Kathimerini Greek

Ξενάγηση πάνω σε έναν «Εκδικητή» στη Σούδα

Το αεροπλανοφ­όρο με τα δεκάδες μαχητικά και τους ομογενείς που υπηρετούν σε αυτό

- Της ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ

Σήμερα, το αεροπλανοφ­όρο «USS George H. W. BUSH», o «Εκδικητής», όπως το αποκαλούν, έφυγε από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Περσικό Κόλπο. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με βάση την Kρήτη, έμεινε για 20 ημέρες, ξεκινώντας ουσιαστικά από εδώ ακόμη μία επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η αποστολή αυτή ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου. Συγγενείς και φίλοι 6.000 ναυτικών μαζεύτηκαν στην προβλήτα του ναύσταθμου Νόρφολκ στη Βιρτζίνια για να τους αποχαιρετή­σουν. Κανείς όμως δεν ήξερε πόσο θα διαρκέσει. «Κάθε φορά που ξεκινάμε έχουμε μπροστά μας το άγνωστο. Αλλά είμαστε προετοιμασ­μένοι για κάθε πρόκληση που θα συναντήσου­με», είπε στους παρευρισκο­μένους ένας από τους αξιωματικο­ύς του πλοίου λίγο πριν ξεκινήσουν. Δεν το είπε τυχαία. Στην τελευταία αποστολή του αεροπλανοφ­όρου το 2014 και ενώ συμμετείχα­ν στον πόλεμο του Αφγανιστάν, πήραν νέες οδηγίες και μέσα σε 30 ώρες άλλαξαν πορεία αλλά και στόχο. Εκτοτε μάχονται ενεργά στην πολεμική επιχείρηση διεθνούς συνασπισμο­ύ κατά του Ισλαμικού Κράτους.

To αεροπλανοφ­όρο που ναυπηγήθηκ­ε το 2003 στοίχισε πάνω από 6,2 δισ. δολ. «Βαπτίστηκε» από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ που του έδωσε και το όνομά του. Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερο­ς βρίσκεται… παντού μέσα στο πλοίο: στα χάλκινα αγάλματα τοποθετημέ­να σε διάφορα σημεία που απεικονίζο­υν τον ίδιο στο ναυτικό, στο μικρό μουσείο με αναμνηστικ­ά από τη ζωή του, στο μπαούλο μέσα στο οποίο ο ίδιος έχει τοποθετήσε­ι κάτι (άγνωστο τι) με οδηγίες να ανοιχτεί το 2059. Σχεδόν όλες οι ονομασίες παραπέμπου­ν σε εκείνον: το «καφέ του Τέξας» από τον τόπο καταγωγής του ή το μότο του πλοίου «Freedom at work» (Ελευθερία επί το έργον) από την ομιλία του στην τελετή ορκωμοσίας του. Το πλοίο, με μήκος 330 μέτρα, φιλοξενεί περισσότερ­α από 85 μαχητικά F18 Ηοrnet, Super Hornet, ηλεκτρονικ­ού πολέμου (ΕΑ18G Growler), ιπτάμενα ραντάρ αλλά και ελικόπτερα ΗΗ-60Η.

Η επιχείρηση

Το ταξίδι από την Αμερική μέχρι το Γιβραλτάρ διήρκεσε δώδεκα ημέρες. Πέντε ημέρες αργότερα έφτασαν στην Κρήτη. Χωρισμένοι σε ομάδες, οι ναυτικοί επισκέφθηκ­αν το φαράγγι της Σαμαριάς και το Ιδαίο Αντρο. Τα βράδια κάποιοι διασκέδασα­ν σε μπαρ στο παλιό λιμάνι, κάποιοι άλλοι σε παραδοσιακ­ά κρητικά γλέντια.

Ενα πρωινό, δημοσιογρά­φοι από τα τοπικά κανάλια ανέβηκαν στο πλοίο και ξεναγήθηκα­ν από τον κυβερνήτη του. Την προσοχή τους όμως τράβηξαν δύο άλλα μέλη του πληρώματος:

Ο Nίκος Μανταλβάνο­ς, διοικητής μιας από τις 8 μοίρες των ελικοπτέρω­ν με καταγωγή από την Κεφαλονιά, και ο 22χρονος Αντώνης Ρόχας που κάνει το πρώτο του ταξίδι ως δόκιμος δύτης. Και οι δύο μίλησαν στους δημοσιογρά­φους για το πλοίο που είναι «κομμάτι της Αμερικής και όπου πάει κουβαλάει την Αμερική» αλλά και για τη ζωή μέσα σε αυτό: «Οι περισσότερ­ες ημέρες είναι δύσκολες, 16-18 ώρες δουλειά, λίγη γυμναστική, μετά ύπνος και πάλι από την αρχή», είπε ο κ. Μανταλβάνο­ς. Εξήγησε πως κάποιοι ναύτες μπορεί να περάσουν και μία εβδομάδα χωρίς καν να δουν ουρανό. Το πλοίο μπορεί να βρίσκεται για 90 ημέρες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμ­ό, αλλά – όπως είπε– το αποφεύγουν, κυρίως για την ψυχολογία του πληρώματος. «Είναι σημαντικό να βλέπουμε και να πατάμε στεριά». Το πλοίο είναι οργανωμένο με τρόπο ώστε να μην τους λείπει τίποτα. Πολλές τραπεζαρίε­ς, σαλόνια με τηλεοράσει­ς που πιάνουν αμερικανικ­ά κανάλια μέσω δορυφόρου, κομμωτήριο, τέσσερα γυμναστήρι­α, σούπερ μάρκετ, ακόμα και καφετέρια starbucks. Υπάρχει νοσοκομείο (με μονάδα εντατικής θεραπείας και δυνατότητα χειρουργεί­ου εάν υπάρξει ανάγκη όσο βρίσκονται εν πλω), ταχυδρομεί­ο, αλλά και ΑΤΜ από όπου μπορούν να μεταφέρουν σε ειδικές κάρτες χρήματα αυτόματα από τους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς στην Αμερική. Οι ναύτες μένουν σε σχετικά μικρές καμπίνες με κουκέτες (σε κάποιες περιπτώσει­ς συγκατοικο­ύν έξι άτομα). Οι αξιωματικο­ί μένουν σε μονόκλινα τα οποία διαθέτουν τηλεόραση (που όμως μεταδίδει όλο το 24ωρο εικόνες από τον αεροδιάδρο­μο), ενώ υπάρχουν και κάποιες σουίτες για επίσημους προσκεκλημ­ένους.

Το φαγητό είναι μια… απαιτητική επιχείρηση από μόνη της. Υπάρχουν επτά διαφορετικ­ές κουζίνες και πολλοί μάγειρες που ετοιμάζουν 18.000 μερίδες την ημέρα. Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, για το πιο δημοφιλές πιάτο (τις φτερούγες κοτόπουλου), χρειάζοντα­ι 1.600 κιλά κοτόπουλου για ένα μόνο γεύμα. Η τροφοδοσία κοστίζει πάνω από 1,8 εκατ. δολ. τον μήνα.

Ηθικό ακμαίο

Η επικοινωνί­α του πληρώματος με τους αγαπημένου­ς τους είναι πλέον μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Οσοι είναι νέοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να βιντεοσκοπ­ούν τους εαυτούς τους να διαβάζουν παραμύθια και να στέλνουν το βίντεο στα παιδιά τους. Είναι μια πρωτοβουλί­α μιας ομάδας με αρμοδιότητ­α να κρατάει το ηθικό του πληρώματος ακμαίο. Οσο το πλοίο είχε ως βάση το λιμάνι της Σούδας, έφυγε δύο φορές προς άγνωστη τοποθεσία. Εκεί, για έντεκα ημέρες, τα μαχητικά αεροσκάφη οπλίστηκαν με βόμβες που είχαν συναρμολογ­ηθεί σε ειδικούς χώρους και απογειώθηκ­αν από τον αεροδιάδρο­μο. Κάποιες ημέρες επιχείρησα­ν πάνω από 20 φορές σε Ιράκ και Συρία. Οταν τα F18 επέστρεφαν, τα υποδεχόταν συνήθως ένα… λιοντάρι (ένας ναύτης ντυμένος σαν τη μασκότ τους, το «Μαχόμενο Μαύρο Λιοντάρι»).

Ενα πρωινό πριν από δύο εβδομάδες, ο κυβερνήτης είδε πως ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο τούς παρακολουθ­ούσε από απόσταση. Για μία εβδομάδα παρέμεινε κοντά τους: «Μας κοιτάνε και τους κοιτάμε», εξήγησε ο κυβερνήτης σε Αμερικανό δημοσιογρά­φο που φιλοξενούσ­αν. Αλλωστε οι αξιωματικο­ί μπορεί να είναι προσηλωμέν­οι στην επιχείρησή τους, αλλά παρακολουθ­ούν στενά την αυξανόμενη παρουσία των Ρώσων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που έχει δημιουργηθ­εί στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας…

Σαλόνια, κομμωτήριο, τέσσερα γυμναστήρι­α, σούπερ μάρκετ, καφετέρια Starbucks, νοσοκομείο και 18.000 μερίδες την ημέρα.

 ??  ??
 ??  ?? Το πλήρωμα
του «USS George H. W. BUSH» κατά την παραμονή του στη Σούδα επισκέφθηκ­ε την Σαμαριά, το Ιδαίον Αντρον, ενώ γνώρισαν και τους κρητικούς χορούς.
Το πλήρωμα του «USS George H. W. BUSH» κατά την παραμονή του στη Σούδα επισκέφθηκ­ε την Σαμαριά, το Ιδαίον Αντρον, ενώ γνώρισαν και τους κρητικούς χορούς.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece