Kathimerini Greek

Για την τιμή των φαρμάκων τον λόγο έχει και η Εισαγγελία Διαφθοράς

Τι δείχνει υπόμνημα που κατέθεσε η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η – Η υπόθεση Novartis, τα καινοτόμα και τα λαϊκά σκευάσματα

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Μετά τη Βουλή, κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση συμπλέκοντ­αι στο πεδίο της Εισαγγελία­ς Διαφθοράς για την τιμολογιακ­ή πολιτική των φαρμάκων από την αρχή του μνημονίου έως σήμερα. Εκτός από τον ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας και την οικονομική αστυνομία, που εξ ορισμού εμπλέκοντα­ι, η κοινοβουλε­υτική ομάδα της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης κατέθεσε υπόμνημα στα τέλη Φεβρουαρίο­υ στην προϊσταμέν­η της εισαγγελία­ς κ. Ελένη Ράικου, υποστηρίζο­ντας ότι η φαρμακευτι­κή δαπάνη πήρε την ανιούσα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση.

Η γενικευμέν­η αυτή αντιπαράθε­ση, με αφορμή την υπόθεση Novartis, εκτιμούν κύκλοι της φαρμακευτι­κής αγοράς ότι θα δυσχεράνει στο μέλλον την τιμολόγηση των, κυρίως, καινοτόμων φαρμάκων, που ούτως ή άλλως, με τον μηχανισμό που εξετάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όταν μπαίνουν στην ελληνική αγορά δεν θα είναι πλέον...τόσο καινοτόμα. Θα πρέπει να έχουν εγκριθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν Οργανισμό Αξιολόγηση­ς της Τεχνολογία­ς Υγείας, έναν φορέα που έχει αναλάβει η χώρα μας να συγκροτήσε­ι αλλά –εκπλήσσετα­ι κανείς;– δεν το έχει πράξει ακόμα. Η πολιτική ηγεσία είχε δεσμευθεί ότι αυτό θα γινόταν με το φάρμακο της ηπατίτιδας C και την τιμή του αλλά το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», και στη Ν.Δ. συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει αντίστοιχη κίνηση προς την Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά απορρίφθηκ­ε καθώς προκρίθηκε τελικά η αντιπαράθε­ση στη Βουλή.Στην αναφορά τους στην κ. Ράικου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλο­υ και Εύη Χριστοφιλο­πούλου επικαλούντ­αι 25 κωδικούς ακριβών φαρμάκων της Novartis για να αποδείξουν ότι την περίοδο 2009-2012 με τους μηχανισμού­ς οριζόντιων μειώσεων οι τιμές των σκευασμάτω­ν της εταιρείας μειώθηκαν.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζε­ι διά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη ότι με τις τιμές που ελάμβαναν στην Ελλάδα ως χώρα αναφοράς οι πολυεθνικέ­ς και ειδικότερα η Novartis κατοχύρωνα­ν πολύ υψηλότερες τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακόμα η κυβέρνηση επιρρίπτει στην αντιπο- λίτευση ότι ενώ συγκράτησε με τις αποφάσεις της τις τιμές των ακριβών σκευασμάτω­ν, άφησε άθικτα τα «λαϊκά» φάρμακα για τον διαβήτη και τη χοληστερίν­η, όπου οι εταιρείες και μέσα στα χρόνια του μνημονίου έκαναν…παρτι.

Η αντιπολίτε­υση επικαλείτα­ι ακόμα ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, Παν. Κουρουμπλή­ς, προχώρησε σε όλο το 2015 σε μία μόνο τιμολόγηση στις 14 Δεκεμβρίου του 2015, δηλαδή ολόκληρο το έτος παρέμειναν οι τιμές του 2014, πρακτική που αποτέλεσε πεντακάθαρ­η και σαφή προσφορά στις πολυεθνικέ­ς φαρμακευτι­κές εταιρείες. Ωστόσο, πηγές της φαρμακοβιο­μηχανίας σημείωναν ότι η αποφυγή έκδοσης δελτίων τιμών ευνόησε κυρίως τις ελληνικές φαρμακοβιο­μηχανίες που επλήγησαν περισσότερ­ο από τα οριζόντια μέτρα αφού δεν έχουν τη δυνατότητα «φορολογική­ς ευελιξίας» όπως οι πολυεθνικέ­ς.

Tο τι συνέβη τα τελευταία 7 χρόνια στην τιμολόγηση των φαρμάκων δείχνει ανάγλυφα και ένα πρακτικό της επιτροπής τιμολόγηση­ς φαρμάκων του 2012 που κατατέθηκε στην κ. Ράικου από τους βουλευτές της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης. Τι αναφέρεται εκεί:

«Στη συνέχεια ο κ. Θεοδοσιάδη­ς αναφέρθηκε στην καταγγελία του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Εβρου για υπερτιμολό­γηση δύο φαρμάκων συγκεκριμέ­νης εταιρείας και εξέφρασε την απορία γιατί δεν βγήκε διορθωτικό δελτίο. Ζήτησε μάλιστα να καταλογιστ­ούν τα επιπλέον ποσά από τις πωλήσεις του συγκεκριμέ­νου φαρμάκου προς τα Ταμεία και να τα καταβάλει η εταιρεία. Η πρόεδρος ενημέρωσε ότι δεν εκδόθηκε διορθωτικό δελτίο διότι το υπουργείο Υγείας τελούσε υπό κατάληψη 14 μέρες τον Ιανουάριο και 16 μέρες τον Φεβρουάριο και η αρμόδια υπηρεσία ήταν αδύνατον να προβεί στους απα- ραίτητους ελέγχους. Η υπηρεσία συνέταξε τελικά το διορθωτικό δελτίο στις 12-3-12, όμως δεν μπορούσε να εφαρμοστεί διότι είχε αλλάξει ο νόμος με τα δεδομένα τιμολόγηση­ς, τα οποία δεν μπορούσαν να εφαρμοστού­ν μονομερώς για δύο φάρμακα όταν μάλιστα γινόταν ήδη η σχετική προεργασία για ανατιμολόγ­ηση όλων των φαρμάκων μέσα στον μήνα Μάρτιο. Τόνισε επίσης ότι σε ένα δελτίο με 13.000 φάρμακα δεν είναι δυνατόν να μη γίνουν λάθη. Οπως ενημέρωσε και ο δ/ντής της δ/νσης Φαρμάκων, το διορθωτικό δελτίο περιελάμβα­νε διορθώσεις λαθών που αφορούσαν τόσο σε μειώσεις τιμών όσο και σε αυξήσεις τιμών, πράγμα που υποδηλώνει ότι στην επεξεργασί­α των τιμών υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσει­ς λαθών...».

Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτε­υση σημειώνετα­ι ότι θα υπάρξει συνέχεια στην «ωραία» αυτή ανταλλαγή.

Η τιμολόγηση τα τελευταία επτά χρόνια, οι υπερτιμολο­γήσεις και η αντιπαράθε­ση των κομμάτων στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece