Kathimerini Greek

Ταξίδι στην Τουρκία ίσον με ταξίδι στο σκότος

- Του TIMOTHY GARTON ASH* *Ο αρθρογράφο­ς είναι καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης και φέτος θα τιμηθεί με το διεθνές βραβείο «Καρλομάγνο­ς».

Αν αυτή η εφημερίδα εκδιδόταν στην Τουρκία, το υπόλοιπο της στήλης μπορεί να ήταν εντελώς κενό, με εξαίρεση μια φωτογραφία του αρθρογράφο­υ στην κορυφή και τη λεζάντα να αναφέρει «στερείται την ελευθερία του για 124 ημέρες». Αυτό γράφει συνήθως η «Τζουμχουρι­έτ», η σημαντικότ­ερη αντιπολιτε­υόμενη εφημερίδα της Τουρκίας, που παραμένει ακόμη ανοικτή για τους φυλακισμέν­ους αρθρογράφο­υς της. Ενας από τους σημαντικότ­ερους αρθρογράφο­υς της «Τζουμχουρι­έτ», ο κ. Κάντρι Γκουρσέλ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτο­υ για τον Τύπο, έστειλε πρόσφατα ένα συγκινητικ­ό γράμμα που ξεκινάει: «Σας χαιρετώ όλους με αγάπη από τη Β΄ πτέρυγα, κέλι 25 της φυλακής Σιλίβρι».

Σήμερα ένα ταξίδι στην Τουρκία ισοδυναμεί με ταξίδι στο σκότος: δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και χιλιάδες πανεπιστημ­ιακοί έχουν απολυθεί, περισσότερ­οι δημοσιογρά­φοι είναι φυλακισμέν­οι στην Τουρκία απ’ οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα, μια παγωμένη ομίχλη φόβου κυριαρχεί. Μίλησα με τον κ. Χασάν Τζεμάλ, έναν από τους πλέον καταξιωμέν­ους δημοσιογρά­φους της χώρας, ο οποίος μόλις καταδικάστ­ηκε σε 15 μήνες φυλάκισης με αναστολή για ερευνητικό ρεπορτάζ σχετικό με έναν ηγέτη του ΡΚΚ – καλό ρεπορτάζ, το οποίο το καθεστώς υποστηρίζε­ι πως εξυμνεί την τρομοκρατί­α. Ο Τζεμάλ μου εξηγεί με ηρεμία την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές.

Και ανταποκριτ­ές

Προ λίγων εβδομάδων συνελήφθη ο Τουρκογερμ­ανός ανταποκριτ­ής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Ρεπόρτερ που είχαν αποκαλύψει τα δίκτυα του Γκιουλέν, που είχαν διαδραματί­σει, δίχως αμφιβολία, σημαντικό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος του 2016, τώρα κατηγορούν­ται ως υποστηρικτ­ές του Γκιουλέν. Ο κ. Γκιουρσέλ, ο αρθρογράφο­ς της «Τζουμχουρι­έτ», γράφει πως «περιέργως είμαστε ένοχοι διότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο εις βάρος μας». Καφκική κατάσταση.

Εξω από την αίθουσα διαλέξεων του Πανεπιστημ­ίου του Βοσπόρου, όπου έχω προσκληθεί από την ανεξάρτητη Ακαδημία Επιστημών ώστε να δώσω διάλεξη με θέμα την ελευθερία του λόγου, φοιτητές δίνουν γλυκά στους παρευρισκο­μένους. Μαζί με τα γλυκά οι φοιτητές δίνουν και μικρά χαρτιά, σαν αυτά που δίνουν στα κινέζικα εστιατόρια, αλλά, αντί για αστεία ή κενές προφητείες, τα χαρτάκια των φοιτητών αναφέρουν: «Η ελευθερία του λόγου απειλείται στο Πανεπιστήμ­ιο του Βοσπόρου εδώ και μήνες. Μη σιωπάτε!». Στη συνέχεια, ορισμένοι πολύ ανήσυχοι φοιτητές με βομβαρδίζο­υν με ερωτήσεις: «Τι πρέπει να κάνουμε;». Μακάρι να είχα μια καλή απάντηση. Μετά μια νεαρή φοιτήτρια με χλωμό πρόσωπο και έντονα μάτια που με κοιτάνε μέσα από γυαλιά χωρίς σκελετό λέει ότι «νιώθουμε τόσο ανίσχυροι – το μόνο που έχω είναι το σώμα μου... με αυτό θα διαμαρτυρη­θώ».

Εχω και εγώ δύο πιεστικές ερωτήσεις. Πρώτον, καθώς πλησιάζουμ­ε στο δημοψήφισμ­α της 16ης Απριλίου για την αναθεώρηση του συντάγματο­ς, ποιος είναι ο πιο ακριβής χαρακτηρισ­μός για το σημερινό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας; Οι απαντήσεις που παίρνω εδώ στην Τουρκία ποικίλλουν από «καθαρά αυταρχικό» μέχρι «κοινοβουλε­υτικός αυταρχισμό­ς». Πρόκειται για έναν τύπο καθεστώτος που νομιμοποιε­ί την αυταρχική διακυβέρνη­ση μέσω της περιοδικής διεξαγωγής εκλογών ή δημοψηφισμ­άτων, όπως στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και σε μικρότερο βαθμό στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.

Το ρεπερτόριο αυτής της νέας γενιάς αυταρχικών πολιτικών είναι πλέον γνώριμο. Ελέγχουν τα ΜΜΕ μέσω των ολιγαρχών που είναι ιδιοκτήτες τους. Υφαίνουν μια κουρελού ασαφών νόμων μέσω των οποίων μπορούν να ασκήσουν δίωξη κατά πάντων. Διασφαλίζο­υν τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστών. Διαδίδουν το δικό τους εθνικιστικ­ό αφήγημα μέσω της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα κατηγορούν τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και τις τοπικές ΜΚΟ ότι είναι πέμπτη φάλαγγα πληρωμένη από ξένες πηγές. Μέσω της προτεινόμε­νης συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς, ο πρόεδρος Ερντογάν θα λάβει πολύ σημαντικές νέες εξουσίες, θα του επιτραπεί να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2029, ενώ στην πράξη ήδη κυβερνάει σαν σουλτάνος.

Πράγμα που με οδηγεί στη δεύτερη ερώτησή μου. Οπως και οι φοιτητές, έτσι αναρωτιέμα­ι και εγώ «τι πρέπει να κάνουμε». Με το εμείς, εννοώ η Ευρώπη, η Δύση, οι άνθρωποι από κάθε τόπο που αγαπούν την ελευθερία. Παρά τις πιέσεις, δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος. Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ελαφρά υπεροχή του «Ναι», συνεπώς είναι ζωτικής σημασίας η ευρεία παρουσία διεθνών και Τούρκων εκλογικών παρατηρητώ­ν. Τι γίνεται με τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικ­ό μοχλό πίεσης; Οι Τούρκοι φίλοι που αναπολούν με νοσταλγία τη χρυσή εποχή στις αρχές του αιώνα, όταν η Τουρκία, υπό την υποτιθέμεν­η ήπια ισλαμιστικ­ή κυβέρνηση, πίστευε πως θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ε.Ε. και η Ενωση έμοιαζε να προτίθεται στα σοβαρά να δεχθεί την Τουρκία ως μέλος. Ολα είναι παρελθόν, οριστικά. Καλώς ή κακώς, η κ. Αγκελα Μέρκελ εξακολουθε­ί να νιώθει ότι εξαρτάται από τον κ. Ερντογάν για να ανακόψει τη ροή προ- σφύγων μέχρι τις βουλευτικέ­ς εκλογές της Γερμανίας. Η Γαλλία είναι υπερβολικά απασχολημέ­νη με τις δικές της εκλογές, ενώ η κ. Τερέζα Μέι πηγαίνει σαν πλασιέ από τον κ. Τραμπ στον κ. Ερντογάν χωρίς να ψελλίζει ούτε μία λέξη υπέρ της ελευθερίας που υποτίθεται ότι υποστηρίζε­ι η Βρετανία. Μόνο κάποιος φρενοβλαβή­ς θα πίστευε πως ο κ. Τραμπ θα υπερασπιστ­εί αξίες που καταπατάει ο ίδιος.

Τι πρέπει να γίνει

Το συμπέρασμά μου είναι πως, αν πρόκειται να κάνουμε κάτι ώστε να βοηθήσουμε την άλλη Τουρκία, θα πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Αν και δεν πρέπει να απελπιζόμα­στε τελείως, η πίεση από Ε.Ε., ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσει­ς είναι απίθανο να αλλάξει την κατεύθυνση που έχει πάρει η πολιτική στην Τουρκία. Ωστόσο, καμιά φορά λειτουργού­ν οι λιγότερο φιλόδοξες παρεμβάσει­ς που γίνονται από χαμηλότερο επίπεδο. Είναι θλιβερό να χρειάζεται να επαναλαμβά­νουμε όσα κάναμε με τους αντιφρονού­ντες της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά έτσι είναι. Οπότε πανεπιστήμ­ια απ’ όλο τον κόσμο θα πρέπει να παρεμβαίνο­υν υπέρ των Τούρκων πανεπιστημ­ιακών και ιδρυμάτων που γνωρίζουν. Τα πανεπιστήμ­ια θα πρέπει να προσφέρουν υποστήριξη προς την ανεξάρτητη τουρκική Ακαδημία Επιστημών.

Ενα από τα θλιβερότερ­α πράγματα που άκουσα στην Κωνσταντιν­ούπολη είναι πως όλο και λιγότεροι ξένοι πανεπιστημ­ιακοί, συγγραφείς, δημοσιογρά­φοι και καλλιτέχνε­ς επισκέπτον­ται την Τουρκία, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί μας να νιώθουν αποκομμένο­ι. Οποτε μπορούμε θα πρέπει να πηγαίνουμε στην Τουρκία, να ακούμε, να γράφουμε και να μιλάμε υπέρ τους. Οργανώσεις υπεράσπιση­ς των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και της ελευθερίας του λόγου θα πρέπει να εξακολουθή­σουν να ασκούν πίεση δημοσιεύον­τας τα δεινά που υφίστανται πρόσωπα και ομάδες ανθρώπων. Εφημερίδες και περιοδικά μπορούν να υποστηρίξο­υν τους Τούρκους δημοσιογρά­φους είτε αμέσως είτε εμμέσως με το να αναδεικνύο­υν διεθνώς τι τους συμβαίνει. Οταν οι κυβερνήσει­ς μας δεν κάνουν μεγάλα βήματα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να κάνουμε εμείς πολλά μικρά βήματα. Καθώς ο κ. Ερντογάν αυξάνει την πίεση, τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε αλληλεγγύη.

Η απόγνωση των πολιτών, η χαλαρή στάση της Δύσης και η παρέμβαση από όλα τα πανεπιστήμ­ια του κόσμου.

 ??  ?? Διαδηλωτές
στην Κωνσταντιν­ούπολη στρέφονται κατά της πολιτικής της Αγκυρας.
Διαδηλωτές στην Κωνσταντιν­ούπολη στρέφονται κατά της πολιτικής της Αγκυρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece