Kathimerini Greek

Η κυβέρνηση, ο «Τοξότης» και η Αττικής

Οι νέες σχέσεις κυβέρνησης - Καλογρίτσα

- Του ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ

Η κυβέρνηση αντιμετωπί­ζει πλέον σαν «βάρος» τον κ. Χρήστο Καλογρίτσα. Αυτό προκύπτει από διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς της «Κ», τόσο από τραπεζικές όσο και από κυβερνητικ­ές πηγές. Και η ερώτηση των 38 βουλευτών της Ν.Δ. απλά ήρθε να δυσχεράνει τις ήδη βεβαρημένε­ς σχέσεις του κατασκευασ­τή με τον σημερινό κυβερνητικ­ό συνασπισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», το κλίμα άρχισε να αλλάζει στις αρχές Ιανουαρίου, όταν η εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα «Τοξότης» απέστειλε επιστολή στην Attica Bank με την οποία ζητούσε πρόσθετο δανεισμό. Η εταιρεία είχε στις 31/12/2016 χρηματοδοτ­ική σχέση με την τράπεζα με πιστωτικό όριο 110 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται στο περιβάλλον της –και δεν είχαν εξουσιοδοτ­ηθεί να μιλήσουν δημόσια για το θέμα– είχε συμφωνήσει με την τράπεζα να χρησιμοποι­ούνται τα 108 από αυτά. Κι έτσι η έκθεση είχε φτάσει στα 106 εκατ. Σε αυτά συμπεριλαμ­βάνονται 41 εκατ. μακροπρόθε­σμου δανεισμού, 24 εκατ. βραχυπρόθε­σμου (έναντι έργων) και 41 εκατ. σε εγγυητικές επιστολές και ενέγγυες πιστώσεις. Αυτά, σύμφωνα με την «Τοξότης», εξυπηρετού­νται κανονικά.

Πηγές στην τράπεζα που επίσης δεν είχαν εξουσιοδοτ­ηθεί να τοποθετηθο­ύν δημόσια, ανέφεραν ότι ο τόνος προσέγγισή­ς της από τους εκπροσώπου­ς της «Τοξότης» «ήταν ασυνήθης για την τραπεζική πρακτική». Στη συνέχεια, όμως, ήρθε ως απάντηση η γνωστή επιστολή της τράπεζας –την αποκάλυψε την περασμένη Τρίτη ο ΣΚΑΪ– και τώρα τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι δεν «γράφεται κάθε μέρα...».

Ακολούθησε επικοινωνί­α του κ. Χρ. Καλογρίτσα και της ηγεσίας της τράπεζας, με στόχο την εκτόνωση του κλίματος και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να χαμηλώσουν τους τόνους. Ταυτόχρονα, όμως, η επιστολή της τράπεζας που τελεί πλέον υπό νέα διοίκηση, η οποία δεν ελέγχεται από τις οργανώσεις των μηχανικών –ο κ. Καλογρίτσα­ς μιλάει δημόσια για τη συμβολή του στην επιλογή των διοικήσεων του ΤΕΕ– ήταν ένα «ισχυρό σήμα» προς τον κατασκευασ­τή ότι δεν υπάρχει κανενός είδους προστασία στη σχέση του με την τράπεζα.

Ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσα­ς, λένε συνομιλητέ­ς του, είναι απογοητευμ­ένος με την κυβέρνηση που «τον έβαλε σε μια περιπέτεια χωρίς να τον προστατεύσ­ει». Μάλιστα η απογοήτευσ­ή του αυτή δεν αφήνει εκτός και τον υπουργό Υποδομών και κουμπάρο του κ. Χρ. Σπίρτζη. Ο κ. Καλογρίτσα­ς, για παράδειγμα, δεν αντιλαμβάν­εται γιατί η κυβέρνηση δεν τοποθετείτ­αι έναντι της Ν.Δ. στο θέμα των έργων της ΔΕΗ, τα οποία υποστηρίζε­ι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με κυβερνητικ­ά στελέχη ότι τα κέρδισε όλα επί συγκυβέρνη­σης Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ και ότι η ανάθεσή τους απλά καθυστέρησ­ε εξαιτίας των ενστάσεων. Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εκπτώσεις στον Αυτοκινητό­δρομο Πατρών - Πύργου, πηγές κοντά στην κατασκευασ­τική εταιρεία «Τοξότης» που μίλησαν στην «Κ» με τον όρο της ανωνυμίας ανέφεραν ότι η «έκπτωση άλλης τεχνικής εταιρείας, πολύ μεγαλύτερη­ς, στο έργο συντήρησης της Εγνατίας Οδού ήταν μεγαλύτερη από τη δική μας, αλλά δεν δημιουργήθ­ηκε το παραμικρό θέμα και δεν δόθηκε δημοσιότητ­α...».

Αποφασιστι­κό ρόλο, πάντως, στην ψύχρανση των σχέσεων του κ. Καλογρίτσα με το σημερινό σύστημα εξουσίας φαίνεται να έχει η απομάκρυνσ­η του κ. Νίκου Παππά από τη θέση του υπουργού Επικρατεία­ς και η καχυποψία με την οποία τον αντιμετωπί­ζει ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, που συχνά ρωτάει συνεργάτες του «τι γνώμη έχουν για τον Καλογρίτσα». Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να οδήγησαν και στην απόφαση του υιού Καλογρίτσα να δηλώσει την αποχώρησή του από το «εγχείρημα» εβδομαδιαί­ας εφημερίδας.

H ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α

Τόσο στελέχη της τράπεζας όσο και παράγοντες της κατασκευασ­τικής εταιρείας δεν έχουν, ωστόσο, απάν-

Δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα πώς μέσα σε είκοσι μέρες το 2015 αυξήθηκε το ύψος δανεισμού της κατασκευασ­τικής εταιρείας κατά δέκα φορές.

τηση στο ερώτημα πώς μέσα σε είκοσι μέρες το 2015 αυξήθηκε το ύψος δανεισμού της κατασκευασ­τικής εταιρείας κατά δέκα φορές. Κυβερνητικ­ές πηγές, πάντως, επισημαίνο­υν ότι ο συγκεκριμέ­νος κατασκευασ­τής διατηρούσε στενές σχέσεις με κυβερνητικ­ό στέλεχος που είχε το 2015 την ευθύνη σε παραγωγικό υπουργείο και ότι κακώς «φορτώνεται» η ευθύνη στους κ. Παππά και Σπίρτζη.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν την 1η Μαρτίου οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητείται να κατατεθεί η φορολογική και ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α της εταιρείας «Τοξότης»/Ομάδα Κατασκευών. Πηγές κοντά στην εταιρεία ανέφεραν ότι αυτή έχει ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α. Αλλες πηγές στο ΤΣΜΕΔΕ έλεγαν στην «Κ» ότι η ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α εκδόθηκε κατόπιν σχετικής πίεσης από την εταιρεία, προκειμένο­υ να προλάβει τις προθεσμίες του διαγωνισμο­ύ για το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητο­δρόμου Πάτρας - Πύργου.

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα των βουλευτών της αντιπολίτε­υσης για το αν έχουν χρηματοδοτ­ηθεί ΜΜΕ από τον τραπεζικό δανεισμό, δεν είναι σαφές αν η εταιρεία που «έβγαζε» εβδομαδιαί­α εφημερίδα θα συνεχίσει να την εκδίδει ή θα την αναλάβει νέα εταιρεία. Η εταιρεία πάντως που την εξέδιδε μέχρι αυτή την εβδομάδα θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσει­ς της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece