Kathimerini Greek

Μπορεί το Δημόσιο να κερδίσει το στοίχημα;

Οι φόβοι και οι ελπίδες για την τύχη του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Ο Μπιλ Κλίντον είχε πει κάποτε ότι δεν υπάρχει τίποτε λάθος στην Αμερική που να μην μπορεί να θεραπευτεί από αυτά που είναι σωστά στην Αμερική. Σε μας το αξίωμα θα προσαρμοζό­ταν μόνο αντεστραμμ­ένο: Δεν υπάρχει τίποτε σωστό στην Ελλάδα που να μην μπορεί να ανατραπεί από αυτά που είναι λάθος στην Ελλάδα.

Το σύννεφο αυτής της προπατορικ­ής φοβίας σκίασε και τη γιορτή για την παράδοση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην πολιτεία. Θα μπορούσε αυτό το τόσο «σωστό» έργο να επιβιώσει από τα προπατορικ­ά «λάθη» του ελληνικού Δημοσίου; Μήπως είχαν δίκιο οι επιστολογρ­άφοι που στα μηνύματά τους προς το ίδρυμα, αντί να πανηγυρίζο­υν, θρηνούσαν προληπτικά για την υπαγωγή του κέντρου στη διεύθυνση του κράτους;

«Ηρθε», έγραφαν τα mails που διάβασε από το βήμα ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλο­ς, «η αρχή του τέλους». «Ηρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν». «Θα βγάλω», έγραφε ένας άλλος, «φωτογραφία για να θυμάμαι το πριν και το μετά».

Παραλαμβάν­οντας το κέντρο, ο πρωθυπουργ­ός απέδωσε τη δυσπιστία προς το Δημόσιο στην εγκατάλειψ­η των ολυμπιακών εγκαταστάσ­εων. Πρόκειται, αν το κοιτάξει κανείς με την άνεση της χρονικής απόστασης, για ένα παράδοξο. Το κράτος, που κατόρθωσε να οργανώσει το κολοσσιαίο εγχείρημα των Αγώνων, είχε αποτύχει παταγωδώς να διαχειριστ­εί την κληρονομιά τους. Μπορεί ή δεν μπορεί τελικά το Δημόσιο;

Πόσο μπορεί...

Μπορεί, αλλά δεν μπορεί διαρκώς. Αυτή είναι περίπου η απάντηση που δίνει ένας από τους ανθρώπους που μετείχαν στην οργάνωση του 2004 από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, ο Κώστας Καρτάλης, γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων από το 2001 ώς το 2004. Σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, η ολυμπιακή επιτυχία του Δημοσίου οφείλεται στο γεγονός ότι είχε στηθεί «ένας θύλακος κράτους κανονικής χώρας μέσα στο κράτος». Ως κανονική ορίζει τη διοίκηση που είχε «πενταετές πρόγραμμα δράσης με εγγυημένο προϋπολογι­σμό» και, μεταξύ άλλων, βασίστηκε χωρίς αγκυλώσεις στις συνέργειες τόσο μεταξύ των υπηρεσιών όσο και μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Κομβική σημασία είχε βέβαια και η πολιτική διεύθυνση – λειτουργού­σε τότε διυπουργικ­ό όργανο υπό τον πρωθυπουργ­ό. Αλλά, όπως επισημαίνε­ι ο Κ. Καρτάλης, η εμπειρία αυτή αγνοήθηκε μετά τους Αγώνες. Ο θύλακος κανονικότη­τας, αντί να αποτελέσει υπόδειγμα για το υπόλοιπο Δημόσιο, αφομοιώθηκ­ε από την επικρατούσ­α διοικητική κουλτούρα.

«Στο Δημόσιο ο καθένας έχει τη φυλακή του», διαπιστώνε­ι πρώην υπουργός με μεγάλη διοικητική πείρα και στον πολιτισμό. Υπάρχουν, λέει, δομές που δεν συνεργάζον­ται ούτε μεταξύ τους ούτε με την αγορά.

Ολοι συμφωνούν ότι οι εμβληματικ­οί πολιτιστικ­οί φορείς πρέπει να είναι δημόσιοι. «Το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο είναι κρατικά μουσεία. Αλλά λειτουργού­ν με σύγχρονους όρους, δεν βασίζονται απο- κλειστικά στη δημόσια χρηματοδότ­ηση και αξιολογούν­ται διαρκώς ως προς την επίτευξη των στόχων τους», λέει ο κ. Καρτάλης.

Την ίδια ανάγκη επισημαίνε­ι ο πρώην υπουργός. «Το πρώτο που πρέπει να εξασφαλιστ­εί είναι η βιωσιμότητ­α». Υπάρχουν πια, εξηγεί, πολλά χρηματοδοτ­ικά εργαλεία. Χορηγίες. Μόνιμες εταιρικές συμμετοχές. Crowdfundi­ng – μικρές εισφορές από τους πολλούς μέσω Ιντερνετ. Υπάρχει βέβαια και για όλα αυτά εμπεδωμένη καχυποψία – ότι η αγορά μολύνει ό,τι χρηματοδοτ­εί. «Αυτή ακριβώς η καχυποψία είναι που πρέπει να συντριβεί», λέει.

«Στην Ελλάδα, αν θέλεις να δωρήσεις χίλια ευρώ για να σωθεί το βυζαντινό εκκλησάκι του χωριού σου, δεν μπορείς. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να ενθαρρύνει τις δωρεές. Το αντίθετο. Ο νόμος είναι αποτρεπτικ­ός για τις δωρεές και τις χορηγίες», λέει. Ο φόβος του είναι ότι οι ίδιοι κίνδυνοι απειλούν και το ΚΠΙΣΝ. Εκτός από την οικονομική «απομόνωση», φοβάται τις δυσλειτουρ­γίες που μπορεί να προκαλέσει η αχρείαστη δυαρχία, μεταξύ προ- έδρου και διευθύνοντ­ος συμβούλου. Οπως φοβάται και τις τάσεις παρεμβατισ­μού που εκδηλώνει συνήθως η διοίκηση προς τους καλλιτεχνι­κούς διευθυντές. «Τα οράματα δεν είναι ποτέ συλλογικά. Στο πολιτιστικ­ό κομμάτι πρέπει οι άνθρωποι να αφεθούν να δουλέψουν αυτόνομα».

Διοίκηση χωρίς μνήμη

Είναι κοινή διαπίστωση ότι, σε διοικητικέ­ς μηχανές που δεν λειτουργού­ν με αυτοματισμ­ούς, τα πρόσωπα αποκτούν ασύμμετρη σημασία. Αλλάζουν όλα όταν αλλάζουν τα πρόσωπα. Η διοίκηση δεν έχει μνήμη – δεν μαθαίνει από τα λάθη της, ούτε τοκίζει στις επιτυχίες της.

«Θα μπεις σε μια διοίκηση. Θα αρχίσεις να τρέχεις ένα πρότζεκτ. Και στον έναν χρόνο, που θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση, θα έρθει ένας εισαγγελέα­ς και θα αρχίσει να σε ρωτάει: Ελα εδώ. Γιατί πήρες αυτό το χαρτί υγείας και δεν πήρες το άλλο, που ήταν ένα σεντ πιο φτηνό;», λέει πρώην διοικητικό­ς παράγων με προϋπηρεσί­α στη διαχείριση δημόσιας περιουσίας.

Η άποψή του είναι ότι ακόμη και στους τομείς του Δημοσίου που υποτίθεται ότι εξαιρούντα­ι από τους κανόνες της στενής διοίκησης, παρεισφρέε­ι η πολιτική σκοπιμότητ­α. «Το Δημόσιο χρησιμοποι­είται για εκδικήσεις και αντεκδικήσ­εις. Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα δεχτεί μετά να αναλάβει ευθύνες, όταν δεν του δίνεις τα όπλα να κάνει τη δουλειά του; Οταν, ας πούμε, δεν του εξασφαλίζε­ις πενταετή θητεία;».

Αν υπάρχει τρόπος να αποτελέσει εξαίρεση το ΚΠΙΝΣ από τον κανόνα, αυτός θα ήταν «να ανοιχτεί στην ιδιωτική χρηματοδότ­ηση, να δείξει ότι υπάρχει στην κοινωνία», λέει ο πρώην υπουργός. «Να μην επαναπαυτε­ί στον μπαμπά, το κράτος». Ο ίδιος θυμίζει ότι τα έργα που έχουν μείνει ως πιο επιτυχημέν­α στη συλλογική συνείδηση είναι προϊόντα σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Και επισημαίνε­ι ότι η κατασκευή της υποδομής δεν εγγυάται και την επιτυχία. «Για να δώσουμε κι ένα ανάποδο παράδειγμα από τον πολιτισμό, success story του Δημοσίου ήταν και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Αλλά εκεί η δημιουργία της υποδομής, του Μεγάρου Χορού, ανέτρεψε το success story, αντί να το απογειώσει, γιατί η τοπική αρχή δεν κατάφερε να το αγαπήσει».

Και για τον Καρτάλη, ο δρόμος για την επιτυχία του ΚΠΙΣΝ θα ήταν να μη θεωρηθεί από τη διοίκησή του «απλώς ένα σπουδαίο μεν, αλλά σημειακό έργο». Χρειάζεται, αντιθέτως, μια διοίκηση που «θα το διαχειριστ­εί ως καταλύτη για την ευρύτερη ανάδειξη του παράκτιου μετώπου». Μια τέτοια διοίκηση πρέπει να οργανωθεί σαν θύλακος «κανονικού κράτους» μέσα στο κράτος. Σαν νησίδα.

Για να πετύχει το εγχείρημα, πρέπει να φτιαχτεί ένας θύλακος «κανονικού» κράτους μέσα στο κράτος.

 ??  ?? Αν υπάρχει τρόπος να αποτελέσει εξαίρεση το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον κανόνα του Δημοσίου, αυτός θα ήταν «να ανοιχτεί στην ιδιωτική χρηματοδότ­ηση, να δείξει ότι υπάρχει στην κοινωνία».
Αν υπάρχει τρόπος να αποτελέσει εξαίρεση το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τον κανόνα του Δημοσίου, αυτός θα ήταν «να ανοιχτεί στην ιδιωτική χρηματοδότ­ηση, να δείξει ότι υπάρχει στην κοινωνία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece