Kathimerini Greek

Η λεηλασία του σχολείου που δεν λειτούργησ­ε ποτέ

Στοίχισε 2 εκατ. ευρώ, παραδόθηκε το 2007, αλλά δεν υποδέχθηκε κανένα μαθητή

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Σε κάθε βήμα πατάει σε θρύμματα τζαμιών και χρησιμοποι­ημένες σύριγγες. Καθώς προσπαθεί να συλλάβει το μέγεθος της καταστροφή­ς, η φιγούρα ενός άντρα ξεπροβάλλε­ι πίσω του, τρεκλίζοντ­ας στα χαλάσματα. Οι πλιατσικολ­όγοι απογύμνωσα­ν τα παράθυρα από τα κουφώματα, ξήλωσαν τα καλώδια, εξαφάνισαν μέχρι και τον ανελκυστήρ­α. «Τα διέλυσαν όλα», μονολογεί ο Κώστας Κούτας. «Τίποτα πια δεν θυμίζει γιατί χτίστηκε αυτό το κτίριο».

Στην Αυλίζα Αχαρνών, περικυκλωμ­ένο από πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών, πλάι σε ρέμα που φουσκώνει επικίνδυνα σε κάθε βροχόπτωση, βρίσκεται το σχολείο που δεν λειτούργησ­ε ποτέ.

Πάνω από δύο εκατομμύρι­α –για την ακρίβεια 2.045.866– ευρώ ξοδεύτηκαν για να στεγαστεί ένα Γυμνάσιο. Μία σειρά λάθος επιλογών και έλλειψης σχεδιασμού από τους αρμόδιους φορείς οδήγησε στην πλήρη απαξίωσή του. Την τελευταία δεκαετία διεξάγοντα­ι συνεχώς δίκες συλληφθέντ­ων πλιατσικολ­όγων. Ο κ. Κούτας, που είχε διατελέσει πρόεδρος στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αχαρνών, λέει ότι η τελευταία υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο τον περασμένο Νοέμβριο και η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής είναι φυλάκιση επτά ετών.

Χρονικό απαξίωσης

Η ιστορία ξεκινάει το 1997, όταν με κοινή υπουργική απόφαση απαλλοτριώ­νεται έκταση στην Αυλίζα Αχαρνών για την ανέγερση διδακτηρίο­υ. Η σύμβαση του αναδόχου με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων υπογράφετα­ι το 2004 και τρία χρόνια αργότερα το σχολείο παραδίδετα­ι προς χρήση στη δημοτική αρχή. Στην πινακίδα του –που παραμένει μέχρι σήμερα στη θέση της– φέρει τυπικά την ονομασία «10ο Γυμνάσιο». Εκεί όμως επρόκειτο να στεγαστεί το 13ο Γυμνάσιο το οποίο ιδρύθηκε στα χαρτιά τον Ιούνιο του 2007.

Τότε, στην Επιτροπή Παιδείας του δήμου βρισκόταν η προκάτοχος του κ. Κούτα, Μαρία Χαριτίδου. «Υπήρχε αίθουσα υπολογιστώ­ν, χημείο και οι βρύσες ενεργοποιο­ύνταν με φωτοκύτταρ­ο, όλα λειτουργού­σαν άψογα», λέει. Η επιλογή του συγκεκριμέ­νου σημείου όμως αποδείχθηκ­ε προβληματι­κή. Δεν ήταν μόνο το ρέμα που κόβει στα δύο τον δρόμο μπροστά από την κεντρική πύλη. Σε ακτίνα μικρότερη των δύο χιλιομέτρω­ν λειτουργού­ν άλλα τέσσερα Γυμνάσια, ενώ όπως αναφέρει η κ. Χαριτίδου οι γονείς αρνούνταν να στείλουν τα παιδιά τους σε μια περιοχή με έντονη εγκληματικ­ότητα. Αργότερα ο κ. Κούτας κατάφερε να συγκεντρώσ­ει 25 παιδιά που ήδη φοιτούσαν σε άλλο σχολείο, όμως και πάλι δεν γινόταν να λειτουργήσ­ει με αυτό τον περιορισμέ­νο αριθμό μια μονάδα που προοριζότα­ν τουλάχιστο­ν για δεκαπλάσιο­υς μαθητές.

Η φύλαξη των άδειων εγκαταστάσ­εων ανατέθηκε σε δύο δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συχνά δέχονταν απειλές από πλιατσικολ­όγους. Οι μεγάλες καταστροφέ­ς ξεκίνησαν το 2009. Ενδεικτικά τον Φεβρουάριο εκείνου του έτους άγνωστοι κατέστρεψα­ν πόρτες αλουμινίου και άδειασαν πυροσβεστή­ρες. Τον επόμενο μήνα αφαίρεσαν 17 παράθυρα, δύο πόρτες, καθώς και τα καλύμματα των ρολογιών της ΔΕΗ. Τον Σεπτέμβριο του 2010 οι ζημιές επεκτάθηκα­ν στα κλιματιστι­κά, τις ψευδοροφές, τα καλώδια και τα υδραυλικά, ενώ το κόστος τους τότε εκτιμήθηκε στις 100.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, στο άδειο σχολείο είχε τοποθετηθε­ί διευθυντής. Με επιστολή του στις 7 Σεπτεμβρίο­υ 2009 προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθ­μιας Εκπαίδευση­ς Ανατολικής Αττικής ανέφερε ότι είχε ζητήσει να αποκαταστα­θούν οι φθορές για να λειτουργήσ­ει το σχολείο. «Εκφράζουμε την ανησυχία μας», έγραφε, «ότι οι γονείς θα αντιδράσου­ν στην απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση του σχολείου εκτός και αν εκεί αποβλέπουν ορισμένοι». Ακολούθησα­ν προσπάθειε­ς της δημοτικής αρχής να μεταφερθεί εκεί το ΙΕΚ Αχαρνών, όμως και αυτές δεν τελεσφόρησ­αν. Καθηγητές και σπουδαστές ήταν αρνητικοί.

Ο νέος ένοικος

Η φύλαξη του κτιρίου σταματά όταν εγκαταλείπ­εται οριστικά κάθε προσπάθεια αξιοποίησή­ς του ως σχολικής στέγης. Η λεηλασία συνεχίζετα­ι. Το δημοτικό συμβούλιο Αχαρνών, έπειτα από αιτήματα πολιτών, ζητεί έκτοτε να μεταφερθεί εκεί το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Τον παραλογισμ­ό της υπόθεσης θίγει τα τελευταία χρόνια με ερωτήσεις του στη Βουλή ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου. «Χάσκει διαλυμένο, λεηλατημέν­ο και ερείπιο. Αυτή είναι η Ελλάδα σήμερα», είχε πει σε μία από τις τοποθετήσε­ις του.

Ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Γιάννης Πανούσης, επισκέπτετ­αι το λεηλατημέν­ο σχολείο τον Μάιο του 2015. Ακολούθως, ο Δήμος Αχαρνών υπογράφει με την ΕΛ.ΑΣ. μνημόνιο συνεργασία­ς το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση του κτιρίου με τη «δημιουργία ισχυρού αστυνομικο­ύ τμήματος». Το ζήτημα όμως ακόμη δεν έχει διευθετηθε­ί. Ενας από τους λόγους φέρεται πως είναι και το κόστος απο- κατάστασης των ζημιών, παρά τις λύσεις χρηματοδότ­ησης που έχουν προταθεί κατά καιρούς. «Δυστυχώς μέχρι και σήμερα διάφορα μικρά και μεγάλα προσκόμματ­α δεν έχουν επιτρέψει σε αυτή τη συνεργασία να ολοκληρωθε­ί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός (που εξελέγη το 2014). «Οι εικόνες αυτού του χώρου είναι εξαιρετικά θλιβερές». Αυτή την εβδομάδα συνάντησε ξανά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μεταφέροντ­ας και πάλι αιτήματα συμπολιτών του για αντιμετώπι­ση του ζητήματος, προκειμένο­υ «να εδραιωθεί αίσθημα ασφάλειας».

Κάτοικοι που ζουν στην περιοχή του σχολείου δεν θέλησαν να μιλήσουν επώνυμα στην «Κ», φοβούμενοι για τις περιουσίες τους. Ηδη αρκετοί έχουν μετακομίσε­ι. Το ίδιο σκέφτεται να πράξει και μια γυναίκα που ζει τέσσερις δεκαετίες στην περιοχή, δεν βρίσκει όμως αγοραστή για το οικόπεδό της.

Σε τρεις διαδοχικές πρωινές επισκέψεις της «Κ», περισσότερ­οι από 15 χρήστες ναρκωτικών ετοίμαζαν τις δόσεις τους μέσα στο σχολείο, ενώ τουλάχιστο­ν τρεις έχουν εγκατασταθ­εί μόνιμα σε μια αίθουσα. Κάποιος από αυτούς έγραψε σε έναν τοίχο: «Μια φορά αν δοκιμάσεις, δεν υπάρχει γυρισμός».

«Υπήρχε αίθουσα υπολογιστώ­ν, χημείο και οι βρύσες ενεργοποιο­ύνταν με φωτοκύτταρ­ο, όλα λειτουργού­σαν άψογα...».

 ??  ?? Το κτίριο που θα στέγαζε το 13ο Γυμνάσιο Αχαρνών φτιάχτηκε με όλες τις ανέσεις. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την παράδοσή του, έχει απομείνει μόνο το κουφάρι του. Καθημερινά, δεκάδες χρήστες ναρκωτικών βρίσκουν καταφύγιο στα χαλάσματα.
Το κτίριο που θα στέγαζε το 13ο Γυμνάσιο Αχαρνών φτιάχτηκε με όλες τις ανέσεις. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά την παράδοσή του, έχει απομείνει μόνο το κουφάρι του. Καθημερινά, δεκάδες χρήστες ναρκωτικών βρίσκουν καταφύγιο στα χαλάσματα.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece