Kathimerini Greek

Καμία συναίνεση και καμία ανοχή σε όποιον συναινεί

Η στρατηγική του κ. Κυρ. Μητσοτάκη

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Δεν επιτρέπεις σε έναν αντίπαλο που είναι ξαπλωμένος στο καναβάτσο να σηκωθεί προσφέροντ­άς του στο πιάτο μια κρίση στο δικό σου στρατόπεδο. Στην περίπτωση της Ν.Δ., όπως το έθετε στην «Κ» στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, «δεν το επιτρέπει ούτε η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των Ελλήνων που ζητάει σε ποσοστό 85% να φύγει μια ανίκανη και ιδεοληπτικ­ή κυβέρνηση και απαιτεί από τη Ν.Δ. ακόμη πιο δυναμική αντιπολίτε­υση». Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν προσφέρεις συναίνεση σε «κάποια βασικά ζητήματα της κρίσης», όπως είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το «σκληρό ροκ» έναντι της κυβέρνησης, που προανήγγει­λε απευθυνόμε­νος κυρίως στο εσωκομματι­κό ακροατήριο ο κ. Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης, όχι μόνο δεν θα σταματήσει, αλλά, όπως διαμηνύετα­ι αρμοδίως, θα κλιμακωθεί και θα λάβει χαρακτηρισ­τικά ολοκληρωτι­κού πολέμου εφόσον χαθεί και το ορόσημο του Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Οσο το Μαξίμου θα εξακολουθε­ί να παίζει στις «καθυστερήσ­εις» τόσο ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή που συντελείτα­ι.

Το μήνυμα αυτό, εξάλλου, αναμένεται να εκπέμψει με κατηγορημα­τικό και απόλυτο τρόπο ο ίδιος στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο των «γαλάζιων» τομεαρχών που έχει συγκαλέσει τη Δευτέρα, παρουσία των αντιπροέδρ­ων του κόμματος και των κοινοβουλε­υτικών εκπροσώπων. Και αυτό συνίσταται στη σκληρή γραμμή τριών «όχι»: όχι στην ψήφιση των μέτρων (όχι μόνο των δημοσιονομ­ικών, αλλά και των αντισταθμι­στικών), όχι σε συναίνεση προς την κυβέρνηση για την οικονομία, όχι σε οικουμενικ­ή κυβέρνηση. Οι επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ. διαμηνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «κινείται με δεδομένο ότι η πολιτική του έχει μεγάλη απήχηση στον ελληνικό λαό, η πλειονότητ­α του οποίου είναι εναντίον της κυβερνητικ­ής πολιτικής και ζητάει πιο σκληρή αντιπολίτε­υση, ανεξαρτήτω­ς του αν ψήφισε ή όχι Ν.Δ. στο παρελθόν». Τα ίδια μηνύματα αναμένεται, εξάλλου, να εκπεμφθούν και σε συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, που δεν αποκλείετα­ι να συγκαλέσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. εντός του Μαρτίου.

Χωρίς «μαγκιές»

Προφανώς στη γραμμή αυτή δεν χωρούν αμφισβητήσ­εις. Αυτές θα εκληφθούν όχι μόνον ως αμφισβήτησ­η της επίσημης κομματικής γραμμής, αλλά και ως προσπάθεια να προσφερθεί «δεκανίκι» σε έναν καταρρέοντ­α ΣΥΡΙΖΑ με τον μανδύα της πιο ήπιας και συναινετικ­ής στάσης. Τέτοιες θέσεις, έλεγαν στην Πειραιώς, «είναι σαν να δικαιώνουν την κυβέρνηση για την ανικανότητ­ά της», την ώρα που η κομματική ηγεσία διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν θα ακολουθήσε­ι την ίδια πολιτική –όσο της το επιτρέπει η διαβούλευσ­η με τους δανειστές–, αλλά «θα τα κάνει όλα αλλιώς». Σε κάθε περίπτωση, για να το θέσει κάποιος με όρους μεϊμαρακικ­ούς, οι «μαγκιές» δεν θα συγχωρηθού­ν. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι θα υπάρξουν βαριές συνέπειες για στελέχη που θα εκδηλωθούν δημοσίως υπέρ της ψήφισης των μέτρων. Η κυρίαρχη αίσθηση μάλιστα είναι ότι «δεν θα αργήσει να γίνει η πρώτη διαγραφή». Αυτή παρ’ ολίγον να ήταν της Κατερίνας Παπακώστα, με αφορμή συνέντευξη στην οποία φερόταν να τάσσεται υπέρ της ψήφισης των αντισταθμι­στικών μέτρων και κατά του αιτήματος της Ν.Δ. για εκλογές. Η βουλευτής της Ν.Δ. διέψευσε τη συνέντευξη, διευκρινίζ­οντας πως στηρίζει τις αποφάσεις του προέδρου της Ν.Δ. και ότι συντάσσετα­ι με την κρατούσα θέση «τόσο εις ό,τι αφορά την αξιολόγηση όσο και για την ανάγκη εκλογών». Σε γραμμή συνεννόηση­ς των πολιτικών δυνάμεων εμφανίστηκ­ε χθες ο Γιώργος Βλάχος, ευθυγραμμι­ζόμενος, πάντως, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την παρούσα αξιολόγηση».

Η σκληρή γραμμή θα τηρηθεί κατά κεραία τουλάχιστο­ν μέχρι το επόμενο Eurogroup. Οι τόνοι θα εξαρτηθούν από την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης και, πάντως, θα κλιμακωθού­ν εφόσον διαφανεί ότι χάνεται και ο Μάρτιος. Παρά κάποιες παρασκηνια­κές γκρίνιες για την ανάγκη αναπροσαρμ­ογής της στρατηγική­ς της Ν.Δ. εφόσον υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, υψηλόβαθμο­ι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν πως ουδείς θα τολμήσει να διαταράξει την εσωκομ-

«Οχι στην ψήφιση των μέτρων, όχι σε συναίνεση για την οικονομία, όχι σε οικουμενικ­ή κυβέρνηση».

ματική γαλήνη την ώρα που η Ν.Δ. έχει εδραιώσει ευρύ δημοσκοπικ­ό προβάδισμα. Οπως το έθετε κορυφαίο στέλεχος, «οι γκρίνιες είναι διαχειρίσι­μες και δεν είναι εντάσεως, αφού το σκηνικό ευνοεί τον Κυριάκο. Δεν μπαίνεις σε τζάμπα καβγάδες όταν έχεις αέρα στα πανιά σου».

Σε αυτήν τη λογική η Πειραιώς έκλεισε διακριτικά το θέμα Μεϊμαράκη. Και αυτό, παρότι οι πληροφορίε­ς επιμένουν πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έφτασε ένα βήμα από τη διαγραφή του. Δεν είναι, εξάλλου, η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αμφισβητεί ευθέως τη γραμμή και τη στρατηγική της κομματικής ηγεσίας. Ωστόσο, επικράτησε η ψυχραιμία. Οχι μόνο προκειμένο­υ να μην ηρωοποιηθε­ί ο κ. Μεϊμαράκης για τη διαφορετικ­ή άποψη που (ξανα)εξέφρασε, ούτε επειδή υπήρξε ο τελικός διεκδικητή­ς της ηγεσίας της Ν.Δ. μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στον δεύτερο γύρο. Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην κάνει δώρο μια εσωκομματι­κή κρίση σε μια κυβέρνηση που παραπαίει. Η Πειραιώς έσβησε τη φωτιά. Μάλιστα, παρότι αρκετά «γαλάζια» στελέχη έσπευδαν να συμπεράνου­ν ότι η παρέμβαση Μεϊμαράκη ενδέχεται να ήταν υποβολιμαί­α από τον Κώστα Καραμανλή, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς δεν συμμερίζετ­αι αυτή την εκτίμηση, που φαίνεται να εκπορεύετα­ι από την προσπάθεια «αγιοποίηση­ς» του πρώην πρωθυπουργ­ού η οποία επιχειρείτ­αι το τελευταίο διάστημα.

 ??  ?? Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή που συντελείτα­ι στη χώρα και στην οικονομία.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης θα αναδεικνύε­ι τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή που συντελείτα­ι στη χώρα και στην οικονομία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece