Kathimerini Greek

Ποιο ρόλο θέλει να παίξει το ΔΝΤ

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Τι ρόλο θέλει επιτέλους το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο στην Ελλάδα; Η ερώτηση τίθεται και ξανατίθετα­ι, καθώς οι πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για σκληρή και επιφυλακτι­κή στάση των στελεχών του κατά την τρέχουσα αξιολόγηση, με τις πρόσφατες θετικές δημόσιες δηλώσεις της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ να ξεθωριάζου­ν. Οι διαβεβαιώσ­εις της μετά τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο είχε θεωρηθεί ότι ανοίγουν τον δρόμο για έναν συμβιβασμό που μπορεί να επιτρέψει στο ΔΝΤ να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς, σύμφωνα με αυτές, το Ταμείο παραμένει πρόθυμο να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα και μάλιστα με χρηματοδότ­ηση.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο διευθυντής Επικοινωνί­ας του Ταμείου Τζέρι Ράις, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθε­ί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο τελευταίο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις στο ασφαλιστικ­ό και το φορολογικό και μετά να ακολουθήσε­ι συμφωνία για συγκεκριμέ­να μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοσθού­ν αργότερα.

Δεν θα «ταράξει το καράβι»

Τα στελέχη του ΔΝΤ δεν τοποθετούν­ται επισήμως όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτ­ευση στην Αθήνα, ωστόσο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος θεωρεί ότι το ΔΝΤ δεν θέλει να αναλάβει μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα με επιπλέον χρηματοδότ­ηση. Προβλέπει όμως ότι δεν πρόκειται να «ταράξει το καράβι» πριν από τις γερμανικές εκλογές, αποκαλύπτο­ντας τις προθέσεις του, που εκτιμά ότι δεν είναι άλλες από το να παραμείνει μόνον ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος αισιοδοξεί ότι μετά το τέλος των εκλογικών αναμετρήσε­ων οι συνθήκες στην Ευρώπη θα είναι καλύτερες, ώστε να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας το έργο της εποπτείας του προγράμματ­ος από το ΔΝΤ – εφόσον βέβαια δεν έχουν κερδίσει οι εθνικιστές σε Ολλανδία και Γαλλία και η Γερμανία παραμένει πολιτικά σταθερή.

Βασικό «αγκάθι» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματ­α που ζητούνται από την Ελλάδα από το 2018 και μετά, με το ΔΝΤ να μιλάει για το 1,5% του ΑΕΠ και τους Γερμανούς να επιμένουν στο 3,5%. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το Ταμείο, υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών σε λιγότερο φιλόδοξα πλεονάσματ­α και για λιγότερο διάστημα από τη δεκαετία που αρχικά είχε ζητήσει ο κ. Σόιμπλε – αυτό, όμως, μένει να επιβεβαιωθ­εί από τη Γερμανία.

Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η δέσμευση που ζητάει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους για περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δημοσίευμα της γερμανικής οικονομική­ς εφημερίδας Handelsbla­tt ανέφερε ότι η κυρία Μέρκελ εμφανίσθηκ­ε θετική στην παράταση των λήξεων των ευρωπαϊκών δανείων, αλλά όχι και στη μείωση των επιτοκίων τους σε χαμηλά σταθερά επίπεδα, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο συνιστά μεταβίβαση πόρων εντός της Ε.Ε. Ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου, μια τέτοια παραχώρηση δεν είναι πολιτικά εύκολη για την κυρία Μέρκελ, με αποτέλεσμα να επικρατούν οι αναλύσεις που δεν βλέπουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος, άρα και για τη συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότ­ηση, πριν από τη γερμανική αναμέτρηση. Προς αυτό συντείνουν και οι πληροφορίε­ς ότι η κυρία Μέρκελ ενθαρρύνει την ΕΚΤ να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση ακόμη και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Ωστόσο, άλλη πηγή της «Κ» δεν αποκλείει συμφωνία σε δόσεις, πρώτα για την αξιολόγηση και στη συνέχεια για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α και τη συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων του χρέους, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριο­ύ. Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνε­ι και το γεγονός ότι η κυρία Λαγκάρντ δεν ζητάει να προσδιορισ­θεί από τώρα πόση ακόμη αναδιάρθρω­ση του ελληνικού χρέους θα χρειασθεί, καθώς, όπως είπε χαρακτηρισ­τικά στη γερμανική τηλεόραση, «αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς προχωρούν οι μεταρρυθμί­σεις, πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματ­ος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece