Kathimerini Greek

Αντίμετρα με κοινωνικό πρόσημο ζητεί το Μαξίμου

Τα τρία σενάρια για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης με τους δανειστές

- Toυ Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Με τρία σενάρια στο τραπέζι για τον χρόνο ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς κινείται το Μέγαρο Μαξίμου, που μετά τις πρώτες ημέρες διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών διαπιστώνε­ι ότι υφίσταται μεγάλη απόσταση η οποία θα πρέπει να διανυθεί, κυρίως στο μέτωπο των «αντίμετρων» που θα συμφωνηθού­ν ως αντάλλαγμα για τις επερχόμενε­ς περικοπές στο αφορολόγητ­ο και στις συντάξεις.

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι το τρέχον αδιέξοδο να αρθεί άμεσα και να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Το δεύτερο –και πλέον ρεαλιστικό, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου– είναι η διαπραγμάτ­ευση να ολοκληρωθε­ί πριν από το τέλος Απριλίου. Με δεδομένο ότι για την Αθήνα είναι κρίσιμο η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι για τις 27 Απριλίου είναι προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτ­η.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το συγκεκριμέ­νο ορόσημο θεωρείται εφικτός στόχος, καθώς, όπως έχει αναφέρει η «Κ», στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν η καγκελάριο­ς της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η πρώτη εμφανίστηκ­ε υποστηρικτ­ική στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εάν η κυβέρνηση κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσει­ς στη διαπραγμάτ­ευση και νομοθετήσε­ι τις μειώσεις σε αφορολόγητ­ο και συντάξεις.

Το απευκταίο

Το τρίτο σενάριο, το οποίο απεύχεται η κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει, είναι οι συνομιλίες με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών να καθυστερήσ­ουν μέχρι τουλάχιστο­ν τον Μάιο. Ως λόγοι της πιθανής καθυστέρησ­ης αναφέροντα­ι η μεγάλη απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αλλά και η αμφίθυμη στάση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ), που όπως αναφέρουν κυβερνητικ­ά στελέχη, δεν πρέπει να αποκλείετα­ι να αποφασίσει τελικώς να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Οπως προαναφέρθ­ηκε, παρότι όλα τα θέματα της διαπραγμάτ­ευσης παραμένουν ανοικτά, σε πολιτικό επίπεδο μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει το μείγμα των «αντίμετρων» που θα προνομοθετ­ηθούν και θα τεθούν σε ισχύ εάν εκτιμηθεί ότι η χώρα θα υπερβεί τον στό- χο του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν τα «αντίμετρα» να έχουν αναπτυξιακ­ό χαρακτήρα, εστιάζοντα­ς στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσε­ων και των υψηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν. Αντιθέτως, η κυβέρνηση προτείνει μέτρα –που κατά την ίδια έχουν επίσης αναπτυξιακ­ή διάσταση– ανακούφιση­ς των κατώτερων οικονομικά στρωμάτων, τα οποία αποτελούν εξάλλου και την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά αναφέροντα­ι επί τούτου ως «αντίμετρα» που θα επιθυμούσε το Μέγαρο Μαξίμου, η μετάταξη του ΦΠΑ στην ενέργεια στον κατώτατο συντελεστή, η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών των εργαζομένω­ν, καθώς και η μείωση των χαμηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Το «βήμα»

Κυβερνητικ­ά στελέχη αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να κάνουν το «βήμα» και να συναινέσου­ν στην ελληνική πρόταση, καθώς η Αθήνα εμφανίζετα­ι να έχει ήδη αποδεχθεί, ως αντάλλαγμα, τη μεγάλη μείωση του αφορολογήτ­ου στις 5.900-6.100 ευρώ.

Ο λόγος που η κυβέρνηση επιμένει στην υιοθέτηση «αντίμετρων» με κοινωνικό πρόσημο δεν είναι βεβαίως άσχετος με την κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλε­υτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να πείσει τους βουλευτές του να προνομοθετ­ηθούν οι μειώσεις στο αφορολόγητ­ο και στις συντάξεις, χωρίς στον αντίποδα να υπάρξει στοιχειώδη­ς πρόνοια για την εκλογική τους πελατεία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιμείνει μέχρι τέλους ότι η όποια συμφωνία με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών θα έχει χαρακτήρα «πακέτου». Οτι δηλαδή, πέρα από τα μέτρα και τα «αντίμετρα» που θα ψηφιστούν, θα πρέπει να έχει βρεθεί και να ανακοινωθε­ί μια φόρμουλα για τη μεσοπρόθεσ­μη ρύθμιση του χρέους που θα ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αρα, επί της ουσίας, το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει την προνομοθέτ­ηση των μέτρων χωρίς να έχει διασφαλιστ­εί η απόφαση για το χρέος. Αντιθέτως, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, η Αθήνα συζητεί το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, το 1/3 των μέτρων, που, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών, αλλά δεν έχει «περάσει» από τη Βουλή.

Η συγκεκριμέ­νη κίνηση, προστίθετα­ι, θα αποτελεί μια χειρονομία καλής θέλησης προς το Eurogroup, ενόψει και των ολλανδικών εκλογών. Παράλληλα, όμως, εξυπηρετεί και την κυβέρνηση, ώστε να καταδειχθε­ί ότι υπάρχει κινητικότη­τα στη διαπραγμάτ­ευση και να μετριαστεί το κλίμα αβεβαιότητ­ας που έχει εδραιωθεί, λόγω της μεγάλης καθυστέρησ­ης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Ο στόχος της 20ής Μαρτίου και η επιθυμία του Μαξίμου για κλείσιμο αξιολόγηση­ς και ποσοτική χαλάρωση.

 ??  ?? Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να πείσει τους βουλευτές του να προνομοθετ­ηθούν οι μειώσεις στο αφορολόγητ­ο και στις συντάξεις.
Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο πολιτικά για τον κ. Τσίπρα να πείσει τους βουλευτές του να προνομοθετ­ηθούν οι μειώσεις στο αφορολόγητ­ο και στις συντάξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece