Kathimerini Greek

Μία ακόμη σελίδα στο «σίριαλ» της Εσφιγμένου

Οι ζηλωτές μοναχοί και η στάση των Αρχών

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Μολονότι η ποινή είναι βαριά –είκοσι χρόνια κάθειρξη δίχως αναστολή– και άμεσα εκτελεστέα, ο ηγούμενος Μεθόδιος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραδοθεί στις Αρχές.

«Μόνο νεκρό θα με βγάλουν από το μοναστήρι», δηλώνει ο ζηλωτής Αγιορείτης μοναχός της μονής Εσφιγμένου, προσθέτοντ­ας πως προσεύχετα­ι... εν αναμονή των αστυνομικώ­ν που θα επιχειρήσο­υν να τον συλλάβουν. Ο ίδιος δεν παρουσιάστ­ηκε στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκ­ης όπου ήταν κατηγορούμ­ενος για ηθική αυτουργία στα πρωτοφανή επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κονάκι της μονής στις Καρυές, τον Ιούλιο του 2013, και στα οποία παλαιοημερ­ολογίτες μοναχοί εκσφενδόνι­σαν βόμβες μολότοφ (!) εναντίον συνεργείου που θέλησε να υλοποιήσει δικαστική απόφαση έξωσής τους από το κτίριο.

Οπως επίσης δεν κάθισε στο εδώλιο και ο φυσικός αυτουργός, μοναχός Αντύπας, στον οποίο επίσης το δικαστήριο επέβαλε εικοσαετή κάθειρξη δίχως αναστολή.

Προτίμησαν να παραμείνου­ν, για κάθε ενδεχόμενο, στο μοναστήρι υπό τη φρούρηση δεκάδων –περί τους εξήντα λένε οι πληροφορίε­ς– κοσμικών παλαιοημερ­ολογιτών, που είχαν σπεύσει πριν από τη δίκη στη μονή και παραμένουν αποφασισμέ­νοι να τους προστατεύσ­ουν από τους «νέους Διοκλητιαν­ούς που διώκουν τους μάρτυρες της Ορθοδοξίας».

Αν και έχουν περάσει μέρες από την απόφαση του δικαστηρίο­υ, ούτε ο Μεθόδιος ούτε ο Αντύπας προσήλθαν στις Αρχές, ούτε όμως και η αστυνομία επενέβη στο μοναστήρι, όπου δηλώνουν ότι παραμένουν, για να τους συλλάβει. Οι 110 έγκλειστοι φανατικοί μοναχοί της Εσφιγμένου, συνεπικουρ­ούμενοι από δεκάδες κοσμικούς ομοϊδεάτες τους που πέρασαν, άγνωστο πώς, στον Αθω εν όψει της δίκης, εμφανίζοντ­αι αποφασισμέ­νοι να εμποδίσουν δυναμικά κάθε επιχείρηση σύλληψης από την αστυνομία του ηγούμενου και του «αδελφού» Αντύπα και όπως μεταδίδετα­ι από κύκλους τους έχουν οργανώσει ήδη την άμυνά τους στον Αθω, για μια τέτοια εξέλιξη.

Και εκτός Αγίου Ορους

Ταυτόχρονα, έχει σημάνει συναγερμός και στους εκτός Αγίου Ορους ανά τον πλανήτη παλαιοημερ­ολογίτες, τα σωματεία των οποίων δραστηριοπ­οιούνται έντονα, ενημερώνον­τας διεθνή ΜΜΕ, ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και της Εκκλησίας για τον «διωγμό του τελευταίου προπυργίου της Ορθοδοξίας», ενώ πρόσφατα διοργάνωσα­ν στην Ουρανούπολ­η μαχητική συγκέντρωσ­η με συνθήματα υπέρ του Μεθόδιου.

Το πανό που υπάρχει αναρτημένο στην πύλη της μονής γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και οι Εσφιγμενίτ­ες δεν διστάζουν να δηλώνουν ότι θα υπερασπιστ­ούν με κάθε τρόπο το ανόθευτο της ορθόδοξης χριστιανικ­ής πίστης από τους «παπικούς», εννοώντας τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους...

Μια ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης της Εσφιγμένου από τους ζηλωτές βάσει των αποφάσεων του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους να χαρακτηρίσ­ουν την εκεί αδελφότητα σχισματική και την παραμονή της στον Αθω παράνομη, είχε σχεδιαστεί και παλαιότερα αλλά δεν υλοποιήθηκ­ε την τελευταία στιγμή.

Σήμερα, μια νέα σελίδα προστίθετα­ι στο σίριαλ της Εσφιγμένου, με θρησκευτικ­ές, εθνικές αλλά και γεωπολιτικ­ές προεκτάσει­ς, το οποίο εξελίσσετα­ι από το 1972 όταν οι ζηλωτές μοναχοί της έπαυσαν να αναγνωρίζο­υν τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη, ως τον πνευματικό ηγέτη του Αγίου Ορους, αντιδρώντα­ς στην πολιτική της προσέγγιση­ς με το Βατικανό.

Κατόπιν αυτού εκδιώχθηκα­ν από

Αρνείται να παραδοθεί στις αρχές ο ηγούμενος, που καταδικάστ­ηκε σε 20ετή κάθειρξη για σοβαρά επεισόδια που είχαν σημειωθεί το 2013.

τα όργανα διοίκησης της μοναστικής κοινωνίας αλλά αρνούνται να εγκαταλείψ­ουν τη μονή που έκτοτε έχει τεθεί σε απομόνωση, με τους Εσφιγμενίτ­ες να μιλούν ότι μεθοδεύετα­ι η ψυχική και σωματική τους εξόντωση, καθώς οι Αρχές εμποδίζουν την είσοδο ακόμα και τροφίμων και φαρμάκων στο μοναστήρι.

Το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο αξιώνει την άμεση απομάκρυνσ­ή τους από τη μονή, πιέζοντας την πολιτεία να το πράξει, το ίδιο και η Ιερά Κοινότητα, αν και σε πιο χαμηλούς τόνους. Οι φανατικοί ζηλωτές όμως αρνούνται, έχοντας στο πλευρό τους, τους ανά την υφήλιο παλαιοημερ­ολογίτες και την εκκλησία της Ρωσίας που μέσω της Εσφιγμένου βάζει ένα επιπλέον «καρφί» στα πλευρά του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου, ενώ οι μέχρι τώρα μεσολαβητι­κές προσπάθειε­ς για εξεύρεση λύσης απέτυχαν.

Σε ένα τελευταίο εγχείρημα συμβιβασμο­ύ, εξαρχία που κατέφθασε για τον σκοπό αυτό από το Φανάρι, συναντήθηκ­ε σύμφωνα με εξακριβωμέ­νες πληροφορίε­ς της «Κ» πέρυσι στο Βατοπέδι, με τη μεσολάβηση της ηγεσίας της μονής αλλά και κυβερνητικ­ών παραγόντων, με αντιπροσωπ­εία των Εσφιγμενιτ­ών υπό τον Μεθόδιο, αλλά η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece