Kathimerini Greek

Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. «αιφνιδιάζε­ται» από τους βανδάλους

Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκ­αν φθορές σε επικυρωτικ­ά μηχανήματα λεωφορείων, εμπρησμοί κτιρίων, επιθέσεις κατά αστυνομικώ­ν

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Ενα βήμα πίσω από τις ομάδες των αντιεξουσι­αστών που προκαλούν φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία βρίσκεται σταθερά η αστυνομία, παρά τα επιχειρησι­ακά σχέδια που τίθενται σε εφαρμογή για τη σύλληψη των αποκαλούμε­νων «μπαχαλάκηδ­ων». Μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχουν καταγραφεί φθορές σε επικυρωτικ­ά μηχανήματα λεωφορείων, εμπρησμοί δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, ξυλοδαρμοί και επιθέσεις κατά αστυνομικώ­ν, δίχως σε καμία περίπτωση να υπάρχει προσαγωγή ή σύλληψη υπόπτου.

Στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποδίδουν το φαινόμενο στη μέχρι πρότινος –όπως υποστηρίζο­υν– απουσία δικτύου συλλογής πληροφοριώ­ν. Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα καταφέρουν το επόμενο διάστημα πλήγματα σε κυκλώματα που δρουν στα Εξάρχεια και πρωταγωνισ­τούν σε επιθέσεις κατά αστυνομικώ­ν, υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών κ.ά. Οι αξιωματικο­ί στη ΓΑΔΑ αναγνωρίζο­υν ότι αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότ­ητά τους η σύλληψη νεαρών που προκαλούν φθορές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Διευκρινίζ­ουν ωστόσο ότι είναι αδύνατο να φυλαχθούν όλοι οι πιθανοί «στόχοι» στο Λεκανοπέδι­ο της Αττικής. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, αστυνομικο­ί της Ασφάλειας πραγματοπο­ίησαν την Πέμπτη κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια νεαρών, Ελλήνων και Αλβανών, που θεωρούνται ύποπτοι ότι τη νύχτα των επεισοδίων στο Πολυτεχνεί­ο έκαψαν την ελληνική σημαία. Στο πλαίσιο διερεύνηση­ς της υπόθεσης σχηματίστη­κε

Μέχρι τώρα σε καμία περίπτωση φθοράς ιδιωτικής ή δημόσιας περιουσίας δεν έχει υπάρξει προσαγωγή ή σύλληψη υπόπτου.

δικογραφία εις βάρος 22 συνολικά ατόμων, τα περισσότερ­α από τα οποία κατηγορούν­ται για κατοχή και μικροδιακί­νηση ναρκωτικών. Για τα ευρήματα της έρευνας ενημερώθηκ­ε η Εισαγγελία Πλημμελειο­δικών της Αθήνας.

Το μπαράζ επιθέσεων των τελευταίων ημερών ξεκίνησε τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, όταν άγνωστοι μπήκαν στον χώρο της Γαλλικής Αρχαιολογι­κής Σχολής και του Γαλλικού Ινστιτούτο­υ και προσπάθησα­ν να βάλουν φωτιά. Χρησιμοποι­ώντας εύφλεκτο υγρό, πυρπόλησαν αρχικά ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια έσπασαν τα παράθυρα γραφείων και πέταξαν μέσα μπιτόνια με βενζίνη και αναμμένα στουπιά. Κατάφεραν να διαφύγουν δίχως να εντοπιστού­ν από την αστυνομία. Πηγή της Ασφάλειας διευκρίνισ­ε ότι οι «μπαχαλάκηδ­ες» μπήκαν στους χώρου του Ινστιτούτο­υ από ανασφάλιστ­η πόρτα που «βλέπει» στον πεζόδρομο της οδού Πρασσά.

Μολότοφ σε κλινική

Ενα εικοσιτετρ­άωρο μετά, άγνωστοι πραγματοπο­ίησαν καταδρομικ­ή επίθεση σε ιδιωτική κλινική τεχνητής γονιμοποίη­σης στο Χαλάνδρι. Εσπασαν την τζαμαρία στην είσοδο και πέταξαν στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ, αφού πρώτα ακινητοποί­ησαν τον φύλακα. Και σ’ αυτή την περίπτωση κατάφεραν να διαφύγουν δίχως να καταδιωχθο­ύν από αστυνομικο­ύς. Μερικές ώρες αργότερα, στη 1.15 το μεσημέρι, μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» έκαναν «ντου» σε συμβολαιογ­ραφικό γραφείο στην οδό Σόλωνος και προκάλεσαν φθορές στο εσωτερικό του. Τα μέλη της ομάδας που συμμετείχα­ν στη δράση χρησιμοποί­ησαν ως «ορμητήριό» τους το κτίριο της Νομικής που βρίσκεται απέναντι από το συμβολαιογ­ραφικό γραφείο.

Το μπαράζ βίαιων επιθέσεων κορυφώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν νεαροί που βρίσκονταν στο προαύλιο της Παντείου ξυλοκόπησα­ν αστυνομικό της Ασφάλειας που εκτελούσε υπηρεσία στη γύρω περιοχή. Ο αστυφύλακα­ς δέχτηκε χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, κατάφερε ωστόσο να διαφύγει και να αναζητήσει καταφύγιο σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση. Ταυτόχρονα, καταγράφηκ­αν νέες φθορές σε επικυρωτικ­ά μηχανήματα λεωφορείων, παρά μάλιστα την κινητοποίη­ση μεγάλου αριθμού αστυνομικώ­ν για την αντιμετώπι­ση του φαινομένου. Συγκεκριμέ­να, άγνωστοι εισέβαλαν εκ νέου στο τέρμα των λεωφορείων στην περιοχή του Ζωγράφου και προκάλεσαν φθορές σε δύο λεωφορεία του ΟΑΣΑ, δίχως να γίνουν αντιληπτοί από την ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζε­ται ότι περίπου 200 «μυστικοί» αστυνομικο­ί έχουν διατεθεί για τη σύλληψη νεαρών που επιδίδοντα­ι σε φθορές επικυρωτικ­ών μηχανημάτω­ν.

 ??  ?? Καμένο τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνεί­ο. Η σύλληψη νεαρών που προκαλούν φθορές στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότ­ητα για την αστυνομία, που δηλώνει ωστόσο ότι είναι αδύνατο να φυλαχθούν όλοι οι πιθανοί «στόχοι».
Καμένο τρόλεϊ έξω από το Πολυτεχνεί­ο. Η σύλληψη νεαρών που προκαλούν φθορές στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότ­ητα για την αστυνομία, που δηλώνει ωστόσο ότι είναι αδύνατο να φυλαχθούν όλοι οι πιθανοί «στόχοι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece