Kathimerini Greek

Προσέγγιση Μέρκελ - Λαγκάρντ για το χρέος

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

ΕνώστιςΒρυ­ξέλλες δεν βλέπουν μεγάλη διαφορά στην τωρινή αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα από αυτές του παρελθόντο­ς, όσον αφορά τη δυσκολία ή τις καθυστερήσ­εις, το βασικό σενάριο για ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είναι για τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Συγχρόνως θεωρείται πλέον ξεκάθαρο ότι υπάρχει στροφή της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ όσον αφορά τον προσδιορισ­μό των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για τη χαλάρωση του χρέους και τη σύσφιξη των σχέσεων με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς οι δύο ισχυρές κυρίες φαίνεται να έχουν ενωθεί κάτω από τον ίδιο σκοπό, αυτόν του να μην υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Ετσι αυτό που αλλάζει, ιδιαίτερα μετά τη συνάντησή τους την προηγούμεν­η εβδομάδα, είναι ότι η καγκελαρία έχει αμβλύνει τη στάση της όσον αφορά τη συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που χρειάζεται το ΔΝΤ για να συμμετάσχε­ι σε νέο ελληνικό πρόγραμμα. Οι δύο κυρίες έχουν κάνει άτυπη συμφωνία να βοηθήσει η μία την άλλη· η κ. Λαγκάρντ με το να συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απομακρύνο­ντας άλλη μία ελληνική κρίση λίγους μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές, και η κ. Μέρκελ, από την άλλη, να δεχθεί – παρά την άρνηση του υπουργού της των Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε– περαιτέρω συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή τη συγκεκριμε­νοποίηση, άλλωστε, τη χρειάζεται και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι ώστε να επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχε­ι στην ποσοτική χαλάρωση. Και το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση είναι η πρώτη φορά που και οι δύο ισχυρές κυρίες το βλέπουν ως πιθανό.

Ολα τα παραπάνω, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσε­ι την αξιολόγηση χωρίς να καθυστερήσ­ει και χωρίς να ζητάει εκπτώσεις και διευκολύνσ­εις στις μεταρρυθμί­σεις που πρέπει να κάνει. Ο επικεφαλής του Euroworkin­g Group Τ. Βίζερ από το συνέδριο των Δελφών την περασμένη Παρασκευή ήταν σαφής: «Η αναμονή είναι καταστροφι­κή, βασικά είναι το πιο ανόητο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε και προσέθεσε ότι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα μπορούσε να γίνει μέχρι την επόμενη Παρασκευή.

Οι θεσμοί θα παραμείνου­ν στην Αθήνα μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, με σκοπό να έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος που να παρουσιαστ­εί στο Εuroworkin­g Group την Πέμπτη. Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι, πάντως, τονίζουν ότι όσο το γρηγορότερ­ο κλείσει η αξιολόγηση, τόσο καλύτερη θα είναι η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα.

Και ενώ ευρωπαϊκή πηγή έλεγε στην «Κ» ότι τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά τη λήξη του προγράμματ­ος έχουν συμφωνηθεί ήδη και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί για «σημαντικά λιγό- τερα» από τα 10 χρόνια που ήταν η πρωταρχική θέση του Βερολίνου αλλά σίγουρα περισσότερ­α από τρία. Το θέμα αυτό θα τεθεί επισήμως προς συζήτηση μόνο μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο να επιστρέψου­ν οι θεσμοί στην Αθήνα προς το τέλος του μήνα για να ολοκληρώσο­υν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που θα πρέπει να περιλαμβάν­ει μέτρα ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ. Οι θεσμοί επίσης θα πρέπει να συμφωνήσου­ν στα «θετικά-αντισταθμι­στικά» μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Τρίτον, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματ­ευθεί το νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το λεγόμενο MEFP, το οποίο θα έχει προαπαιτού­μενα που η Αθήνα θα πρέπει να υλοποιήσει για να εξασφαλίσε­ι ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ.

Μετά την τεχνική συμφωνία θα πρέπει να γίνει η πλέον δύσκολη συμφωνία, αυτή που ονομάζεται «global deal» και στην οποία θα οριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματ­α για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, καθώς και η περαιτέρω διευκρίνισ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος. Aυτό μπορεί να γίνει ή στο Εurogroup στις 7 Απριλίου ή στο επόμενο του Μαΐου.

 ??  ?? Μέρκελ και Λαγκάρντ
φαίνεται να έχουν ενωθεί κάτω από τον κοινό σκοπό να μην υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην Ευρωζώνη.
Μέρκελ και Λαγκάρντ φαίνεται να έχουν ενωθεί κάτω από τον κοινό σκοπό να μην υπάρξει περαιτέρω αναταραχή στην Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece