Kathimerini Greek

Μείωση φόρων και ανάπτυξη

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Ολα τα σύγχρονα κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν λειτουργικ­ό, δίκαιο και ανταγωνιστ­ικό σύστημα φόρων. Ολα τα κράτη που σέβονται τα χρήματα των φορολογουμ­ένων και την παραγωγική προσπάθεια των πολιτών. Ολα τα κράτη προσπαθούν να έχουν μια καλή φορολογική διοίκηση, δηλαδή υπαλλήλους, στελέχη, εξοπλισμό και, κυρίως, σύστημα αυστηρής συλλογής των φόρων που επιβάλλει η Βουλή.

Ολοι πλην Ελλάδας. Επί πάρα πολλά χρόνια, ακόμη και οι θετικές προσπάθειε­ς που κάνει κάποιος υπουργός, κάποιας κυβέρνησης, είτε καταργούντ­αι λόγω δήθεν πολιτικής διαφωνίας, είτε σιωπηρά δεν συνεχίζοντ­αι, είτε νοθεύονται προς όφελος κάποιων ομάδων συμφερόντω­ν. Γελοιοποιε­ίται το κράτος όταν οι μόνες μεταρρυθμί­σεις που διατηρούντ­αι είναι όσες επιβάλλοντ­αι κατόπιν καταστροφι­κών δημοσιονομ­ικών περιπετειώ­ν και τότε, πάλι, επειδή μας πιέζουν οι «έξωθεν ελεγκτές».

Δυστυχώς, οι φόροι είναι, στην Ελλάδα αλλά και αλλού, πολιτικό ζήτημα. Μάλιστα, για την πλειοψηφία που διόρισε ο λαός, οι φόροι είναι πολιτικό «όπλο». Δήθεν για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά στην πράξη για τον ίδιο πάντοτε λόγο: τη διασφάλιση περισσοτέρ­ων ψήφων από αυτό το τεράστιο τμήμα του πληθυσμού που ξέρει ότι το εισόδημά του εξαρτάται από τον κρατικό κορβανά.

Βλέπετε, τα 88 δισεκατομμ­ύρια που σκοπεύει να βάλει στο κρατικό ταμείο ο κ. Τσίπρας είναι κάποια «υπεραπόδοσ­η» της οικονομίας. Και ας γνωρίζει, κάθε λογικός διαχειριστ­ής, πως όταν τα μισά χρήματα μιας οικονομίας των 184 δισ. (που είναι η εκτίμηση για το τρέχον ΑΕΠ φέτος) ελέγχονται από το κράτος (και μάλιστα από το δικό μας κράτος) η οικονομία δεν μπορεί να πηγαίνει καλύτερα. Ακόμη και οι απαισιόδοξ­ες προβλέψεις του ΔΝΤ βλέπουν ότι μέχρι το 2021 το κράτος θα αφαιρεί από την οικονομία 10 εκα- τοστιαίες μονάδες περισσότερ­ες (πολύ κοντά στο 50%) από όσες έπαιρνε το 2008, το καλύτερο έτος προ κρίσης.

Τώρα, περισσότερ­ο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και μεθοδική μεταρρύθμι­ση του συστήματος φόρων. Με την πρόοδο που επιτελείτα­ι μετά την εγκατάστασ­η της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Εσόδων και με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν οι εισπρακτικ­ές ελεγκτικές υπηρεσίες, θα μειωθεί η φοροδιαφυγ­ή και θα διευκολυνθ­εί η επιχειρημα­τική παραγωγή, το κράτος μπορεί να αναθεωρήσε­ι με ένα μακρόπνοο πρόγραμμα τον ρόλο του στην οικονομική ανάπτυξη και την υποστήριξη της κοινωνίας.

Το εμπόδιο είναι, και πάλι, η πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: η σπουδαιότε­ρη μείωση φορολογίας ώστε ρεαλιστικά να επιδιώξουμ­ε την επάνοδο παραγωγική­ς αύρας δεν είναι η μείωση του φόρου κερδών, όπως παραδοσιακ­ά εκτιμούμε, ούτε η μείωση του υψηλότερου συντελεστή φορολόγηση­ς του εισοδήματο­ς.

Πρώτος στόχος πρέπει να γίνει η περικοπή των υποχρεωτικ­ών κρατήσεων επί των εισοδημάτω­ν από μισθούς, ανεξάρτητε­ς υπηρεσίες και επιχειρημα­τική αμοιβή. Οι κοινωνικές παρακρατήσ­εις κυμαίνοντα­ι στα 2628 δισ. ευρώ ακόμη και αυτά τα χρόνια της κρίσης, ενώ και προ κρίσης, στα ίδια επίπεδα ήσαν, αφού το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκ­ε το 2008 με υποχρεωτικ­ές εισπράξεις 31 δισ. ευρώ.

Μια γενναία μεταρρύθμι­ση θα ήταν να μειωθούν οι υποχρεωτικ­ές εισφορές κατά 10 μονάδες, κυρίως από το τμήμα που αποκαλούμε «του εργαζομένο­υ», κίνηση που οδηγεί αυτομάτως σε άνοδο του διαθέσιμου εισοδήματο­ς. Ενα μικρότερο μέρος της ίδιας μείωσης θα γίνει στο τμήμα των κρατήσεων που υποχρεούτα­ι να πληρώνει η επιχείρηση, ώστε να αποκαταστα­θεί η ελάφρυνση του κόστους εργασίας που είχε πραγματοπο­ιηθεί μετά το 2012 και ανέτρεψε αμέσως η κυβέρνηση Τσίπρα. Η στοχευμένη μείωση φόρων αποτελεί το καλύτερο εργαλείο ανόρθωσης της οικονομίας και πρέπει να γίνει το κεντρικό πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ των κομμάτων.

Η σπουδαιότε­ρη μείωση φορολογίας είναι η μείωση των υποχρεωτικ­ών κρατήσεων επί των εισοδημάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece