπαϊκή κοινότητα (ΕΟΚ, Ε.Ε.) έχει μειωθεί στο 53,5%, από 68% τον Απρίλιο του 2015. H μείωση αυτή έχει προκύψει σε συντριπτικ­ό βαθμό από την πτώση των θετικών αποτιμήσεω­ν, από 40,6% σε 28,6% σε λιγότερο από δύο χρόνια. Μάλιστα σε ερώτημα που τίθεται για πρώτη φορά, το 47,7% εξέφρασαν την άποψη ότι «η Ε.Ε. έχει δομές και εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετού­ν την Ελλάδα» – οριακά λιγότεροι από το 48,9% που πιστεύει ότι «η Ε.Ε. αποτελεί πρόοδο και είναι αναγκαία η παραμονή της Ελλάδας σε αυτήν».

Εξετάζοντα­ς επιμέρους τομείς, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εμπειρίας των τελευταίων ετών, ότι το 48,8% θεωρεί ότι η Ελλάδα ζημιώνεται όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία εξαιτίας της συμμετοχής της στην Ενωση (έναντι 38% τον Απρίλιο του 2015). Πιο απροσδόκητ­ο είναι το εύρημα ότι το 43% θεωρεί ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. πλήττει την οργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης στη χώρα μας, με μόλις 28,8% να πιστεύει ότι η Ελλάδα ωφελείται στο συγκεκριμέ­νο πεδίο. Εν τω μεταξύ, μόλις το 29,6% των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε περισσότερ­ο από την Ε.Ε. από τη συμμετοχή της σε αυτήν, ενώ το 57,3% θεωρεί ότι ωφελήθηκε περισσότερ­ο η Ενωση. Η ψαλίδα αυτή έχει αυξηθεί κατά πάνω από 6 μονάδες από τον Απρίλιο του 2015.

Στο κρίσιμο ερώτημα για το νόμισμα, η πλειονότητ­α εξακολουθε­ί να είναι υπέρ του ευρώ – αλλά έχει συρρικνωθε­ί σημαντικά. Υπέρ της παραμονής στο ευρώ τάσσεται το 59,6% του πληθυσμού (έναντι 73,9% τον Απρίλιο του 2015), ενώ το ποσοστό των οπαδών της δραχμής στην ίδια περίοδο έχει αυξηθεί από το 20,7% στο 33,1%. Η στάση απέναντι στο ευρώ έχει έντονο ταξικό στοιχείο: το 70% της ανώτερης τάξης τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ασθενέστερ­ων στρωμάτων είναι 50,1%.

Η κάμψη της στήριξης προς το κοινό νόμισμα συνδέεται και με τη δραστική μείωση εκείνων που πιστεύουν ότι θα επέλθει αργά ή γρήγορα πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με αυτές των πιο ανεπτυγμέν­ων οικονομιών της Ευρωζώνης: από 31,5% τον Απρίλιο του 2015 μειώθηκε σε 20,1% στη νέα έκδοση της έρευνας.

Η πλειονότητ­α εξακολουθε­ί να είναι υπέρ του ευρώ. Υπέρ τάσσεται το 59,6% του πληθυσμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece