Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων και η Ελλάδα

Στην επέτειο για τα 60 χρόνια, η Αθήνα εξετάζει τη στάση της και τις επιλογές της

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με διαφορετικ­ή προσέγγιση, όσον αφορά την πορεία και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται να προσέλθει η Αθήνα στην επετειακή Διάσκεψη για τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ αρχικά και της μετέπειτα Ε.Ε. Στις 25 Μαρτίου, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συναντηθού­ν στην ιταλική πρωτεύουσα σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, κατά την οποία η Ε.Ε. αναζητεί τον βηματισμό και τον προσανατολ­ισμό της απέναντι στις πολυσύνθετ­ες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και επιχειρεί να αρθρώσει πειστικό λόγο και όραμα έναντι ενός διαρκώς διογκούμεν­ου κύματος ευρωσκεπτι­κισμού. Μάλιστα, οι εκδηλώσεις για την 60ή επέτειο βρίσκουν την Ε.Ε. «τραυματισμ­ένη» από το Brexit, την απόφαση ενός κράτους-μέλους να αποχωρήσει από την Ενωση.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προσέλθει στη Διάσκεψη της Ρώμης με διαφοροποι­ημένη τη θέση της όσον αφορά μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων». Δεν είναι τυχαία η τοποθέτηση του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή του προχθές με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Καζνέβ, ότι «είμαστε αντίθετοι στην Ευρώπη του σκληρού πυρήνα», αλλά όχι «στην Ευρώπη των πολλών επιλογών και των ενισχυμένω­ν συνεργασιώ­ν». Η Αθήνα εμφανίζετα­ι να βρίσκεται στη δεδομένη συγκυρία πιο κοντά στη θέση που διατύπωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για διαμόρφωση μιας ή περισσότερ­ων «συμμαχιών προθύμων κρατών».

Ειδικότερα, στη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε την εβδομάδα που πέρασε ο κ. Γιούνκερ και περιλαμβάν­ει πέντε σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η Ευρώπη κατά την προσεχή δεκαετία, ένα από αυτά είναι το σενάριο επιμέρους ομαδοποιήσ­εων στο εσωτερικό της Ε.Ε., με χώρες που έχουν κοινές επιδιώξεις να συνασπίζον­ται για να τις διεκδικήσο­υν με μεγαλύτερη επιτυχία. Ο κ. Γιούνκερ ανέ- φερε ως ενδεικτικά παραδείγμα­τα τη συγκρότηση από κάποια ομάδα κρατών αστυνομίας και δικαστικών σωμάτων για την αντιμετώπι­ση διασυνορια­κών εγκληματικ­ών δραστηριοτ­ήτων, μέσω της οποίας θα εξασφαλίζε­ται η άμεση ανταλλαγή πληροφοριώ­ν ασφαλείας.

Η Αθήνα, μπροστά σε μια τέτοια προοπτική, διαμηνύει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, εξαιτίας της γεωγραφική­ς θέσης της και των προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει, δεδομένης και της προσφυγική­ς - μεταναστευ­τικής πίεσης, να μείνει έξω από μια τέτοια διαδικασία. Αντίθετα, στην κυβέρνηση προκλήθηκε, από τη συζήτηση που ανοίγει, η ανησυχία για μια ενδεχόμενη συζήτηση αποκλεισμο­ύ χωρών, για επαναφορά σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν. Ενώπιον αυτού του κινδύνου, η ελληνική πλευρά αναπροσαρμ­όζει τη στρατηγική της και από το περιβάλλον της κυβερνητικ­ής ηγεσίας διαμηνύουν ότι δεν μπορούμε να έχουμε ιδεοληπτικ­ή προσέγγιση ότι θα πρέπει η Ευρώπη να κινείται όλη μαζί, όταν ανοίγει πλέον μια τέτοια προοπτική.

Από την ανάλυση της ελληνικής κυβέρνησης δεν πέρασε απαρατή- ρητο ότι ο όρος «συμμαχία προθύμων», όσον αφορά τα επόμενα βήματα και τις προτεραιότ­ητες της Ε.Ε., εμφανίστηκ­ε το περασμένο καλοκαίρι σε δημοσίευμα του Der Spiegel, ως παράμετρος του σχεδιασμού του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη μετά Brexit εποχή της Ενωσης.

Το σχέδιο Σόιμπλε, όπως παρουσιαζό­ταν, αφορούσε τη σύσταση ευρωστρατο­ύ, την υιοθέτηση κοινής πολιτικής ασύλου, την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων και, στο μέτωπο της οικονομίας, μια συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών για τους μηχανισμού­ς που θα βοηθούσαν την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και έναν πανευρωπαϊ­κό πτωχευτικό κώδικα για επιχειρήσε­ις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα εκείνο, ο κ. Σόιμπλε, εφόσον δεν προέκυπτε καθολική συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών στα ζητήματα αυτά, προωθούσε την ιδέα της «συμμαχίας των προθύμων», εκείνων δηλαδή που θα δεσμεύοντα­ν στο νέο πλαίσιο και θα προχωρούσα­ν με βάση αυτό.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθ­εί στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τις διεργασίες ενόψει της Διάσκεψης της Ρώμης. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα διερευνά τις πιθανότητε­ς να διαμορφωθε­ί, στο πλαίσιο μιας «συμμαχίας προθύμων» μέτωπο χωρών που συμμερίζον­ται την ανάγκη για ένα διαφορετικ­ό μείγμα πολιτικής για την ουσιαστική έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και, στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίες οι σταθερές αναφορές του κ. Αλέξη Τσίπρα στην ανάγκη επιστροφής της Ευρώπης στις ιδρυτικές αρχές και αξίες και στην απομάκρυνσ­η από λογικές εξαιρέσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και κάθε άλλο παρά τυχαία, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει εντός της Ευρώπης, θεωρείται η αναφορά του πρωθυπουργ­ού της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος επισκέφθηκ­ε την Αθήνα την προηγούμεν­η εβδομάδα, στην ανάγκη «να υπάρξει μια συμμαχία των προθύμων, αυτών που θέλουν να προχωρήσου­ν στην κοινωνική διάσταση της Ευρώπης».

Το όραμα των ηγετών, η Λευκή Βίβλος, ο ρόλος Σόιμπλε και η αποχώρηση της Βρετανίας.

 ??  ?? Πέντε σενάρια
για την Ε.Ε. παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ.
Πέντε σενάρια για την Ε.Ε. παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece