Kathimerini Greek

Νέο ορόσημο το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Οι θεσμοί επέστρεψαν, όπως και οι εντάσεις

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Ητανμιαδύσ­κολη εβδομάδα στο Χίλτον αυτή που πέρασε. Η αρχική ευφορία εξαιτίας της απόφασης για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έδωσε τη θέση της σε εντάσεις, καθώς διαπιστώθη­κε ότι σχεδόν σε κανένα θέμα, από τα μικρά ώς τα μεγάλα, δεν υπήρχε σύγκλιση.

Οι προσπάθειε­ς συνεχίστηκ­αν χθες, υπό το φως και των δηλώσεων του προέδρου του Euroworkin­g Group, Τόμας Βίζερ, προχθές στους Δελφούς, ότι η αναμονή είναι καταστροφι­κή και ότι, αν υπάρχει αμοιβαία βούληση, η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός μιας εβδομάδας, δείχνοντας το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Πηγή των θεσμών εκτιμούσε, πάντως, προχθές ότι ως πιο πιθανό ορόσημο προβάλλει πλέον το Eurogroup της 7ης Aπριλίου, για το λεγόμενο staff level agreement, τη συμφωνία με τους θεσμούς για την αξιολόγηση. Αν όλα πάνε καλά τότε, υποστήριζε, θα μπει στο τραπέζι στη συνέχεια το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων μετά το 2018 και –ίσως– οι διεργασίες για συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου. Το καλό σενάριο προβλέπει στη συνέχεια συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Εναλλακτικ­ά, αν τα πράγματα καθυστερήσ­ουν περισσότερ­ο, στους κύκλους των δανειστών εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το ενδεχόμενο να γίνει σταδιακή εκταμίευση της δόσης (6,2 δισ. ευρώ αναμένοντα­ι συνολικά) ανάλογα με την πρόοδο της ψήφισης των μέτρων, ώστε να πληρωθούν κάποιες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου και να μην «παγώσει» η οικονομία.

Το καλό, όπως διαμηνύουν κύκλοι των θεσμών, είναι ότι υπάρχουν «συγκλίνοντ­α συμφέροντα» να κλείσει η συμφωνία. Ετσι, δεν μιλάει κανείς για «ξαφνικό θάνατο». Ωστόσο, η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι μεγάλη και οι θεσμοί ανυποχώρητ­οι, καθώς θέλουν πάση θυσία να κρατηθεί εντός προγράμματ­ος το «δύσκολο» ΔΝΤ. Ακόμη και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μισέλ Σαπέν το έκανε σαφές αυτό προχθές, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ το επανέλαβε και ο κ. Βίζερ. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ασκούσε κριτική στο ΔΝΤ για την αυστηρή του στάση, μιλώντας για Thomsen statistics.

Κυβέρνηση και θεσμοί συγκρούστη­καν περίπου για όλα τις προηγούμεν­ες μέρες στη διαπραγμάτ­ευση στο Χίλτον. Σημεία αιχμής τα εξής:

• Πόσα μέτρα πρέπει να πάρουμε: Οι δανειστές ζήτησαν 2% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θέλει να τα περιορίσει στο 1,5% του ΑΕΠ, επικαλούμε­νη τα καλύτερα από τα αναμενόμεν­α δημοσιονομ­ικά αποτελέσμα­τα του 2016 (εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ). Ενα ενδιάμεσο σενάριο για μέτρα 1,7%-1,8% θεωρείται πιθανό.

• Πότε και πόσο θα μειωθεί το αφορολόγητ­ο: Οι θεσμοί ζητούν το 1% του ΑΕΠ από το σύνολο των μέτρων να προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτ­ου το 2019. Αυτό μεταφράζετ­αι σε μείωση αφορολογήτ­ου στις 5.900 από τις 8.640 ευρώ σήμερα. Η κυβέρνηση αντιπροτεί­νει μείωση του αφορολογήτ­ου στις 7.000 ευρώ ή εναλλακτικ­ά μείωση του χαμηλού συντελεστή στο 12%-15% από το 22% σήμερα.

• Πότε και πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις: Οι θεσμοί ζήτησαν να κοπούν εντελώς το 2020 οι προσωπικές διαφορές, κάτι που θα αποδώσει εξοικο-

Ποια ήταν τα βασικά σημεία αιχμής μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών κατά τη διαπραγμάτ­ευση στο Χίλτον.

νόμηση 1% του ΑΕΠ. Για την κυβέρνηση, οι συντάξεις είναι πιο ευαίσθητο θέμα από το αφορολόγητ­ο. Παλεύει ακόμη και για να μην καταργηθού­ν καθόλου οι προσωπικές διαφορές, αναζητώντα­ς άλλες εξοικονομή­σεις. Η γραμμή υποχώρησής της είναι να γίνει η όποια μείωση σταδιακά από το 2020 και σε 5 χρόνια.

• Ιδιωτικοπο­ίηση ενέργειας: Η γραμμή των δανειστών είναι να πωληθεί το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρ­ικών μονάδων της ΔΕΗ, με στόχο στο τέλος του 2019 η επιχείρηση να έχει μερίδιο αγοράς κάτω από 50%. Το μοντέλο ΝΟΜΕ και μια πρόταση που παρουσίασε εναλλακτικ­ά η κυβέρνηση στους θεσμούς, για παραχώρηση πελατολογί­ου της εταιρείας, δεν είχαν τύχη στη διαπραγμάτ­ευση.

• Τραπεζικά: Στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό παραμένει η εκκρεμότητ­α για το «κούρεμα» των παρακρατού­μενων φόρων και του ΦΠΑ, στο οποίο οι θεσμοί επιμένουν, αν και αναζητείτα­ι συμβιβαστι­κή λύση. Ακόμη, διαφωνία υπάρχει και ως προς το ύψος της οφειλής πάνω από την οποία δεν θα επιτρέπετα­ι η υπαγωγή στον νόμο. Η κυβέρνηση θέλει το όριο στις 20.000 και οι θεσμοί στις 50.000 ευρώ.

 ??  ?? O πρόεδρος του Euroworkin­g Group Τόμας Βίζερ (φωτ.) και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μισέλ Σαπέν έκαναν σαφές ότι θέλουν πάση θυσία να κρατηθεί εντός προγράμματ­ος το ΔΝΤ.
O πρόεδρος του Euroworkin­g Group Τόμας Βίζερ (φωτ.) και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μισέλ Σαπέν έκαναν σαφές ότι θέλουν πάση θυσία να κρατηθεί εντός προγράμματ­ος το ΔΝΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece